Kuaförler kapatma kararı bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Kuaförler kapatma kararı bekliyor

Dünya genelinde tedavisi aranan koronavirüste vaka sayısı her geçen gün artıyor. Koronadan dolayı insanların evlerinden çıkmaması sonucu birçok sektör hizmetlerini durdurarak ara vermek zorunda kaldı. Bu durumdan etkilenen sektörlerin başında ise kuaför ve güzellik salonları geliyor.

Kuaförler kapatma kararı bekliyor


İBRAHİM AYDEMİR

Dünya genelinde tedavisi aranan koronavirüste vaka sayısı her geçen gün artıyor. Koronadan dolayı insanların evlerinden çıkmaması sonucu birçok sektör hizmetlerini durdurarak ara vermek zorunda kaldı. Bu durumdan etkilenen sektörlerin başında ise kuaför ve güzellik salonları geliyor. Kovid-19 virüsü ile ilgili görüşlerini aldığımız kuaförler, müşteri sayılarında ciddi düşüşler yaşandığını belirttiler.

 

Koronavirüs, sektörünüzü nasıl etkiledi? Müşteri sayınızda düşüş oldu mu?

Müşteri sayılarının azalmasından dolayı çalışanlarının istifa ettiğini söyleyen Le Demon Bay-Bayan Kuaför Salonu İşletme Sahibi Sertaç Duran, “İnsanların kaygılarından dolayı evlerine kapanması, kişisel bakımlarını erteleme kararları, endişe ve kaygı duymaları sektörümüzde ciddi bir durgunluk yarattı. Son zamanlarda bir metre mesafe tartışması var. Bu, bizim mesleğimize çok aykırı bir tartışma çünkü insanlarla çok fazla temas halindeyiz. Bu mesafeyi sağlayamıyoruz. Bununla ilgili bakanlıktan beklediğimiz kapatma kararları var. Müşteri sayımızda da çok ciddi azalma oldu. Bu süreçte mesai arkadaşlarımızın çoğu, endişelerinden dolayı çalışmak istemeyerek istifa ediyor” diye konuştu.

Vakaların artmasının ardından müşteri sayılarında ciddi bir azalma olduğunun altına çizen Kubi Kuaför ortakları Sedat Oğuz Nur /Ender Şaşma ise, “Her şeyden önce sağlığımızın çok hassas bir duruma geldiğini vurgulamak isterim. Mesleki yönden bakacak olursak da, insanlar içinde bulunduğu sağlık endişeleri nedeniyle gelemiyorlar ve bu da işimize ciddi anlamda yansıdı. Müşteri sayımızda doğal olarak yüzde 50-60 civarı bir azalma oldu. Mesai saatlerimizde azalmaya gittik. Önceden 5 saat çalışan arkadaşlarımızın çalışma saatlerini 4’e düşürdük. Arkadaşlarımızı zorla burada tutamayız. Çalışmak istemeyen arkadaşlarımıza yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

"SEKTÖRÜMÜZDE ÇOĞU FİRMA KAPATMA KARARI ALDI"

Bu durumun devam etmesi halinde hizmetlerinize ara vermeyi düşünüyor musunuz?

Bakanlıktan kapatılma yönünde bir karar beklediklerinin altını çizen Sertaç Duran, “Bakanlıktan kapanması yönünde bir karar bekliyoruz. Bu durumda ne yapacağımızı tam olarak bilmiyoruz. Sektörümüzde çoğu firma kapatma kararı aldı. Bizde bu süreç içerisinde kapatıp kapatmama ile ilgili kararsız durumdayız. Büyük ihtimalle biz de kapatma kararı alacağız. Şu anda kapatmama nedenimiz, hizmeti sürdürebilmek adına ama bunun ne kadar doğru olup olmadığını düşünüyoruz. Bunun içinde devletimizin onayını bekliyoruz” diye konuştu.

Sağlıklarını tehdit eden bir durumun oluşması sonucunda işyerini kapatacaklarını belirten ortaklar Sedat Oğuz Nur /Ender Şaşma ise, "Koronavirisü ile ilgili düşüncelerim en kısa zamanda bu zorlu süreci en az zahiyatla atlatıp normal yaşantımıza devam etmemizdir. Salonumuzda bu konuyla ilgili mesai saatlerimizi günlük 6 saate düşürdük haftalık olarakta 4 iş gününe çektik. Kuaförlük sektöründe Sağlık Bakanımızın alacağı karar dogrultusunda kapatılmasına karar verilirse tabiki bizlerde bu karara uyacağız. Bunun yanı sıra bizler de mesai arkadaşlarımızın sağlık durumunu gözetmek zorundayız gidişata göre karar çıkmasa bile, sağlık açısından salonumuzu kapatmamız gerekirse tabiki bu kararı beklemeksizin belli bir süreliğine kapanışımızı vereceğiz. Tüm ulusumuza geçmiş olsun" dileklerinde bulundular.

 

"KORONA OLMASA BİLE HİJYENE ÖNEM VERİYORUZ"

Koronadan korunmak için hijyene çok önem verilmesi gerekiyor. Siz bu konuda ne gibi tedbirler ve önlemler alıyorsunuz?

Le Demon İşletme sahibi Duran, tüm ekipmanlarını tek kullanımlığa çevirdiklerini ifade ederek, “Zaten bizim çalışma konseptimizde, ekipmanların hepsi tek kullanımlıktır. Manikür, pedikür servislerimizde gerekli, hijyenik ortamı sağlıyoruz. Aletlerimizi 300 derecelik ısıda dezenfekte ediyoruz. Tüm müşterilerimizin salona girişlerinde, ellerini dezenfekte etmesini sağlıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla arka arkaya randevu almıyoruz. Gün içerisinde en fazla 5-6 müşteriye servis ediyoruz. Aralıklı mesafelerle müşteri alıyoruz. Bir sonraki servisimize kadar gerekli hijyeni sağlıyoruz. Tek kullanımlık penuarlar, havlular ve maskelerle işlerimizi sürdürüyoruz” diyerek gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.

Koronavirüs olmasa bile hijyene çok önem verdiklerinin altını çizen ortaklar Sedat Oğuz Nur /Ender Şaşma, “Kuaförlük sektöründe, mutlaka hijyen olmak zorundayız. Malumunuz, bayanlara hizmet vermekteyiz Mesleki başarımızın yanında hijyenikte önemli" diye konuştu.

 

"SAĞLIK ELDEN GİDERSE YARINI YOK"

Vatandaş, virüsten dolayı evlerine kapandı ve dışarı çıkmıyor. Bu nedenle kişisel bakımlarını da ertelemek zorunda kaldılar. Vatandaşa ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Müşterilerine evde bakım hizmeti verdiklerini de söyleyen Duran “Bizler müşterilerimizin evlerinde veya kendi korunma alanlarında da hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Psikolojik olarak, kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyoruz. Kişisel bakımlarını ertelemeden evlerinde de gerçekleştirmelerine olanak sağlıyoruz. Tabi bunu yaparken gerekli tedbirleri de alıyoruz. Maske, eldiven ve 14 hijyen kuralına uyarak evlere hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kubi Kuaför ortakları Sedat Oğuz Nur /Ender Şaşma da, saç bakımı başta olmak üzere kişisel bakımın önemli olduğunun altını çizerek, “Kişisel bakım sadece kuaföre gitmekten ibaret değildir. İnsanların kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir dönemde yaşıyoruz. Tavsiyemiz; sağlık bugün olmasa bile yarın yapılabilir ama sağlık elden gittiği anda yarını yok. Vatandaşlarımız tabiki saçına, güzelliğine önem verecek. Evlere hizmet noktasında  diğer kuaförler gibi bizlerde gerekli hijyeni sağlayarak servisimize devam ediyoruz” diye konuştu.

 

Güney aracılığıyla vatandaşa neler önerirsiniz, hükümetten ne gibi talepleriniz var? 

Koronavirüs vakasının basite indirgenmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini işaret eden Sertaç Duran, “Tüm dünya olarak ciddi bir şekilde önemsenmesi gereken bir konunun içerisindeyiz. Bunun basite indirgenmemesi gerekiyor. Kaygı ve endişe yaparak, paniğe kapılmayı doğru bulmuyorum. Yapabileceklerimiz; yakın temaslardan ve sosyalleşmekten mümkün olduğunca uzak durmak. Mesleğimiz, temasa çok uygun bir meslek olduğu için, biz de bu durumdan endişeliyiz. Tavsiyemiz ne kadar çok ertelenirse, o kadar ertelenmesinden yana” dedi.

Hükümetin tüm vatandaşlarına gerekli desteği vermesi gerektiğini dile getiren 3 ortak, “Ulusumuzun, hükümetimizin; esnaflara, memurlara, emeklilere, kısacası tüm vatandaşlarına gerekli desteği sağlamasını temenni ediyoruz. Bu bizim için çok önemli çünkü evlerimize kapanacağız ve hiçbir gelirimiz olmayacak. Bu durum, uzun vadede olursa, sonumuzun nereye gideceğini kestiremiyoruz. Tek temennimiz, hem sağlık hem de maddi yönde hükümetimizin her türlü desteği sağlaması” ifadelerini kullandı.