Akdeniz Meclisi’nde işçi çıkarma tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz Meclisi’nde işçi çıkarma tartışması

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Mart ayı ikinci oturumuna belediyelerdeki işçi çıkarma tartışmaları damgasını vurdu. Dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kadın istihdamına önem verdiğine yönelik sözlerine AKP’li üye Zafer Şahin Özturan tepki gösterdi. Özturan, “Kadınlara sahip çıkmak birini işten çıkarıp başka birini işe almak olmamalı” dedi. CHP’li Aydın Demirci ise Akdeniz Belediyesi’nde çalışan bir sendika başkanının eşinin işten atıldığını söyledi.

Akdeniz Meclisi’nde işçi çıkarma tartışması


Hasan KÜÇÜK

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Mart ayı ikinci oturumu belediye konferans salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın mazeret bildirerek başkanlık etmediği toplantıyı HDP’li Başkanvekili Ali Tanrıverdi yönetti. 

Tarım alanları içerisindeki yapılaşmalarla ilgili olarak, 2020 ücret tarifesi kapsamında; inşaat ruhsat ve yapı kullanma izni ücretlerinde değişiklik yapılmasını içeren komisyon raporlarının kabul edildiği mecliste mülkiyeti Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne ait İhsaniye Mahallesi’nde bulunan eski tıp fakültesi acil binasının; eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerde kullanılması amacıyla, belediyeye tahsisi; ayrıca MEÜ ile projeler yürütülmesi için Başkan Gültak’a yetki verilmesi kabul edildi.

Akdeniz sınırlarındaki okullarda okuyan üstün yetenekli BİLSEM (Bilim Sanat Merkezi) öğrencilerine; Akdeniz Belediyesi ile Mersin Üniversitesi Rektörlüğü ile işbirliği yapılarak kendilerini geliştirmeleri yönünde akademik destek, araç gereç desteği, eğitim bursu ve ulaşım desteği verme konusunda Başkan Gültak’a, MEÜ ile protokol imzalama yetkisi oybirliğiyle verildi. Meclis üyeleri; Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında “Lojistik Mesleki Eğitim Merkezi” projesi kapsamındaki iş ve işlemleri yapmak üzere Başkan Gültak’a yetki verilmesini içeren komisyon raporu da oybirliğiyle kabul etti.

ERTAŞ: BÜYÜKŞEHİR KADIN İSTİHDAMINA ÖNEM VERİYOR

Toplantıya dilek ve temenniler bölümünde belediyelerdeki işçi çıkarmalarla ilgili yaşanan tartışma damga vurdu. Söz alan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Ertaş “Bir CHP mensubu olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kadınlara ilişkin olarak ve  istihdamda verdiği öncelik olarak kadınlara ne kadar değer verdiğini kıymet verdiğini burada hakkını teslim etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

CHP’li meclis üyesi Halil Kara da kadınlar gününün tarihi hakkında bilgi verdi.

ÖZTURAN: KADINLARA SAHİP ÇIKMAK BİRİNİ İŞTEN ÇIKARIP DİĞERİNİ ALMAK OLMAMALI

AKP’li meclis üyesi Zafer Şahin Özturan ise kadına yönelik yaşananların toplumsal birliktelik gerektiren bir konu olduğunu söyledi. Ertaş’ın Seçer ile ilgili sözlerine tepki gösteren Özturan, “Muhittin Ertaş’ın görüşüne saygı duyuyorum. Ama burada şunu söylüyorum. Kadınlara sahip çıkmak birini işten çıkartıp birini işe almak değil, İşten çıkan bayan arkadaşlarımız var. Onların yerine alınan bayan arkadaşlarımız var. Burada ben buna emeğe saygı demiyorum. Burada maalesef ve maalesef ben bunu hep gündeme getireceğim biri ağlarken biri gülmez. Keşke o bayan arkadaşlarımızda işlerinde kalmış olsalardı. Keşke bu yeni alınanlarda işe yeni başlamış olsalardı. Eşit mesafe, adalet diyorsak bunu böyle sağlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

CHP’li Aydın Demirci ise “Özturan dedi ki; bayanları işten çıkarıyor, diğer bayanları işe alıyor. Sendika başkanının eşini işten attılar yerine başkasına aldılar. Duygu hanım Akdeniz Belediyesi’nde çalışıyordu işten çıkartıldı. Şimdi siz söylerken iyi biz söylerken kötü öyle mi?” şeklinde konuştu.

Araya giren MHP’li Tufan Nenni ise “ Sırf siyasi tercihlerinden dolayı kadınların Mut’a Gülnar’a sürerken iyi mi?” dedi.

Başkanvekili Tanrıverdi ise meclis üyelerini böyle tartışma yapmamaları konusunda uyardı.