“Memlekette devalüasyon var da bizim mi haberimiz yok?” | Güney Gazetesi Mersin

“Memlekette devalüasyon var da bizim mi haberimiz yok?”

Çiftlikte üretilen levrek ve çupranın 20 lira olan toptan alış fiyatına çiftlik sahiplerinin bir anda yüzde 25 oranında fahiş artışla 25 liraya yükseltmesine Mersin Balık Pazarı’ndaki esnaflardan sert tepki geldi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, “Çiftlik balığının fiyatı deniz balığını geçmiş durumda. Bir anda yapılan yüzde 25 zam nedir? Memlekette devalüasyon var da bizim mi haberimiz yok? Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bunları denetlemesini istiyoruz” dedi.

“Memlekette devalüasyon var da bizim mi haberimiz yok?”


Hasan KÜÇÜK / ÖZEL HABER

Çiftlikte üretilen levrek ve çupranın 20 lira olan toptan fiyatının 10 gün önce 25 liraya yükseltilmesine balıkçılar tepki gösterdi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, son günlerde özellikle çiftliklerde üretilen balıklarda fahiş fiyat artışları olduğunu söyledi. Balık çiftliği sahiplerinin ürettikleri levrek ve çupranın 20 lira olan toptan fiyatına bir anda yüzde 25 zam yaparak 25 liraya çıkardığını ifade eden Polat, “Fiyat artışlarının bizimle ilgisi yok. Balık çiftliği sahiplerinden kaynaklanıyor. Kendi kafalarına göre fiyat artışı yapıyor. Nasıl zamanında domatese, patlıcana bibere kuru suru soğana yüzde yüz ve daha fazla kendi kafalarına göre artış yaptıkları gibi şu anda çiftlik çuprasında, levreğinde böyle bir artış var. Deniz balığının fiyatını geçmiş durumda” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLAR KILÇIKSIZ VE BÜYÜK DİYE ÇİFTLİK BALIKLARINA ALIŞTIRILDI”

İnsanların yıllarca kılçıksız ve büyük diye çiftlik balıklarına alıştırıldığını vurgulayan Polat, “İnsanlar onun deniz yada vitaminsiz olup olmadığına bakmıyor zaten gösterişli balık. Şimdi fiyatları yükseltiyorlar. Kafalarına göre maliyetleri bahane ediyorlar. Dolar yüksek diyorlar. Halbuki dolar düşerken bile fiyatları düşürmediler. Bilakis yükselttiler” ifadelerini kullandı.

 

“SANAYİ VE TİCARET BAKANLARI BALIK ÇİFTLİKLERİNİ DENETLESİN”

Yetkililere seslenerek balık çiftliği sahiplerini denetleyin çağrısı yapan Polat,

“Buradan yetkililere sesleniyorum. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bunları denetlemesi gerekiyor. Aynı patatesçileri, halcileri denetledikleri gibi çiftlik sahiplerinin denetlenmesi lazım. 1 yılda 4-5 kere zammın sebebini, kaynağını bulmaları lazım. Bunlara bu kadar zam için kim talimat veriyor. Halkın yararına olmayacak hiçbir ticareti biz kabul etmiyoruz” diye konuştu.

 

“MEMLEKETTE DEVELÜASYON MU OLDU?”

Bir anda yapılan yüzde 25’lik zam için “Memlekette devalüasyon var da bizim mi haberimiz yok?” diye soran Polat, “Geçen hafta 20 liraya alıyorduk bir anda yüzde 25 artış oldu. Daha öncede yüzde 10-15 artışlar yapıyorlardı ancak biz bunu yansıtmıyorduk. Bu artık aşırı olmaya başladı. Çok aşırı fiyat artışları var çiftlik sahiplerinin. Çiftlik sahiplerinin, stoklarının, karlarının, kar marjlarını neye göre yaptıkları denetlenmeli. Bir maliyet hesabı çıkarıyorlar bu yalan ve yanlış. Bir yılda 10 kere dolar yükselmiyor. Kafadan 5 lira bindirirlerse ne yapacağız. Çiftlik balığını fiyatlarında sürekli bir artış var. Bakanlık bunun üzerine düşmesi lazım” dedi.

 

“PAZARIMIZDA HER KESEYE UYGUN BALIK VAR”

Balık Pazarındaki deniz balıklarının fiyatlarının çiftlik balığından şu anda daha uygun olduğunu anlatan Polat, “Pazarımızda her keseye uygun balık var.  Ancak çiftlik balıklarının fiyatlarını belirlemek bizim elimizde değil. Üreticiler bir tekel oluşturmuşlar fiyatları kendileri belirliyorlar. Halkın yararına olmayan hiçbir bir ticaret ve ihracat sistemini biz kabul etmiyoruz. Bunu benim halkım yemiyorsa sen istersen Avrupa’yı besle bu benim için önemli değil. Bu halk bu çiftlik balığını ucuz yiyecek. Yoksa o çiftlikleri kapatın” ifadelerini kullandı.

 

“FİYATLAR NORMALE DÖNÜYOR”

Balık pazarında geçtiğimiz günlerde soğuk havaların etkisiyle teknelerin denize açılamaması nedeniyle balık fiyatlarında yüzde 10’luk bir artış olduğunu ancak fiyatların artık normale dönmeye başladığın belirten Polat, “Kefal 15 TL, sardalya 10-12 TL arasında, hamsi 12 lira, Barbun 20-30 lira arasında alıcı buluyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan soğuklarda denize çıkılamayınca balık fiyatlarında yüzde 10 ile 15 arasında bir artış olmuştu. Ancak şu an açılıyorlar eski fiyatlarına döndü.