“Rusya’ya enerji bağımlılığı artacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Rusya’ya enerji bağımlılığı artacak”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı pahalı doğalgazı meclis gündemine taşıdı.

“Rusya’ya enerji bağımlılığı artacak”


Başarır, Avrupa ülkelerinin 115 dolara aldığı doğalgazı Türkiye'nin 280 dolara almasının anlaşılır olmadığına belirterek, Akkuyu’da yapımı devam eden Nükleer Enerji Santrali ile Rusya’ya olan enerji bağımlılığının daha da artacağını ileri sürdü.

CHP’li Ali Mahir Başarır, “Rusya Avrupa ülkelerine bin metreküp doğalgazı 115-120 dolara satarken, Türkiye’nin aynı orandaki doğalgazı Rusya’dan 250-280 dolar aralığında alması anlaşılır gibi değil. Arada uçurum var. Boru hatlarıyla ülkemiz üzerinden geçen doğalgaz nasıl bizden uzaktaki Avrupa ülkelerinde daha ucuz oluyor?”

 

VATANDAŞ SOBAYA DÖNÜYOR

Sonuç olarak, alınan pahalı doğalgazın halkın faturalarına yansıdığını belirten Ali Mahir Başarır, “Milyonlarca insanımızın doğal gazı kesildi. Son 2 yılda doğalgaza yüzde 60 zam yapıldı. İnsanlar doğalgazı bırakıp sobaya dönüyor” sözlerini dile getirdi.

Nükleer Santral ile Rusya’ya enerji bağımlılığımız daha da artıyor Enerji yönünden Rusya’ya olan bağımlılığımızın yüzde 80’lere dayandığını belirten CHP’li Başarır, “Tek bir ülkeye olan bu denli yüksek bağımlılık şimdi olduğu gibi ileride daha tehlikeli boyutlara ulaşacaktır. Bu kadar yüksek bağımlılık yetmiyormuş gibi bir de Mersin Akkuyu’da yapımı devam eden Nükleer Enerji Santrali ile Rusya’ya olan bağımlılığımız daha da artacak. Avrupa’da kilovatsaati 6 Cent/Dolar civarı iken Türkiye Rusya’dan üretilecek elektriğin yüzde 50’sine kilovatsaatini 12.35 Cent/Dolar karşılığında 15 yıl boyunca alım garantisi vermiştir.” dedi. 

 

Başarır’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle sorduğu sorular şu şekilde:

-Avrupa ülkeleri doğalgazın bin metre küpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 280 dolara almasının nedenleri nelerdir? Aradaki bu ürkütücü farkın gerekçeleri nelerdir?

-Doğalgaz alımında, Avrupa ülkeleri kısa dönemli petrol endeksli anlaşmalara yönelirken, Türkiye neden uzun vadeli petrol endeksli anlaşmalar yapmaktadır?

-Doğalgaz alımı için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gerekli rekabet ortamı neden ülkemizde sağlanamamaktadır?

-Ekonominin dibe çöktüğü ülkemizde, halkımıza daha ucuz doğalgaz faturaları yansıması için ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

-Enerji yönünden bir tek ülkeye (Rusya) bu denli bağımlı olmak ileride tehlikeli sonuçlar doğurmaz mı?

(Haber Merkezi)