“Hepimiz oradaydık” | Güney Gazetesi Mersin

“Hepimiz oradaydık”

2013 yılında gerçekleşen Gezi eylemlerine katılanlar hakkında dava açılmasına Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’ndan tepki geldi. Platform sözcüsü Yılmaz Bozkurt, “Hukuka ve gerçeğe aykırı bir şekilde, FETÖ’den aranan savcının hazırladığı iddianameyle Gezi direnişinden 6 yıl sonra dava açılarak ülkemizde sokağa çıkan, haklı taleplerini haykıranlara gözdağı verilmeye çalışılmaktadır. Temel hak talepleri suç unsuru gibi gösterilmeye, barışçıl direniş, tarihsel ve meşru gerçeklik çarpıtılmaya ve Gezi direnişi yargılanmaya çalışılmaktadır” dedi.

“Hepimiz oradaydık”


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, 2013 yılının Mayıs ayında başlayan, Haziran ayı boyunca devam eden Gezi direnişinden 6 yıl sonra, eylemlere katılanlar hakkında dava açılmasına tepki gösterdi.

Platform adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eş Başkanı Yılmaz Bozkurt, “Gezi, yaşam tarzına müdahaleye, inşaat adı altında dayatılan betonlaşmaya ve kentlerimizin ruhsuzlaştırılmasına, kültüründen, tarihinden kopartılmasına, bitmek bilmeyen baskılara karşı bir dip hareketi, bir demokrasi çığlığıdır” dedi.

 

4,5 MİLYON İNSAN KATILDI

Gezi eylemlerinin, Türkiye tarihindeki en barışçıl, en yaratıcı, en katılımcı, en kapsayıcı, en kitlesel hareket olduğunu kaydeden Bozkurt, “Hep birlikte konuşup karar vermenin, fikri ve hayatı paylaşmanın, yaşama her boyutu ile sahip çıkmanın somut örneğidir. Daha öncesinde hiçbir platformda bir araya gelmemiş kesimlerin dahi demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük, ekolojik dengenin korunması talepleriyle günlerce dayanışmanın en saf halini yaşamalarının adıdır. Ölümcül yıkıcı polis şiddetine karşı her şehirde yankılanan barışçıl haklı tepkinin dışavurumudur. Sendikalı/sendikasız, güvenceli/güvencesiz, ücretli ya da işsiz, ülke, yaşam ve emek üzerinden hak talep eden inşaat işçisinden plaza çalışanına binlerce emekçinin, kadınların ve gençlerin 2013 Mayısının son günlerinden başlayıp Haziran ayı boyunca 4,5 milyon insanın katıldığı, parklarına ve meydanlarına, emeklerine, kamusal alana sahip çıkmak için verdikleri mücadeledir Gezi” ifadelerini kullandı.

 

“GEZİ YARGILANAMAZ”

Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Hasan Ferit, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiğini belirten Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hukuka ve gerçeğe aykırı bir şekilde FETÖ’den aranan savcı Muammer Aktaş’ın hazırladığı iddianameyle Gezi direnişinden 6 yıl sonra dava açılarak ülkemizde sokağa çıkan haklı taleplerini haykıranlara gözdağı verilmeye çalışılmaktadır. Temel hak talepleri suç unsuru gibi gösterilmeye, barışçıl direniş, tarihsel ve meşru gerçeklik çarpıtılmaya ve Gezi direnişi yargılanmaya çalışılmaktadır. İstanbul’da Gezi direnişine katılan Taksim dayanışması üyeleri yargılanıp beraat ettikleri halde gezi direnişinden 6 yıl sonra açılan davada Osman Kavala tutuklu ve 8 arkadaşımız tutuksuz yargılanmaktadır. Bugün İstanbul’da Silivri’de gezi davası duruşması yapılacaktır. Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri iddiasıyla iş insanı Osman Kavala, akademisyen Yiğit Aksanoğlu ve Taksim dayanışmasından Mücella Yapıcı için ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 6 kişiye de 15 ile 20 yıl arasında hapis istenmektedir. Hepimiz Gezi direnişine Türkiye’nin her bölgesinden katıldık. Gezi onurdur, onurumuza Mersin’den İstanbul’la selamlarımızı ve dayanışma duygularımızı gönderiyoruz. Osman Kavala AHİM kararına rağmen tutuklu. Osman Kavala serbest bırakılmalıdır. Hukuk bir gün yönetenlere de lazım olur. Bu ülkenin umudu, vicdanı olan binlerce akademisyen, yazar, şair, sanatçı, çevreye ve doğaya sahip çıkan emek, demokrasi ve barış mücadelesi yürütenler gibi bizde Mersin’den haykırıyoruz. Hepimiz oradaydık. Gezi’de dile gelen bu toplumun özlemleri ve talepleridir, yargılanamaz."

Öte yandan Gezi Parkı davasında tahliye kararı çıktı. Duruşmanın görüldüğü saatlerde Mersin'den de destek açıklamaları yapıldı.