“Kapatma kararı olumlu ancak içi boş” | Güney Gazetesi Mersin

“Kapatma kararı olumlu ancak içi boş”

Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz, koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından berber, kuaför ve güzellik merkezlerine verilen kapatma kararını olumlu bulduklarını ancak içinin boş olduğunu söyledi. Esnafın; elektrik, su, kira ve SGK’sını nasıl ödeyeceğine yönelik bir paket açıklanmadığını ifade eden Gündüz, bu nedenle içinin boş olduğunu kaydetti.

“Kapatma kararı olumlu ancak içi boş”


Hasan KÜÇÜK

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelge ile berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetlerini geçici süreliğine durdurdu. Karar, koronavirüs nedeniyle yaklaşık 10 gündür iş yapamayan berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecileri tarafından olumlu bulundu. Elektrik, su kira ve SGK borcunu ödemekte zorlanan esnaf kendileri içinde bir paket bekliyor.

Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz, kapatma kararı olumlu bulduklarını ancak ama içinin boş olduğunu söyledi. Piyasada olumsuzluk olduğunu virüsten dolayı sıkıntının büyük olduğunu ifade eden Gündüz, “En büyük tehlike berber ve kuaförler. Bu nedenle kapatma kararı olumlu. Olumsuz tarafı da esnafın sorunları var. Elektriği suyu, kirası, sosyal güvencesi bununla ilgili herhangi bir paket açıklanmadı. Birdenbire bir kapatma geldi. Esnafın en büyük sıkıntısı geçim sıkıntısı. Virüs çıktığından beri insanlar zaten berbere gitmeye korkuyordu. 10 gündür zaten esnaf iş yapamıyor. Bunun için kapatma yönünde talebi vardı ancak esnafın geçimini de düşünmek lazım. Telefonlarımız kilitlenmiş durumda. Esnaf elektriğimiz, suyumuz, kiramız ne olacak, geçimimiz ne olacak diye soruyorlar. Ne zaman kadar kapalı kalacağına yönelik süre yok. Süre belirtilmemiş. Bakanlığın açıklayacağı süre çok önemli. Berber ve kuaför esnafına yapılacak ekonomik destek önemli” ifadelerini kullandı.

 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Gündüz bu süreçte devletten ne bekledikleri yönündeki soruya, “Bir kere elektrik ve su faturalarının belirli bir süre için alınmamasını istiyoruz. Kiraların bir süre ötelenmesi ve bu süreçte alınmamasını istiyoruz. Bağ-Kurlarının mutlaka devlet tarafından yatırılmasını istiyoruz. Esnafın çoğunun dükkanı kira, evi de kira. Ev kirası dükkan kirası birde sosyal güvencesi, çoluk çocuğunun geçimi, zaten yeteri kadar içeri girmiş, sorun büyük” şeklinde konuştu.