“Millet bahçesi ile, millet nefes alacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Millet bahçesi ile, millet nefes alacak”

TOKİ tarafından 41 milyon 433 bin liralık bütçe ile Mersin’de 140 dönümlük arazi üzerine yapılacak Mersin Millet Bahçesi Projesi’nin inşa çalışmaları Özbek İnşaat firması tarafından aralıksız sürdürülüyor. Şantiye Şefi Serkan Arslan, 22 Kasım’da başlanan ve 360 gün yapım süresi olan millet bahçesini yaklaşık 3 ay önce tamamlayarak Ağustos sonunda teslim edeceklerini söyledi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise "Daha çok yeşil" anlayışı doğrultusunda inşa edilmeye başlanan millet bahçesinde milletin nefes alacağını dile getirdi.

“Millet bahçesi ile, millet nefes alacak”


Yasemin TOKLUCU / Özel Haber 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 22 Kasım 2019 tarihinde inşasına başlanılan Mersin Millet Bahçesi’nde çalışmalar aralıksız sürüyor. 140 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek Millet Bahçesi için 41 milyon 433 bin liraya mal olacak. İhaleyi alan Özbek İnşaat firması, yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile yıkılan aquapark alanında çalışmalarını eş zamanlı olarak iki etapta yürütüyor.

“AĞUSTOS’TA MİLLET BAHÇESİ TAMAMLANACAK”

Mersin Millet Bahçesi’nin inşa çalışmalarında gelinen son durum hakkında bilgi aldığımız Özbek İnşaat Şantiye Şefi Serkan Arslan, “Millet bahçemizin birinci kısmında 4 tane binamızın su basman perdeleri atılmış durumda. Su basman blokajları atılacak. Üst yapılarımızın alt temel kısımları bunlarla birlikte bitmiş oluyor. Devam etmekte olan alt yapılarımızla ilgili kanalizasyon çalışmaları başlayacak. Projenin geneline baktığımızda yüzde 10 tamamlama noktasına geldik. Bina temelleriyle çevre düzenlemesi birlikte çalışıyor. Bu anlamda bina temellerimizi bitirdikten sonraki aşama çelik yapıların yerine yerleşmesi aşaması olacak. Onunla ilgili olarak imalat süreci yeni başladı. Birinci kısımda üst yapılarıyla ilgili bir sorunumuz yok. Sadece ikinci kısımdaki bina temellerinden sonraki üst yapıları proje değişikliğinden dolayı bekliyoruz. Projenin onaylanması ile birlikte hızlı bir şekilde ikinci kısımda da çalışmalar devam edecek. 22 Kasım’da ilk kazmayı vurduğumuz ve 360 gün yapım süresi belirlediğimiz millet bahçemizde çalışmalarımız hızla sürüyor. Tahminimiz çalışmaların aynı hızda devam etmesi halinde Ağustos ayı sonunda millet bahçesini tamamlamış olacağız. 1 yıl olan yapım süresini 9 ayda tamamlamış olacağız” diye konuştu.

“41 MİLYON 330 BİN TL’YE MAL OLACAK”

Projenin yüzde 75’inin yeşil alan olacağını ve kentin nefes alacağı bir yer olacağını belirten Akdeniz Gültak, şunları söyleri: “140 dönüm alanı kapsayacak olan Mersin millet bahçesi ile millet bahçesine ait sosyal donatılar inşaatları ile altyapı ve çevre düzenleme işi; 119 bin 658 metrekare alanı kapsamakta olup, 41 milyon 330 bin TL’ye mal olacaktır. Projemiz içerisinde yıkılan stadyumun yerine, stadı andıran küçük bir amfi tiyatro yapılacak. Bahçelerde, güney-kuzey, doğu-batı aksları olacak. İnsanlarımız çok rahat yürüyebilecek, gezinebilecek ve bisikletlerini sürebilecekler. Kışla arazisi de millet bahçemizin içerisinde yer alıyor. Kışla içinde de peyzaj çalışması yapılacak. Aquapark tarafında tek katlı bir sosyal tesis var. İnsanlar gelsin, çayını içsin, yemeğini yesin diye. Onun dışında yeşil alanlar olacak. Ayrıca bir seyir terası olacak. O bölge de tamamen park ve bahçe olacak.”

“ÇARŞI ESNAFI CANLANACAK”

Projedeki en büyük hedeflerinden birisin de Çamlıbel’i cazibe merkezi haline getirmek ve çarşı esnafını canlandırmak olduğunu belirten Başkan Gültak, “Sivil Toplum Örgütleri’nin bazılarıyla da projeyi paylaşıp, eleştiri ve önerilerini aldık. Bölgede, Abdülhamit döneminden kalma bir karakol da var. O karakolu da yenileyeceğiz ve belki bir müze yapacağız. Millet Bahçesi’nin ön tarafı da plaj olacak. İnsanlarımız buradan rahatlıkla denize girilebilecek.  Ayrıca kuzey bölümünde de aktif alanlar, renk ve koku bahçeleri, kafeteryalar, millet kıraathaneleri yer alacak. Güney bölümünde ise koruluklar, bölgenin doğal bitki türlerinden oluşturulmuş ve vatandaşlara bu türleri tanıtmak üzere tasarlanmış bahçeler olacak. Ayrıca çocuklar ve aileleri için özel olarak 251 metrekarelik tematik çocuk oyun alanları ve yine çocuklar için ekoloji eğitimlerinin yapılacağı 147 metrekarelik tarım bahçesi kurulacak. 2 bin 840 metrekarelik çok amaçlı etkinlik alanlarını yer alacak. Ayrıca, bölgede Abdülhamit döneminden kalma bir karakol da var. O karakolu da yenileyeceğiz ve belki bir müze yapacağız.” dedi.

“MERSİN BETON YIĞININAN KURTULACAK”

Millet Bahçesi ile birlikte Mersin’de bir hayalin gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Gültak, “Mersin’de, birbiriyle birleşik, entegre 140 dönüm hiçbir yeşil alanı yoktur. Mersin’in, belediyecilik anlamında eleştirildiği konulardan biri de kentin beton yığınına mahkûm olmasıydı. İşte bu yaptığımız millet bahçesi ile beraber Mersin, beton yığınından kurtulup, insanlarımızın rahatça nefes alabileceği, gezip rahatlayabileceği, günün stresini atabileceği bir alan olarak olacak. Millet bahçesi ile, millet nefes alacak. Akdeniz Belediyesi olarak Mersin Millet Bahçesi’nin halkımıza ve kentimize kazandırılması için büyük mücadele verdim. Bu yönüyle ekip arkadaşlarımla da gurur duyuyorum. Ankara’nın destekleriyle bu hizmeti gerçekleştirecek, halkımıza ve kentimize kazandıracağız.” şeklinde konuştu.