“Belki de bir Çiğdem’i kurtarmış olacaksınız” | Güney Gazetesi Mersin

“Belki de bir Çiğdem’i kurtarmış olacaksınız”

Mersin’de 2 gönüllü, lösemi hastalığıyla mücadele eden ve ilik nakli bekleyen Çiğdem Akbaba ve diğer lösemi hastaları için kampanya başlattı. Kampanyayı düzenleyen Aysel Demir Kılavuz ve Sacide Yurtçiçek, 3 gün boyunca Forum Mersin’deki Kızılay Kan Merkezi’nde kan bağışlarını kabul edileceğini, kan verenler içinde Çiğdem Akbaba’ya donör olabilecek kişilerin aranacağını söyledi.

“Belki de bir Çiğdem’i kurtarmış olacaksınız”


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mersin’de yaşayan insan hakları ve kadın hakları aktivisti sosyolog Çiğdem Akbaba, kan kanseri (lösemi) teşhisiyle tedavi görüyor. Adana Yüreğir Başkent Hastanesi Hematoloji Servisi’nde tedavi gören Akbaba’nın hastalıktan kurtulmasının tek yolu ilik nakli yapılması. Ancak uygun donör henüz bulunamadı.  Akbaba ailesi donör bulmak için sosyal medya üzerinden kampanya başlatırken, Mersin’deki kadın örgütleri de Çiğdem Akbaba kampanyalar yapmaya başladı.

Derneklerin ardından 2 kadın gönüllü, Aysel Demir Kılavuz ve Sacide Yurtçiçek, Çiğdem Akbaba’ya donör bulabilmek için seferber oldu. Kılavuz ve Yurtçiçek, Kızılay’ın Forum Mersin’deki kan bağışı merkezinin 3 günlüğüne Çiğdem Akbaba için uygun kök hücrenin aranması çalışmalarına destek vermesini talep etti. Kızılay bu talebi uygun buldu ve 18, 19, 20 Şubat tarihlerinde kan bağışı merkezinin olanaklarını kampanya için seferber etti.

 

“KÖK HÜCRE VERMEK ZOR BİR ŞEY DEĞİL”

Kampanyanın yürütücülerinden Aysel Demir Kılavuz,  “Çiğdem Akbaba, 4 aydır lösemi hastası. Hastanede yatıyor. Kemo terapi kabul etmiyor. Kök hücre nakline ihtiyacı var.  Diğer hastalar için de buradayız. Birisine can olmak için buradayız.  Türkiye’de bir bilinçsizlik var. Bugün Çiğdem yarın biz olabiliriz. Kendimizin ya da yakınımızın başına gelince değil, bir insan olarak kan bağışında bulunmak lazım.  Kızılay 3 gün için kampanyamıza izin verdi. Saat 13.00’den 18.00’e kadar buradayız. Özellikle gençleri buraya bekliyoruz.  Ama sadece bu 3 günde değil, her gün kan verme çağrısında bulunuyoruz. Kök hücre vermek çok zor bir şey değil. Çoğunluk korkarak geliyor. Korkmasınlar” dedi.

 

“BİRİNDEN BİRİ TUTAR”

Sacide Yurtçiçek de, “Bizim amacımız canları kurtarmak. Çiğdem adı altında yapıyoruz ama sadece Çiğdem için değil. Binlerce Çiğdemimiz var. Umut olmak için burayız. Kızılay ile görüştük. 18, 19, 20 Şubat günlerini uygun gördüler. Mersin’de gitmediğimiz yer kalmadı. Kamuoyu oluşturduk. İnşallah bir sonuç bekliyoruz, birinden biri tutar. Umudumuz Çiğdem gibi insanlara can olmak” ifadelerini kullandı.

 

NEŞET TARHAN DA DESTEK VERDİ

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da Çiğdem Akbaba için başlatılan kampanyaya destek verdi. Başkan Tarhan,  “Mezitli Belediyesi olarak en çok önem verdiğimiz konuların başında gönüllülük geliyor. Gönüllülük, kurumların önüne geçmiş durumda. Burada da bunun örneğini görüyoruz.

Halkın ilgisi yeterli mi dersek, yeterli değil. AVM’de vitrinleri gezenlerin yüzde 10’u gelse büyük bir iş başarmış oluruz. Biz belediye olarak kan bağışı yapıyoruz. Diğer kurumların da yapması gerekir. Ama daha önemlisi halkın buna duyarlı olması. Mersinliler kan verirlerse belki de bir Çiğdem’i kurtarmış olacaklar” dedi.

 

“BELKİ DE O UMUT SENSİN”

Mersin Kadın Platformu Üyeleri de kan bağışının gerçekleştirildiği Kızılay çadırına gelerek kampanyaya destek verdi. Mersin Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Zübeyde Akpınar, “Çiğdem arkadaşımızın durumu gittikçe ağırlaşıyor. Belki umut sizlerde diyoruz. Şu anda 1700 kişi kemik iliği nakli için bekliyor. Düşündüğümüz karar veremediğimiz her dakika sadece kök hücre nakli olamadığı için aramızdan ayrılacak. Kök hücre nakli çok zor bir şey değil. Sadece 3 tüp kan vererek bir insanın hayatına dokunabilirsiniz. Bir insana ikinci bir şans verebilirsiniz. 18-50 yaş aralığındaki kronik bulaşıcı hastalığı olmayan herkesi kök hücre nakli için Kızılay Kan Merkezleri’ne başvurmaya davet ediyoruz. Umut hepimizde belki de o kişi sensin” ifadelerini kullandı.