4 kent tek proje: Temiz Akdeniz | Güney Gazetesi Mersin

4 kent tek proje: Temiz Akdeniz

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlığını yaptığı, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ve Akdeniz’e kıyısı olan belediyelerin işbirliğini içeren Temiz Akdeniz Projesi’nin ikinci toplantısı yapıldı. Adana’da gerçekleştirilen toplantıda projenin içeriği, süresi ve projenin uygulanacağı alanlara karar verildi.

4 kent tek proje: Temiz Akdeniz


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana’da yapılan “Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru” çalıştayında Adana, Hatay ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte “Temiz Akdeniz Projesi”nin protokolünü imzaladı.

Projenin ikinci toplantısı, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül’ün ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, Antalya Büyükşehir Belediyesinden Kemal Özgün, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir ve Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı İrfan Korkmaz katıldı.

Sinan Gül’ün konuşmasıyla başlayan toplantıda, Adana Büyükşehir Belediyesi Denizcilik ve İç Su Hizmetleri sunumu yapıldı. Daha sonra ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Doç. Dr. Barış Salihoğlu bir sunum gerçekleştirdi.

 

PROJENİN 3 YILLIK ÇALIŞMA PLANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bölge halkına farkındalık kazandırma, Mersin ve İskenderun körfezi kara ve denizden su kalitesi izlenmesi, yapılan çalışmalar sonucu bölgeye özgü ekosistem modelinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan Temiz Akdeniz Projesinin içeriği, ikinci toplantıda belirlendi. Proje, Mersin ve İskenderun körfezini de içine alan Hatay, Adana, Mersin kıyıları, dere ve iç sularında denizden ve karadan belirlenen istasyonlarda, belirlenen parametre değerlerinin ölçümlenmesini, izlenmesini ve örnekleme modellerinin oluşturulmasını içeriyor.

 

İNSAN KAYNAKLI BOZULMALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Proje kapsamında ilk yıl izleme çalışmaları, 2’nci ve 3’üncü yıllarda akıntı modeli ve 3’üncü yıldan itibaren ekosistem tabanlı yönetim planı önerileri yapılacak. Projenin beklenen etkileri ise turizm, balıkçılık, su kalitesi iyileştirilmesi, kıyı tahribatı, yasak avcılık gibi insan kaynaklı bozulmaların önüne geçilmesi, kimyasal kirliliklerle mücadele, yanlış tarım uygulamalarına müdahale, atıksu arıtma tesisleri ve kanalizasyon sistemlerinde değerlendirme ve iyileştirme çalışmaları, atıksu tesislerinin örneklenmesi, nehirlerin ve derelerin örneklenmesi olarak sıralandı.

 

4 BÜYÜKŞEHİR TEMİZ DENİZ PROTOKOLÜ’NÜ İMZALADI

Adana’da yapılan “Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru’ çalıştayında, Akdeniz şehirleri ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü arasında gerçekleştirilen “Temiz Akdeniz Projesi”nin protokolü de imzalandı. Mersin, Adana, Hatay ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin taraf olduğu ve deniz temizliği konusunda taahhütlerde bulunduğu protokolü, Mersin Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Vahap Seçer imzaladı. (Haber Merkezi)