‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı’

KESK üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde yaptıkları açıklamada, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulması çağrısında bulundu. SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, siyasal iktidar tarafından üretilen ve uygulanan politikaların cinsler arası eşitsizlik derinleştirdiğini, kadının varlığının neredeyse inkâr edilecek duruma geldiğini söyledi.

‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı’


Esra Şasi Yağmur

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bünyesinde örgütlenen kadınlar, 7 Mart’ta yapılacak olan kadın yürüyüşüyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda KESK’li kadınlar adına açıklamalarda bulunan SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, “Türkiye’de cinsiyet ayrımcılığından dolayı kadınlar gittikçe artan sistematik şiddete maruz kalırken eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamusal hizmetlerden yeterince yararlanamama, kendi yaşamı ve bedeni üzerinde söz hakkı sahibi olamama, başta işgücüne katılım olmak üzere kamusal alandan dışlanma, esnek güvencesiz istihdam ve ucuz iş gücü olarak kullanılma, atama ve terfilerde cam tavan sendromuna yol açan uygulamalarla ve daha birçok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

 

“TÜRKİYE KADINA YÖNELİK EŞİTSİZLİĞİ GİDERECEK POLİTİKALARDAN YOKSUN”

Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün her geçen gün arttığını, eril yargı kararlarının yeni failler yarattığını iddia eden Göncü, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde Türkiye, 153 ülke arasında 130. sırada yer almasına rağmen eşitsizliği giderecek politikalardan yoksundur. Kadını birey olarak görmeyip aile içinde sınırlayan, esas işini çocuk doğurmak ve bakmak olarak tanımlayan, bakım sorumluluklarını kadınların omzuna yükleyen anlayışla bu eşitsizliğin giderilmesi mümkün değildir.  Ortaya çıkan bu vahim tablonun ortadan kalkması için toplumda kadınları birey ve yurttaş olarak gören, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini ana akımlaştıran, kadınlardan gelen taleplerin politikasını oluşturup bunların devlet politikasına dönüşmesini sağlayacak resmi mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir. Ancak siyasal iktidar tarafından üretilen ve uygulanan politikalara baktığımızda cinsler arası eşitsizlik derinleştirilirken, kadının varlığı neredeyse inkâr edilecek duruma gelmiştir. 2011'de Kadın adının bakanlıktan çıkarılmasıyla var olanın da gerisine düşülerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulması, bu bakanlığın da 2018'de başka bir bakanlıkla birleştirilerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na dönüştürülmesi inkârın varlığını gösteren temel göstergelerdendir. Kadın adına dahi tahammül edemeyen, kadını aileden ibaret gören, kimliğini yok sayan anlayışla hareket eden torba bakanlıkların her biri yaşamsal değerde olan kadın sorunlarını çözecek politikalar üretmesi mümkün değildir” diye konuştu.

 

“BU YILDA ALANLARDA OLACAĞIZ”

KESK’li kadınlar olarak bu yıl da her yıl olduğu gibi Mersin Kadın Platformu çağrısı ile sokaklarda olacaklarını ifade eden Göncü,  “7 Mart Cumartesi günü 14.00te Balıkçı Barınağı yanı Saat Kulesinde KESK’li kadınlar kortejinde buluşacak, 15.00’teki eski TSG Stadında yapılacak Kadın Mitingine katılacağız. Pazar günü ise 'Geceleri de Sokakları da Meydanları da terk etmiyoruz!' diyerek Mersin 5. Feminist Gece Yürüyüşünde olacağız” dedi.