“İş cinayetlerine son verin!” | Güney Gazetesi Mersin

“İş cinayetlerine son verin!”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, her gün en az 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesinin artık haber niteliği bile taşımadığını vurgulayarak hükümete ‘iş cinayetlerine son verin!” çağrısı yaptı.

“İş cinayetlerine son verin!”


Hasan KÜÇÜK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından “3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” nedeniyle Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar yaptığı açıklamada, TMMOB’un 28 yıl önce 3 Mart 1992 tarihinde, Zonguldak Kozlu Kömür Ocağında meydana gelen grizu patlamasında 263 emekçi hayatını kaybettiği 3 Mart tarihini “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan ettiğini söyledi.

 

“İŞÇİLER İŞ KAZALARINDA CAN VERMEYE DEVAM EDİYOR”

Aradan yıllar geçmesine rağmen Türkiye’sinde emekçilerin işyerlerinde can vermeye devam ettiğini ifade eden Atar, “Her yıl, Kozlu faciasında kaybettiğimiz yurttaşlarımızın en az 6 katı iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. İşyerlerinde insanlar ölüyor; işverenler ve devlet ölümleri seyrediyor.  Önlem almayan işverenlere yaptırım uygulanmıyor, işyerleri yıllardır, işçi sağlığı, iş güvenliği yönünden denetlenmediği gibi, ölümlü iş kazalarının olduğu işyerlerinde, iş kazalarını incelemek üzere bile iş müfettişi görevlendirmiyor. Her gün en az 5 işçinin işyerlerinde iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi artık haber niteliği bile taşımıyor. Hükümet yetkililerinin iş cinayetleri ile ilgisi baş sağlığı dilemenin ötesine geçmiyor” şeklinde konuştu.

 

“SGK 2017 YILINDAN SONRAKİ İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİNİ NİYE AÇIKLAMIYOR?”

Ülkede  iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistiklerin SGK tarafından tutularak kamuoyu ile paylaşıldığını ifade eden Atar, “En son 2017 yıllarına ilişkin veriler açıklanmıştır. 2020 yılı Mart ayına gelinmiş olmasına rağmen 2018 ve 2019 yıllarına ait veriler kamuoyu ile paylaşılmamıştır. 2017 yılında 359 bin 766 kazada 1.636 emekçi iş çinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. 2017 yılında bir önceki yıla göre iş kazası sayısı yüzde 25 oranında, iş kazaları sonucu ölüm yüzde 16 oranında artmıştır. 2017 yılına kadar açıklanan rakamların seyrine baktığımızda henüz açıklanmamış 2018 ve 2019 verileri korku uyandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Verilerin SGK tarafından açıklanamamasının sebebini soran Atar, “Ülkemizde emekçilerinin hayatlarının önleyici çalışmalardan daha ucuz olduğu kamuoyundan gizlenmek mi istenmektedir? Bir kez daha Sosyal Güvenlik Kurumu’nu göreve, emekçilerin hayatını ilgilendiren bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz!” dedi.  

 

“İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI KADER DEĞİLDİR”

İş kazaları ve meslek hastalıklarının kader olmadığını ve bunları işin doğal bir sonucu olarak görülmesinin yeni iş cinayetlerine davetiye çıkardığını anlatan Atar, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önünde bir engeldir. Bu nedenle düzenleme ve denetleme; Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB’den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır.” İfadelerini kullandı.