“Dışardan gelen güçlü şirketler köşeleri kapacak” | Güney Gazetesi Mersin

“Dışardan gelen güçlü şirketler köşeleri kapacak”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’de artık güven rüzgarlarının estiğini belirterek, bu güven ortamında Mersinli iş dünyasının 3-5 kişilik ortaklıklar kurarak daha güçlü sermayeler ile vakit kaybetmeden yeni yatırımlar yapmaları gerektiğini söyledi. MTSO öncülüğünde hazırlanan ve Mersinli iş dünyasının sermaye ortağı olacağı Mersin Turizm AŞ projesini Mersinli yatırımcılara örnek gösteren Kızıltan, “Mersin’in artık güçlü sermayeli şirketlere ihtiyacı var. Sermayelerini, güçlerini birleştirsinler. Dağınık olmasınlar. Birbiriyle rekabet eder şekilde yatırımlar değil, ortak yatırımlar yapsınlar. Güçlü girsinler yatırımlara. Yoksa dışardan gelen güçlü şirketler Mersin’de köşeleri kapmaya devam edecek.” dedi.

 “Dışardan gelen güçlü şirketler köşeleri kapacak”


Yasemin TOKLUCU / Röportaj

2018 yılında MTSO başkanlığına seçildiniz. Nasıl bir MTSO başkanlığı hayaliyle aday oldunuz?

Ben makine mühendisiyim. Sanayi alanında geçmişim var. Sivil Toplum Kuruluşları içerisinde aktif bir şekilde yer alan isim olmamıştım. Dışardan görüyor, izliyor, fikir teatisinde bulunurduk. Her şey eski MTSO Başkanı rahmetli Kadri Şaman’ın 2008 yılında vefat etmesi ile başladı. Yönetime yedekten girdim. Yaklaşık 5 buçuk sene kadar yönetimde yer aldım. Arada geçen 1 dönemlik süreçte yönetim kurulunda yer almadım. MTSO güçlü bir oda. Normal işleyişi, kurumsal işleyişi konusunda bir zaaf yok. Bizden önce oldukça güzel bir düzen kurmuşlar. Uzun bir geçmişe dayanan bir birikimden yola çıkılarak oluşmuş bu düzen. Mersin’de eksik olan koordinasyon, birliktelik, topluma örnek olma hareketiydi. Biz bu açığı gördük Mersin’de. 2018 yılında ben bu hayalle başkanlığa aday olmak istedim. Mersin’i çekip, çevirmemiz lazım. Herkesin aynı nokta da birleşmesi lazım.

“ŞEHİRDE BİRLİK HAVASI ESİYOR”

Hayalinizi gerçeğe dönüştürebiliyor musunuz? Mersin lobisi şuan ne durumda?

Büyük oranda hayalimi gerçeğe dönüştürdüğümüzü görüyorum. Sadece ben değil. Meclisimiz, meclis başkanımız, yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte bu mantaliteyle bir araya geldik. Belki meclis başkanı ile birlikte seçimlere girmedik ama güzel bir birliktelik yakaladık odamızda. Önce MTSO’da, meclis başkanı ve yönetim kurulu başkanının birlikte Mersin’e bir sinerji verecek şekilde, kol kol çalışmasını sağladık. Bu halende bazı çevreler tarafından yadırganan bir durum. Burun kıvıranlar oluyor. Birlikteliğe alışık değil bu şehir. Benim asıl amacım bu şehre örnek olalım. Öyle bir örnek olalım ki bu şehrin mantalitesini değiştirelim. Bizden sonra gelecek olan insanlarda bizi örnek alsın. Görüyorum, çokta hoşuma gidiyor. STK’lar bizi örnek alarak hareket ediyorlar. Bizimle son derece iyi bir diyalog içerisindeler. Her şeyde bize danışıyorlar.

Biz her gün sahadayız. En ufak iş yeri sahibinden en büyük iş yeri sahibine kadar dolaşıyoruz. Onlarla konuşuyoruz. Dertleşiyoruz. Artık STK’larda bu şekilde yapmaya başladılar. Gidiyorlar dolaşıyorlar. Eylemlerini kamuoyunda paylaşıyorlar. Bu güzel bir şey. Ben şu ana kadar büyük bir oranda amacımızı hedefimizi gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Belediye başkanlarımıza da güzel bir ortam hazırladık. Onlar da yeni seçildiler. Böyle bir ortama girdiler. Onlarda aynı şekilde kaynaştılar. Birlikte hareket ediyorlar. Biri muhalefet, biri iktidar partisinin belediye başkanları kol kola çalışabiliyorlar. Birbirlerine övgüler yağdırabiliyorlar. Birbirlerinden faydalanabiliyor, yardımlaşabiliyorlar. artık. Amacımıza ulaştık.

“MERSİN ÖZEL SEKTÖRÜ ÇOK DİRENÇLİ ÇIKTI”

Mersin iş dünyası 2018-2019 yılını nasıl geçirdi? 2020 yılı için öngörüleriniz nelerdir?

2018-2019 yılını ekonomik olarak çok sıkıntılı geçirdik. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler, yerel seçimler, döviz krizi, inşaat krizi derken ardı arkasına fırtınalı günler geçirdik. Şimdi her şey durulmaya başladı. Tüm bu olumsuz etkilere rağmen ayakta duran Mersinli iş insanları, sanayicilere bir kez daha teşekkür ediyorum. Mersin özel sektörü çok dirençli çıktı. Kendi yağıyla kavruldu. Kendi çözüm yollarını kendisi üretti. Ayakta durdu ve Mersin’i ayakta tuttu. Korkunç bir istihdam krizi olması bekleniyordu. Ama bizim özel sektörümüzün direnci sayesinde bu korkulan olmadı Mersin’de.

Mersin’de artık güven ortamı sağlandı. İleriyi görebilecek durumdayız. Katma değeri yüksek ürün üretimi yapmamız lazım. Onun için Mersinli yatırımcıdan ben 2020 yılında vakit kaybetmeden yatırımlara başlamasını istiyorum. Bir araya gelsinler. 3-5 kişilik ortaklıklar kursunlar. Sermayelerini, güçlerini birleştirsinler. Dağınık olmasınlar. Birbiriyle rekabet eder şekilde yatırımlar değil, ortak yatırımlar yapsınlar. Güçlü girsinler yatırımlara. Bizim yürüttüğümüz Mersin Turizm AŞ. Projesi var. Bu Mersinli yatırımcıların birliğinin en büyük örneği olacak.

“ORTADOĞU’DA HUZURUN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ”

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olumsuzluklar Mersinli iş dünyasını nasıl etkiledi?

Mersin ihracat kenti. Hinterlandımızdaki illerde, ihracatını ilimizden yapıyor. Bu bölgedeki ihracat genelde komşularımız olan Irak, Suriye, İran ülkelerine gerçekleşiyor. Bu bölgelerde sürekli bir olumsuzluk var. Bu durum Mersinli iş insanını çok etkiliyor. İhracatçıyı, yatırımcıyı etkiliyor. Bu bölgelerde bir an önce huzurun sağlanmasını istiyoruz. Türkiye bölgede güçlü, sözü geçen bir ülke. Türkiye’nin bu huzuru getireceğine inanıyoruz.

“MERSİNLİ İŞ DÜNYASI TURİZM ŞİRKETİ KURUYOR”

Mersin’in öz kaynaklarına dışarıdan gelen yatırımcılar yatırım yapıyor. Mersinli iş dünyasının bu konuda attığı adımlar var mıdır?

Liman, Marina bunun en büyük örneği. Keşke Mersinliler bir oluşum içerine girerek Marina’nın, Liman’ın işletmesini alsaydı. Bizim kendi değerlerimiz, kendi imkanlarımız, kendimizin kullanacağı şekilde değerlendirilmeli. Zamanında bu çalışmalar oldu. Belki cesaret edilemedi. Şu an Mersin’de esen güven ortamı o zaman sağlanamamıştı. Mersin’de güven ortamının sağlanması ile birlikte MTSO olarak kolları sıvadık. Mersin’in turizmden hak ettiği payı alması için Mersin Turizm AŞ projesini hayata geçirmeye karar verdik. Devlet Mersin’in turizmini geliştirsin diye oturup beklemek olmaz dedik. Devletten bir şey bekliyorsak, bizde taşın altına elimizi koyalım istedik. Mersinli iş dünyası ile güçlerimizi birleştirme kararı aldık. Şu anda önseçim olarak belirlediğimiz Silifke Kargıcık bölgesinde kamuya ait arazi için bir avan proje hazırlıyoruz. Maliyetler hesaplanıyor. Tahmini maliyetlere göre şirketin sermaye yapısı ortaya çıkacak. Tahmini bedeller ve yatırım bedeli ortaya çıktıktan sonra şirketin ortak sayısı da belli olacak. İnsanlar belli bir orana kadar hisse alabilecek. Çoğunluğu bir kişinin ya da kurumun eline geçmeyecek şekilde çalışma yapıyoruz. Şirketin asıl sahibi Mersinli yatırımcılar olacak. Tabana yayacağız. Prosedürler tamamlandıktan sonra kamuoyunda duyuracağız ve yatırımcıları davet edeceğiz, karşılarına bir projeyle ve rakamlarla çıkacağız. Sermayeyi toplayabildiğimiz kadar Mersin’in içerisinde topladıktan sonra belki Avrupa Birliği fonlarını da projeye ortak edebiliriz. Şirket o şekilde kurulacak. Projenin öncülüğünü MTSO yapıyor ama proje, Mersin’in ve Mersin’e inanan herkesin projesi olacak.

“DIŞARDAN GELEN GÜÇLÜ ŞİRKETLER KÖŞELERİ KAPACAK”

Burada Mersinlinin güçlerini birleştirerek bir yatırım yapabileceğini bütün Türkiye’ye göstermemiz gerekiyor. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma. Mersin’de bu birliktelikler çoğalabilir. Artık Mersin’in güçlü sermayeli şirketlere ihtiyacı var. Yoksa dışardan gelen güçlü şirketler Mersin’de köşeleri kapmaya devam edecek. Biz Mersinliye bunu göstermemiz anlatmamız lazım. Bu anlamda Turizm AŞ önem arz ediyor. Biz bunu başarmalıyız.

“CAZİBE MERKEZİ OLACAK”

Mersin Turizm AŞ’nin konsepti nedir?

Konseptimizin şeklini belirlemek için birçok görüşme ve beyin fırtınası yaptık. Antalya’daki turizm sisteminden farklı konseptte bir tesis olması gerektiği kararına vardık. Turist buraya geldiğinde beş yıldızlı bir otele değil, bir Akdeniz sahil kasabasına ya da köye geldiğini hissetsin istiyoruz. Yapmayı planladığımız konseptte, bir köy meydanı, kafeler, mağazalar, butik oteller olacak. Bir tane merkezi resepsiyon olacak ve kayıtları önceden yapılan turiste anahtarları burada teslim edilecek. Büyük bir yer olduğu için oraya 60 yaş üstü insanlar, orta yaştakiler ve gençlere hitap edecek farklı konseptlerde 3 tane köy yapma planımız var. Doğa, orman içinde yürüyüşler, spor tesisleri, konferans salonları ve deniz kenarındaki konumuyla bu proje cazibe merkezi olacak.

“YATIRIMLAR BİRBİRİNİ TETİKLEYECEK”

Mersin’de yapımı devam eden Akdeniz Sahil Yolu ve Uluslararası Havalimanı projeleri Mersin Turizm AŞ’yi nasıl etkileyecek?

Bu projeler Mersin Turizm AŞ’yi etkilemeyecek. Mersin Turizm AŞ’de yatırıma başlanılması karayolu ve havayolu yapım işlerini hızlandıracak. Yatırımlar birbirini tetikleyecek. Mersin’deki yatırımların hepsi birbirine bağlı. Tarsus-Kazanlı projesindeki yatırımcılar ‘Devlet bize para versin biz yapalım’ diyorlar. Biz burada ‘Devlet bize para versin biz yapalım’ demiyoruz. Biz kendi sermayemizi kendimiz koyalım diyoruz. Bu modelde Mersinli başarılı olursa oradaki yatırımcılarında iştahı kabaracak. Onlarda kısa sürede başlayacak. Benim hedefim 2021 yılı içerisinde Mersin Turizm AŞ’yi yatırıma başlanır hale getirmek.

Mersin Turizm AŞ’nin istihdama katkısı ne olur?

Çok büyük bir istihdam alanı sağlayacak. En az 1200 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını öngörüyoruz. Bu proje aynı zamanda turizm alanında kalifiye eleman yetiştirmeyi de tetikleyecek. Üniversitelerimizin, çeşitli meslek okullarımızın bu yönde nitelikli eleman yetiştirmek için gerekli hamleleri yapmaları lazım. Turizm okuyan öğrencilerimiz staj için Antalya’ya gitmek zorunda kalmayacak. Mezun olan öğrenciler buralarda istihdam olacak. Mersin önemli bir destinasyon merkezi olacak. Bu projeyle Mersin yeni bir vizyon, yeni bir kimlik kazanacak.

“MERSİN’İN YATIRIM HARİTASI ÇIKARTILACAK”

Mersin’e yatırımcı çekmek için neler yapılması gerekiyor?

Mersin’e yatırımcı çekmek için Mersin’in sanayi, tarım, turizm alanında kullanılabilecek yatırım alanlarının tanıtımlarının etkili bir şekilde yapılması gerekiyor. Yatırımcıyı buraya çekmemiz için gelin Mersin’de yatırım yapın demekle olmuyor. Mersin’in yatırım için cazip olan imkanlarını bizim tanıtmamız lazım. Bu yönde de bir çalışmamız var. Mersin’in yatırım haritasını çıkararak, yatırımcılarımıza sunacağız.