“Zamlar intihara sürüklüyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Zamlar intihara sürüklüyor”

BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, Vergi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada art arda yapılan zamların insanları intihara sürüklediğini savunarak, “ Artık zaruri ihtiyaçlarımızı bile karşılarken iki üç kere düşünüp meyveyi sebzeyi taneyle, nohudu, pirinci, bulguru gramla alınacak bir Türkiye ortamında yaşıyoruz. Her geçen gün yoksulluk artarken, işsizlik artarken eşitsizlikte artıyor” dedi.

 “Zamlar intihara sürüklüyor”


ESRA ŞASİ YAĞMUR

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, Vergi Haftası dolayısıyla düzenledikleri basın açıklamasında vergide yaşanan adaletsizliğe dikkat çekti. Sendika binasında  ‘Göstermelik Vergi Haftası’na Hayır’ pankart açan BES üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini de dile getirdi. Türkiye’de toplanan vergilerin 4’te 3’nün maliye emekçileri ve kamu emekçilerinden alındığını ifade eden BES Şube Başkanı Murat Doğan, “Bu ortamda kutlanan şekilsel vergi haftasında ne bir adil vergiden bahsediliyor ne de çalışanların sorunları dile getiriliyor. Bu ortamda biz maliye emekçilerine düşen ise hafta dolaysıyla dağıtılan bu çikolatalardır” dedi.

 

“TOPLANAN VERGİLER NEREYE GİDİYOR”

Toplanan vergilerin yolsuzluklara, israfa gittiğini savunan Doğan, “Kamu kaynakları sarayın masraflarına, dinci vakıflara, faiz ödemelerine, müşteri garantili kamu özel ortaklığı projelerine gitmektedir. Periyodik olarak çıkartıla vergi afları ile vergisel yükümlülüklerini yerine getirenlerin cezalandırıldığı, vergisini ödemeyenlerin ödüllendirildiği bir işleyiş olduğu açıktır. Büro Emekçileri Sendikası olarak göstermelik vergi haftası kutlamalarını her yıl olduğu gibi bu yıl da figüranı olmayacağız” diye konuştu.

 

“ADİL VERGİDEN BAHSEDEMEYİZ”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taleplerine duyarlı olmaya davet eden Doğan, “Adil bir vergi sistemi için kapsamlı bir vergi reformuna ihtiyaç ortadadır. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’nin dolaylı vergilerden oluştuğu bir sistemde adil bir vergi sisteminden bahsetmek mümkün değildir. Harcamalar üzerinden değil servet ve kazanç üzerinden alınacak bir vergi sistemi adaletine giden yolda atılacak ilk adımdır. Adil bir vergi sistemi için açlık sınırı altındaki gelirlerin tamamı vergiden muaf tutulmalıdır. Yoksulluk sınırı altındaki gelirler en alt vergi diliminden vergilendirilebilmelidir. Ücret ve maaş gelirleri için ayrı bir gelir vergisi tarifesi tanımlanmalıdır. Aksi taktirde patronla işçinin aynı tarifeye tabi olması çarpıklığı devam edecektir. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı ve servet vergisi uygulanmalıdır. Sermaye üzerindeki istisna ve muafiyetler sınırlandırılmalıdır. Temel tüketim harcamaları ve hizmet alımından alınan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır” dedi.

 

“SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMELİ”

Doğan, açıklamasında maliye çalışanlarının taleplerini ise şöyle sırladı: “Yıllardır açılmayan kurum içi Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı sınavları ile ilgili yasal düzenleme yapılmış olmasına rağmen halen sınav tarihine ilişkin bir açıklama yayınlanmamıştır. Acil sınav tarihini belirlenerek duyururu yapılmalıdır. Bakanlık bünyesindeki geçici görevlendirme uygulamalarına son verilmelidir. Vekaleten yapılan görevlendirmeye son verilmeli, kadrolu istihdam sağlanmalıdır. Kurum içi yapılan her türlü sınavda mülakat uygulamasına son verilmeli ve yükselmelerde liyakat esas alınmalıdır. Kurumdaki istihdam sorunu çözülmelidir. Özellikle taşra teşkilatındaki ulaşım, yemek, kreş ve benzeri sorunlar acilen çözülmelidir”