Tarsus Beyazı bağda kaldı, rafta katlandı

Tarsus’un coğrafi işaretli ve Türkiye’nin en kaliteli sofralık üzümleri arasında gösterilen Tarsus Beyazı, bu sezon üreticisini büyük bir ekonomik krizle baş başa bıraktı. Tarlada ve halde kilogram fiyatı 25 TL’ye kadar gerileyen, tüccarın ise yer yer 10-15 TL bandında teklif verdiği ürün; manav ve market raflarında 100 TL’ye varan fiyatlarla satışa sunuluyor. Aradaki 4 katı aşan fiyat uçurumu hem çiftçinin hem de tüketicinin tepkisini çekiyor.

Tarsus Beyazı bağda kaldı, rafta katlandı


Başta Dedeler Mahallesi olmak üzere bölgedeki birçok noktada çiftçiler, teklif edilen rakamların toplama ve üretim maliyetini dahi karşılamaması nedeniyle hasada başlamama kararı aldı. Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken üreticiler, geçen yıl yaklaşık 10 bin TL olan bağ ilaçlama masrafının bu yıl 20 bin TL seviyesine yükseldiğini; gübre, mazot ve işçilik kalemlerindeki artışın üretimi imkânsız hale getirdiğini vurguluyor.

Üreticiler, Tarsus Beyazı’nın tüketiciye 50-60 TL bandında ulaşmasının hem çiftçinin emeğini koruyacak hem de vatandaşın alım gücünü zorlamayacak adil bir denge oluşturacağını ifade ediyor.

 

ÇÖZÜM İÇİN "TABAN FİYAT" VE "FABRİKA ALIMI" TALEBİ

 

Ekonomik çıkmazdan kurtulmak için yetkililere çağrıda bulunan bölge üreticileri, devlet tarafından acilen bir taban fiyat belirlenmesini talep ediyor. Çiftçiler ayrıca Nacarlı Mahallesi’nde bulunan şıra fabrikasının üreticiyi mağdur etmeyecek makul bir fiyat politikasıyla alım sürecine dahil edilmesini istiyor.

 

TÜCCAR İÇ PİYASADAKİ TALEP DÜŞÜKLÜĞÜNÜ GEREKÇE GÖSTERİYOR

 

Alım fiyatlarını düşüren tüccarlar ise Samsun, Trabzon ve İstanbul gibi büyükşehir pazarlarına sevk ettikleri ürünlere alıcı bulmakta güçlük çektiklerini öne sürüyor. Pazardaki talep daralması nedeniyle fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldıklarını belirten tüccar kanadı, nakliye ve pazar riskinin yüksek olduğunu savunuyor.

Emeklerinin karşılığını almak isteyen Tarsuslu üzüm üreticileri, ürün bağda çürümeden ve sezon kapanmadan ilgili kurumların ve tarım yetkililerinin piyasaya müdahale etmesini bekliyor. (Haber Merkezi)