Emeklilerden ücretsiz ulaşımın kaldırılmak istenmesine tepki | Güney Gazetesi Mersin

Emeklilerden ücretsiz ulaşımın kaldırılmak istenmesine tepki

Tüm Emekliler Sendikası (EMEKLİ-SEN) Mersin Şubesi üyeleri kamu araçlarında 60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan şehir içi ulaşımına yoğun saatlerde kısıtlama getirilmek istenmesine tepki gösterdi.

Emeklilerden ücretsiz ulaşımın kaldırılmak istenmesine tepki


Selma Kılıç

Belediye otobüslerinde 60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan şehir içi ulaşımına kısıtlama getirilmek istenmesine  Tüm Emekliler Sendikası (EMEKLİ-SEN) Mersin Şubesi üyeleri tepki gösterdi.

Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, basında yaygın bir şekilde yer alan ve yalanlanmayan haberlere göre, AKP'nin yasalaşmak üzere hazırladığı taslak metinde bir çok kaleme zammın yanında 60 yaş ve üzeri kişilere indirimli, 65 yaş ve üzeri kişilere ücretsiz olan, kamuya ait araçlardan şehir içi ulaşımında yararlanma hakkına kısıtlama getirilmek istendiğini söyledi.

Kolaylaştırıcı tedbirleri almakla görevlendirilen idarenin, toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk ve sıkışıklığı bahane ederek bu hakkın kullanımını daraltmaya yönelmesinin kabul edilemez olduğunu anlatan Alaybeyoğlu şöyle devam etti: “Ücretsiz ve indirimli ulaşım hakkının yaşa bağlı olmaksızın tüm emeklilere  ve emeklilikte yaşa takılanlara tanınması gerekirken, kısıtlı kullanımının bile sınırlanması hak gaspıdır. İndirimli ve ücretsiz ulaşım toplu taşıma yapan kamu araçlarında uygulanmaktadır. Taşıma araçlarındaki sıkışıklığın sebebi, onları kullanan genç, yaşlı emekçiler değil, iktidarın toplu ulaşımda da ranta dayalı sistemleri tercih etmesidir. İndirimli ve ücretsiz ulaşım, lütuf değil haktır, insanlar bunu nasıl kullanacaklarını emin olun ki, sizden daha iyi planlamaktadırlar. Bu emekçiler, zorunluluk olmadıkça sıkışık saatleri değil, daha rahat saatleri zaten tercih ediyorlar. Biliyor musunuz ki, bedavacı diye göstermeye çalıştığınız bu insanların önemli bir kısmı ek iş yapmak zorunda kalıyorlar. Çünkü onlara emekliliklerinde rahatça geçinebilecekleri, hak ettikleri maaşları vermiyorsunuz, her yıl bütçelerine yeni tırpanlar atıyorsunuz. Bizler siyasal iktidarın söylediklerine değil yaptıklarına bakarak karar veriyoruz, yirmi yıla yaklaşan iktidarınızda uygulamış olduğunuz ranta dayalı ulaşım politikanızla çözümsüz bıraktığınız sorunların faturasını emekçilere, emeklilere çıkarmayın.”