Kızıltan: Paket olumlu, eksiklikler giderilmeli | Güney Gazetesi Mersin

Kızıltan: Paket olumlu, eksiklikler giderilmeli

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” paketini olumlu bulduklarını ancak paketin içindeki belirsizlerin ve eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve eğitim sektörünün pakette yer almamasının önemli bir eksiklik olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Küçük esnafa nefes kredileri dağıtılmalı ve çek ödemeleri ötelenmeli. KDV indiriminin daha da yaygınlaştırılması gelen talepler arasında” dedi.

Kızıltan: Paket olumlu, eksiklikler giderilmeli


MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomi İstikrar Kalkanı” paketini değerlendirdi.

Koronovirüs salgını nedeniyle firmaların tek başına kalkamayacağı bir sorunla karşı karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Bu anlamda bu önlemlerin daha da arttırılacağına ve paketin esnek bir paket, yani şartlara göre değişebilecek olduğuna, inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin hayati sektörlerindeki muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenmesi istihdamın sürekliliği ve ekonominin kesintiye uğramaması için yerinde bir karar olduğunu ifade eden Kızıltan, bu maddenin perakende olan akaryakıt istasyonlarına uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki belirsizliğin giderilmesini istedi.

 

“BORÇ ÖTELENMESİ YERİNDE BİR KARAR”

Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelenerek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu anlatan Kızıltan, “Burada faizsiz öteleneceği belirtilmemiş, ‘faizsiz ötelenecek’ diye belirtilmesi yerinde olur” dedi.

KOBİ niteliğindeki hiçbir işletmenin bu süreci kendi imkanlarıyla atlatma şansının olmadığını anlatan Kızıltan, “Yaşanan süreç, işletmelerin nakit akışlarını bozan bir süreç; kredi, çek, kira, kredi kartı, maaş ödemeleri, SGK primi ve vergi borçlarının ödenmesi, bozulan süreçte altından kalkılamayacak boyutlara ulaşabilecektir. Bu paketin içinde çeklerin ötelenmesi ile ilgili herhangi bir notun olmaması da üyelerimizin dikkatini çekmiştir. Bunun da düzeltilmesi talep ediliyor. Paket açıklandıktan sonra birçok üyemizden, çek ödemelerinin de ötelenmesi ile ilgili yoğun talepler aldık. Paketin bu anlamda detayda daha genişlemesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İHRACATÇIYA STOK FİNANSMANI DESTEĞİ VERİLMESİNİN YERİNDE BİR KARAR”

İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilmesinin yerinde bir karar olduğunu anlatan Kızıltan, “Öte yandan ihracat yapmak isteyen ama sınır kapılarındaki sorunlardan dolayı yapamayan ihracatçımıza da destek olunması gerekiyor. Özellikle Irak ve İran ile çalışan tüm sektörler ürünleri teslim etmekte sıkıntı yaşamakta. Et, beyaz et, yumurta ve gıda ürünleri gibi hassas ürünlerin bekleme şansı yok. Sağlık sektöründeki kısıtlamalardan dolayı sürekli yapılan ihracatın bu engellere takılması, firmaların müşterileri nezdinde itibar kayıplarına neden olmaktadır ve ihracat kaybı yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“DİĞER DEVLET BANKALARIDA BOR ERTELEMESİ YAPMALI”

Esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının ertelenmesini yerinde bir karar olduğunu ifade eden Kızıltan, bu maddenin diğer devlet bankalarına uygulanması gerektiğini söyledi.

Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi önemli olduğunu ancak bu kredilerin ödemelerinde de uzun vadeli ve faizsiz çözümlere gidilmesi gerektiğini anlatan Kızıltan, çünkü bu sorunun kendisinin ve etkilerinin ne kadar süreceği belli değil” diye konuştu.

 

“TARIM VE EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN PAKETTE YER ALMAMASI ÖNEMLİ BİR EKSİKLİK”

Tarım ve eğitim sektörünün pakette yer almamasının önemli bir eksiklik olarak göründüğünü anlatan Kızıltan, “Küçük esnafa nefes kredileri dağıtılmalı ve çek ödemelerinin ötelenmesi de birçok esnaf ve iş insanı tarafından talep ediliyor. KDV indiriminin daha da yaygınlaştırılması gelen talepler arasında” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi(