Çankaya İlkokulu kurtarılmayı bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Çankaya İlkokulu kurtarılmayı bekliyor

Mersin tarihine tanıklık etmiş olan tarihi Çankaya İlkokulu kurtarılmayı bekliyor. Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde çıkarılan 1/5000’lik nazım imar planında okulun içinde bulunduğu alanın konut ve ticaret alanı olarak işaretlenmesi nedeniyle kaderine terkedilen okulun kurtarılması için Akdeniz Belediyesi çalışma başlattı. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, okulun kurtarılması için 1/1000’lik planı bir an önce yaparak binayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralayacaklarını söyledi.

Çankaya İlkokulu kurtarılmayı bekliyor


Hasan KÜÇÜK  

Mersin’in tarihine tanıklık eden ve kentin yetişmiş bir çok insanının eğitim gördüğü Çankaya Çankaya İlkokulu binası koruma altına alındı. Harabe haline gelen tarihi binanın bulunduğu alan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde çıkarılan 1/5000’lik nazım imar planında konut ve ticaret alanı olarak işaretlendi. Terkedilen, camları kırılan ve duvarlarına çeşitli yazılar yazılan binanın kurtarılması için başlatılan girişimler sonuçsuz kaldı. Binanın kurtarılması Akdeniz Belediyesi’nin Mart ayı birinci oturumunda tekrar gündeme geldi. Çankaya ilkokulunun bulunduğu bölge hakkında sunulan önerge hakkında konuşan Başkan Gültak; okulun bulunduğu alanın, Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yönetim döneminde planlarda ticari alan olarak işaretlendiğini hatırlattı. Kendisinin de bu okuldan mezun olduğunu kaydeden Başkan Gültak; “Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Genel Müdür ile yaptığım görüşmelerde, ticari olarak biz de 1/1000’lik planı yapacağız. Çünkü 5 binlik plana uymak zorundayız” dedi.

 

“MAKUS TALİHİNDEN KURTARACAĞIZ”

Akdeniz Belediyesi olarak okulu istediklerini fakat Anıtlar Kurulu’nun Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yetki vermediğini ifade eden Gültak, “Beş binlik plan ile binlik uyumlu olmadığı için ‘kiralayamazsınız’ denildi. Bundan dolayı biz 1/1000’lik planı bitirip, daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden binanın kiralanmasını yapacağız. Daha sonrasında Meclisimizin de vereceği kararla, Çankaya İlkokulu’nu makûs talihinden kurtaracağız. Ticaret Odası da ‘birlikte bir şeyler yapalım’ diyor. Bir bilim müzesi, bir kreş olabilir. Farklı sosyal amaçlı bir hale getirmeye çalışacağız. Tabi bunun için öncelikle imar sorununu çözmemiz gerekiyor. 1/1000’lik planı yaptıktan sonra inşallah burayı kiralayıp Mersin’in tarihine sahip çıkmış olacağız” diye konuştu.