Sarımsak fırladı, sebze fiyatları düştü | Güney Gazetesi Mersin

Sarımsak fırladı, sebze fiyatları düştü

Koronavirüsten korunmak için uzmanların bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekleri önermesinin ardından 30-35 liraya satılan sarımsağın kilosu 60 liraya fırladı.

Sarımsak fırladı, sebze fiyatları düştü


Hasan KÜÇÜK Özel Haber

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde Çin’den getirildiği öğrenilen ithal sarımsak 50 liradan piyasaya sunulurken pazarlardaki fiyatı ise 60 TL. Yerli sarımsağın pazardaki fiyatı ise 40 TL. Yüksek fiyat nedeniyle vatandaşlar kilo yerine gramla sarımsak alıyor. Nusratiye Mahallesi’ndeki Cuma Pazarında sarımsak satan Gökhan Kurtay, Koronavirüs salgınından önce 35-40 lira arasında olan Çin’den getirilen ithal sarımsağın kilosunun uzmanların koronavirüse iyi geldiğini söylemesinin ardından 60 liraya yükseldiğini söyledi. 20 lira olan yerli sarımsağın kilosunun ise 40 liraya çıktığını ifade eden Kurtay, “Vatandaşın alım gücü düşük. Kilo ve yarım kilo olarak almaları çok zor. Bizde bunun yerine baş olarak satıyoruz. 3 baş sarımsağı 10 liraya satıyoruz” dedi.

 

SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ

Koronavirüs sonrası ihracatın durması ise sebze fiyatlarını düşürdü. Geçtiğimiz günlerde kilosu 3 buçuk -4 liraya kadar çıkan domatesin 3 kilosu pazarlarda 5 liraya kadar düştü. Nusratiye Mahallesi’ndeki pazarda domates satan Süleyman Akbulur, “İhracat yok. Ürün fazla olduğu için domatesin 3 kilosu 5 liraya düştü. Salatalığın kilosu geçen haftalarda 6 liraya kadar çıkmıştı o da 3 liraya düştü. 7 lira olan patlıcan ise 3 lira oldu” şeklinde konuştu. Ucuz olduğu halde tedirgin olan  insanların pazara gelmek istemediğini ifade eden Akbulut, “Eldivensiz satış yapmıyoruz. Mesafeyi korumaya çalışıyoruz. Seçme yaptırmadığımız için bazı vatandaşlar itiraz ediyor ama sağlık için bunu yapmak zorundayız. Yeni genelge ile artık tezgahlar arası 3 metre olacak” ifadelerini kullandı.      

Mersin’de ucuzluktan yeşillik fiyatları da nasibini aldı. Daha önce boğumu 1 buçuk lire olana maydanoz, tere, roka ve nanenin fiyatı 1 liraya düştü. 3 lira olan marul ise 2 liraya geriledi. Değişiklik olmayan soğan ve patatesin 4 kilosu 10 liradan alıcı buldu.