Uymayana para ve hapis cezası | Güney Gazetesi Mersin

Uymayana para ve hapis cezası

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede 65 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların ikametlerinden dışarı çıkmalarının, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmalarının sınırlandırıldığını bildirilirken yayınlanan ek bir genelge ile hizmetine ihtiyaç duyulan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kamu görevlileri ile eczacılar kısıtlama kapsamının dışında tutuldu.

Uymayana para ve hapis cezası


Hasan KÜÇÜK Özel- Haber

Koronavirüs salgını nedeniyle çıkarılan sokağa çıkma yasağına uymayanlar için nasıl bir ceza uygulanacağı merak konusu olmuştu.

Konuyla ilgili Güney’e açıklamalarda bulunan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yasağa uymayanlar için Kabahatler Kanuna göre; 3 bin 150 TL para cezası uygulanacağını söyledi. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesine göre göre suç duyurusunda bulunulabileceğini ifade eden Yeşilboğaz, “TCK’nın 195'inci maddesinde “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ibaresinin bulunuyor. Uygulanır uygulanmaz bilmiyoruz ama yasağı ihlal edenler bu maddeye göre ceza alabilir” şeklinde konuştu.

 

“EKONOMİK DESTEK PAKETLERİ ACİLEN ÇIKMALI”

65 yaş üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı olanlar için kararı olumlu bulduklarını ifade eden Yeşilboğaz, “Önce insan ve toplum sağlığı diyoruz, hangimizin nasıl bir rahatsızlığı olduğu bilmiyoruz. Yayılmanın önlenmesi açısında bu çok önemli. Bir süre izole yaşam sürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Devletin sağlık için gerekli güvenlik önlemleri yanında ekonomik güvenlik önlemlerini de alması gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz, “Sağlık açısından alınan tedbirlere katılıyoruz ama ekonomik anlamda çok eksiklikler var. Bu insanlar ev kirasını nasıl ödeyecekler. Elektrik parasını nasıl ödeyecekler. Online ödeyin demekle olmuyor bu iş. Bir iki ay erteleme ile olmuyor. Devlet burada devletliğini göstermeli. Her zaman vatandaşın elini taşın altına koyması istenir ama burada devlet elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu süreçte insana yönelik yatırımların yapılması gerekiyor. İnsan temelli siyasi ve ekonomik tedbirlerin açıklanması gerekiyor. Önce insan merkeze konulmalı. Bu nedenle insana yönelik yatırım paketlerinin açıklanması önemli. İnsanların elektriğinden suyundan KDV’sini almasanız ne olur? İnsanlara evden çıkmayın diyorsunuz ama insanlar doğalgazını ödeyemiyor. Bu insanları rahatlatacak tedbirleri almazsanız insanlara evde kal demenin bir anlamı kalmıyor. Ekonomik destek paketlerinin acilen çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“TEBLİGATLAR DA DURMALI”

Sokağa çıkma yasağının 65 yaş üstü avukatları da etkileyeceğini anlatan Yeşilboğaz, “65 yaş üstü avukatın tutuklu duruşması var. CMK’dan görev alıyor. Şimdi görev geldi gidemeyecek. Problem büyük. Gidemediği için süreler işliyor. Örneğin karar tebliğ ediliyor. İstinafa gideceksen dosyayı temyiz edeceksen edemeyeceksin. Edemediğin zaman bu sefer dosya kesinleşecek. Müvekkiline nasıl hesap vereceksin. Örneğin ceza dosyasında sana müvekkilinin mahkumiyet kararı geldi. Sen temyiz edemeyeceksen veya alacak davasında olumsuz gelmiş. Sana karar geldi. Tebligatlar durmuyor, gönderiyorlar. Avukat gidip itiraz edemeyecek. Temyiz ve istinaf mahkemelerine itiraz edemeyecek. Edemediği zaman bu sefer hak mahrumiyetine neden olacak.  Çok bilinmeyenli şeyler var. Baktıkça için içinden başka şeyler çıkıyor. Biz tebligatlarında durdurulmasını istiyoruz. Onunla ilgili girişimlerde de bulunduk” şeklinde konuştu.

 

“KARARIN BİR KISMI OLUMLU AMA 65 YAŞ ÜSTÜ AVUKTA VE DOKTARLARI NE YAPACAKSINIZ?”

Yeşilboğaz, sokağa çıkma yasağı koymanın çözüm olup olmayacağı yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi: “Kısmen olacak. İletişimi kesmek lazım. İnsanların bilinçli olması gerekiyor. Öncelikle görüşeceği insan sayısını azaltması gerekiyor. Kararın bir kısmı olumlu ama burada 65 yaş sınırı önemli. Kamu kurum ve kuruluşlarında belki bunu yapabilirsiniz ama özel sektörde bunu nasıl yapacaksınız. Yanlışı da çok doğrusu da. İnsanların iletişiminin kesilmesi açısından önemli. Çünkü potansiyel riskli grup 65 yaş üstü. Bağışıklık sistemi biraz daha düşük onların. Koronavirüsün en etkili olduğu grup bunlar. Bu insanların korunması gerekiyor bu nedenle tek yöntem bu kalıyor. Elektriği suyu online ödeyin diyorlar ama bu adam 65 yaş üstü esnafsa, avukatsa parayı kazanamazsa online ödemek istese ne yapacak para yok. Para öde dediğin zaman internet parayı kendiliğinden ödemiyor”