“SGK açık vermek zorunda” | Güney Gazetesi Mersin

“SGK açık vermek zorunda”

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, 4.0 İstihdam Teşvikleri “Gelecek Mersin” programında yaptığı konuşmada, bir devletin sosyal devlet olduğunun en büyük göstergesinin SGK’nın verdiği açıkla orantılı olduğunu söyledi. SGK’nın açık vermek zorunda olan bir kurum olduğunu iddia eden Tezel, “Türkiye’de SGK milli gelirin yüzde 1’i kadar açık veriyor. Avrupa’daki SGK açığı ise yüzde 16” dedi.

“SGK açık vermek zorunda”


Hasan KÜÇÜK

Büyükşehir Belediyesi Kariyer Merkezi, Girişimçi İnsan Kaynakları Derneği (GİDERİK) MTSO, ve İnsan Kaynakları Derneği (İNKA) tarafından 4.0 İstihdam Teşvikleri “Gelecek Mersin” programı düzenlendi. Programda konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel konuklarına sosyal güvenlik kurumu açık versin mi, vermesin mi? yönünde soru yönelterek açık versin ve vermesin diyenlerin el kaldırmasını istedi. Açık vermesin diyenler daha çok el kaldırdığını ifade eden Tezel, “Sosyal güvenlik kurumu kar etsin, zarar etmesin diyenler daha çok. Şimdi size bir şey anlatayım.  Yıl 2006 o tarihte Faruk Çelik çalışma bakanı, bende onun danışmanıyım. Bursa da miting yapıyoruz. Ben danışmanıyım arkasında duruyorum. Dedi ki “Sosyal güvenlik açıklarını sıfıra kadar indireceğiz. Şak şak diye alkışlıyorlardı.  Aslından o şey diyordu, emekli maaşlarını yarı yarıya düşürüyoruz, emekli yaşınızı 65 yapıyoruz. Sağlığı da paralı yapıyoruz halkta bunu istedi. Şimdi mesela 2008 reformu olmamış olsaydı devlet bunu, en büyük SSK emekli maaşı 2 bin 860 lira olacaktı. Şu anda 800 lira. Demek ki sosyal güvenlik açık vermese, sizin geminiz açık verir! Adı üzerine sosyalle başlıyor” şeklinde konuştu.

 

“BİZDE SGK AÇIĞI YÜZDE 1, AVRUPADA YÜZDE 16”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun zenginden alıp fakire verecek olan yer olduğunu anlatan Tezel, “Kime veriyor? Dula, yetime, düşküne, emekliye, hastaya veriyor. Para veya hizmet sunuyor. Şimdi bu kurum açık vermeyecek de kim açık verecek?   Şimdi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye de milli gelirin yani, resmi adıyla gayri resmi milli hasılanın yüzde biri kadar açık veriyor. O açığı da istemiyorlar da, seve seve veriyoruz. Avrupa SGK açığı ortalaması yüzde 16. Kuzeyde İsveç, Norveç, Finlandiya var onarda yüzde 19, en aşağıda İtalya var onlar yüzde 11, Avrupa oranı yüzde 16. Sosyal Güvenlik Kurumu açık vermek zorunda olan bir kurumdur. Zenginden alıp, fakire vermek zorundadır. Dula, yetime, emekliye para vermeyelim mi? Milli geliri her ay dağıtan kurumdur SGK. Her ay emekli maaşı, dul maaşı, yetim maaşı vererek dağıtır” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ KAPİTALİST BİR DEVLETİZ“

Bir devletin sosyal devlet olduğunun en büyük göstergesi SGK’nın ne kadar büyük açık verdiğidir” diyen Tezel,“ Eğer bir SGK milli gelirin yüzde 10’undan fazla açık veriyorsa o devlet sosyal devlettir. Eğer bir SGK milli gelirin yüzde 10’undan az açık veriyorsa kapitalist devlettir. Yani biz kapitalist bir devletiz. Sorduğumda açık vermesin dediniz ama şimdi düşünün; 800 TL emeklilik maaşı alanlar var. Peki bu ülkede her yıl aralık ayında koca koca adamlar toplanıp asgari ücreti tespit etmiyor mu? 1 ay boyunca bir kişinin ölmeden yaşayacağı miktarı tespit ediyor ve adına asgari ücret diyoruz. Ne karda? 2 bin 958 TL yani diyor ki bir kişi 2 bin 958 TL’den az geliri varsa ölür, aç kalır. Ne anlam vereceğiz 800 TL’ye. Sağ olsun reis 2019 Ocak ayında kanun çıkardı. Bin TL’den az maaşı olanların emekli maaşını bin TL’ye tamamlıyoruz dedi. Unutmayın arkadaşlar asgari ücretin 2 bin 958 TL olduğu ülkede bin lira emekli maaşıyla emekli nasıl geçinir” ifadelerini kullandı.

 

“SOSYAL GÜVENLİKTE AÇIK OLACAK Kİ EMEKLİNİN YÜZÜ GÜLSÜN”

Eskiden televizyonların ve gazetelerin sosyal güvenlikte kara delik diye bağırdığını hatırlatan Tezel şöyle devam etti: “Çünkü sosyal güvenlikte açık olacak ki emeklinin yüzü gülecek. Şimdi buraya İngilizler, Almanlar geliyor mu? Bir aylık emekli maaşıyla otelde kalıyor. 4 bin sterlin alıyor bu kişiler. 28 bin TL ediyor. Şimdi düşünün 28 bin TL emekli maaşı alan bir İngiliz, Mersin’de krallar gibi yaşar. Çalışırken 3 bin, 4 bin TL aldığınıza seviniyorsunuz. Bizim emeklimiz Mersin’de Mezitli’ye otobüs parası bulabiliyor mu, bin lira emekli maaşıyla kirasını verebiliyor mu, geçimini sağlayabiliyor mu? Bizim Türkiye’de ki yaşam seviyesine uygun, gerçekten insana yaraşır bir şekilde yaşayacak bir emekli maaşımızın olması gerekiyor.”