Haddini Bil!... | Güney Gazetesi Mersin

Haddini Bil!...

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kamu İhale Kurulu’na yaptığı itiraz sonucu “Rekabete aykırı hükümler taşıdığı” gerekçesiyle Mersin Metro projesi ihalesinin iptaline neden olan Dev İnşaat firmasına verdi, veriştirdi. Başkan Seçer, “Dev İnşaat firması haddi olmayan bir konuya giriyor. Biz bu firmayı da araştırdık. Büyük işlere imza atmış bir firma değil. Firma ‘Hizmet yapmak esastır. Ancak belediyeyi, borçlandırmalara, iflas edecek hale getirmek, hiçbir yetkilin görevi değildir ve bu hükümler başlı başına mevcut görevi kötüye kullanmaktır. Bu kadar baskıcı ilanın altında yatan sebep nedir?” şeklinde ihalemize itiraz ediyor. Biz çok büyük bir borçlanmaya giriyormuşuz. Bu firmayı ilgilendirirmiş ve biz görevimizi kötüye kullanıyormuşuz. Anlamsız bir itirazla kamu ihale kurumu bu ihalemizi iptal etti. Kamu İhale Kurumu’nun gerekçeli kararını açıklamasını bekliyoruz. Bize sunulan gerekçeler üzerinden şartnamede bazı değişiklikler yapacağız. Tekrar ihale süreci devam edecek” dedi.

Haddini Bil!...


Yasemin TOKLUCU / Haber

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, bir üniversitede düzenlenen etkinlikte Mersin’in Metrosu projesini anlattı. Kamu İhale Kurumu tarafından iptali gerçekleştirilen proje hakkında detaylı bilgi veren Başkan Seçer, marka kent söyleminin kağıtlara yazmakla olmadığını dile getirerek, Mersin Metro projesinin marka bir proje olduğunu söyledi.

 

“20 GÜN DAHA ERTELEYECEKTİK İHALE İPTAL OLDU”

Metro ihalesine 25 Ocak 2020 tarihinde çıkıldığını, 27 Şubat’ta yapılması planlanan ihalenin Çin’de yaşanan koronovirüs salgını nedeniyle 20 gün süreyle ertelendiğini anımsatan Başkan Seçer, “Ne alaka koronavirüs diyeceksiniz? Çünkü bizim en ucuz para sağlayacağımız kaynak Çin finans kurumları. Oradaki olağan üstü koşullar bizi sıkıntıya soktuğu için ihaleyi 20 gün erteledik. Bir 20 gün daha erteleyelim, yasal hakkımız kullanalım derken Kamu İhale Kurulu Kamu İhale Kurulu ihaleyi iptal etti” dedi.

 

“HADDİ OLMAYAN KONUYA GİRDİ”

Dev İnşaat Taah. İth.İhr. Sar. Tic. Ltd. Şti’nin 10 Ocak’ta Kamu İhale Kurulu’na itirazda bulunduğunu aktaran Başkan Seçer, şunları söyledi: “Kamu İhale Kurulu çok anlamsız gelen bir gerekçeyle ihalemizi iptal etti. Dev İnşaat firması haddi olmayan bir konuya giriyor. Biz bu firmayı da araştırdık. Büyük işlere imza atmış bir firma değil. Firma ‘Hizmet yapmak esastır. Ancak belediyeyi, borçlandırmalara, iflas edecek hale getirmek, hiçbir yetkilin görevi değildir ve bu hükümler başlı başına mevcut görevi kötüye kullanmaktır. Bu kadar baskıcı ilanın altında yatan sebep nedir?” şeklinde ihalemize itiraz ediyor. Biz çok büyük bir borçlanmaya giriyormuşuz. Bu firmayı ilgilendirirmiş ve biz görevimizi kötüye kullanıyormuşuz. Anlamsız bir itirazla kamu ihale kurumu bu ihalemizi iptal etti.”

 

“ŞARTNAMEDE DEĞİŞİKLİKLER YAPACAĞIZ”

Bazı basın kuruluşlarının Metro Projesi ihalesinin iptalini medyada yanlış aksettirdiğini öne süren Başkan Seçer, “’Proje duvara tosladı’, ‘Proje rafa kalktı’, ‘Metro İhalesi İptal edildi’ dediler. Sanki bir daha bu ihale yapılmayacak. Yada bu proje yapılmayacak gibi toplumda algı yaratıldı. Bu yanlış bir algı. Bu ihale yeniden yapılacak. Bizim metro projesinde geri adım atmak gibi bir durumumuz söz konusu değil. Zaten bizim yapacağımız yeni erteleme talebiyle bu ihale Nisan ayı ortalarına denk gelecekti. Şimdi bu durumda da Kamu İhale Kurumunun gerekçeli kararını bekliyoruz. Bize sunulan gerekçeler üzerinden şartnamede bazı değişiklikler yapacağız. Tekrar ihale süreci devam edecek. Nisan ayı  ortalarında bu şartlar altında dahi bu ihale gerçekleşecek.” ifadelerini kulandı.