Törene Başkan Seçer’in yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ve Talat Dinçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, İller Bankası Bölge Müdürü Ünal Esen, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Meclis üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile MESKİ bürokratları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
“BÖLGE İÇİN ELZEM OLAN PROJENİN FİNANSMANINA ERİŞTİK VE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”
Temel atma töreninde konuşan Seçer, yaz döneminde Mersin genelinde çok sayıda yatırımın art arda hayata geçirileceğini belirtti. Seçer, ‘Mega Yaz’ adıyla başlattıkları konsept kapsamında, 15 vizyon projeyi hayata geçirerek, temel atma ve açılış törenlerinin yoğun şekilde devam edeceğini ifade etti.
Proje hakkında konuşan Seçer, yaklaşık 7 yıl önce proje çalışmalarını başlattıklarından söz ederek, finansmana erişim sürecinin pandemi, deprem ve ekonomik krizler nedeniyle uzadığını belirtti. Proje için İLBANK koordinasyonunda 22 milyon Euro’luk AFD kredisi sağlandığını aktaran Seçer, “Türk Lirası karşılığı 1 milyar 178 milyon lira olan bu para hesabımızda. Burası için elzem olan bu projenin finansmanına eriştik ve çalışmaya başladık. Kanalizasyon sistemi şu anda döşeniyor. Temelini atacağımız bu proje, MESKİ’nin Mersin genelindeki 11. şantiyesi. Projelerimiz devam edecek” dedi.
“ŞEBEKEMİZ 2028’İN HAZİRAN AYINDA TAM KAPASİTEYLE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK”
Proje detaylarından da söz eden Seçer, toplam 46 kilometrelik bir çalışma olacağını kaydetti. Bunun yanında arıtma, derin deniz deşarjı çalışmalarının da olacağını ifade eden Seçer, kanalizasyon çalışmalarının Aralık 2027’ye kadar tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Çalışmaların daha kısa sürede tamamlanmasını amaçladıklarını belirten Seçer, atıksu arıtma tesisi ile derin deniz deşarjının da bitiş tarihinin Haziran 2028 olduğunu, bu tarih itibarıyla tam kapasiteyle çalışmaya başlayacaklarını ifade etti.
SEÇER, ÇEVRE KİRLİLİĞİ SORUNLARINA DEĞİNDİ
Kentlerin yaşayan organizmalar gibi sürekli hizmet ve bakım gerektirdiğini dile getiren Seçer, belediyeciliğin yalnızca yol ve altyapı yatırımlarından ibaret olmadığını, çevreyi koruyan sürdürülebilir projelerin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Çevre sorunlarının artık dünyanın ortak gündemi olduğuna dikkat çeken Seçer, insanların doğaya verdiği zararların yine insanlar tarafından giderilmeye çalışıldığını belirterek “Çevreyi biz kirletiyoruz ve sonra temizlemeye uğraşıyoruz. İnsanlık olarak çevreyi biz tahrip ediyoruz, florayı ve faunayı mahvediyoruz. Sonra da tamir etmeye uğraşıyoruz. Sağ elimizle bozuyoruz, sol elimizle yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir sirkülasyon içerisindeyiz” ifadelerine yer vererek temiz çevrenin önemine değindi.
Tömük ve Erdemli bölgesinin uzun yıllardır sayfiye ve ikincil konut bölgesi olarak kullanıldığını, ancak pandemi sonrası bölgede yıl boyunca yaşayan vatandaş sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Seçer, vatandaşların şehirlerin kalabalığı, yoğunluğu ve kirliliğinden uzaklaşmak amacıyla bölgeyi tercih ettiklerini ama ikincil bir sorun olarak bölgedeki çevre kirliliğinin sinek oluşumunu doğrudan etkilediğini ifade etti. Seçer, sineklerin temiz alanlarda değil, kirli ortamlarda ürediğini hatırlatarak vatandaşların çevre temizliği konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Seçer, deniz kirliliğinin genel olarak deniz taşıtlarından oluştuğu kanaatinin aksine yüzde 85’inin insan ve karasal kaynaklı olduğunu ifade etti. Sigara izmaritleri, plastik şişeler ve çeşitli atıkların yağmur suyu sistemleri ve dereler aracılığıyla denize ulaştığını ve bu kirliliğin mikroplastik olarak yeniden insanlara döndüğünü söyleyen Seçer, çevre kirliliğinin yalnızca denizi değil, canlı yaşamını ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“MERSİN EMİN ELLERDE”
Yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında uyumlu ve eş güdümlü bir iş birliğinin önemine değinen Seçer, siyasi ayrımlar gözetilmeksizin ortak hareket edilmesi halinde ülkenin çok daha iyi noktalara ulaşacağını ifade etti. Toplumsal birlik ve beraberlik mesajı veren Seçer, ortak sorumluluk bilinciyle hareket edilmesinin önemine vurgu yaparak, “Herkes şehrine iyi hizmet ederse ülkemiz cennet olur. Bu ülke hepimizin. Bu ülke şerefiyle, onuruyla Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan herkesindir. Etnik yapısı, inanç grubu, dili, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun, “Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefli, onurlu yurttaşıyım” diyen herkes bu ülkenin öz evladıdır. Bu bilinçle çalışıyoruz. Mersin emin ellerde. İşini en iyi yapan kadrolar bizde emin olun. Mutlaka eksiğimiz var ama her geçen gün eksiklerimizi görerek daha iyi olmak için gayret ediyoruz. Bizim için gece gündüz, kış yaz, yağmur çamur yok, tatil yok. Bizim her anımız, 7 gün 24 saatimiz vatandaşımızın huzuru, refahı ve rahatı içindir. Bu bilinçle geldik bugünlere, bundan sonra da böyle devam edeceğiz” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Törende ayrıca CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, ve Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Seçer’in, beraberindeki protokol üyeleri eşliğinde sahne önünde bulunan butonlara basmasıyla temel atıldı. Seçer, toplu fotoğraf çekimiyle sona eren törenin ardından yurttaşlarla sohbet etti.
PROJE HAKKINDA
Gerçekleştirilecek olan proje kapsamında muhtelif çaplarda 36 kilometre kanalizasyon hattı, 10 kilometre uzunluğunda parsel bağlantı hattı yapımı ile birlikte 46 kilometre hat çalışması tamamlanacak. Temeli atılan yatırımla kanalizasyon şebekesinin yanı sıra 20 bin metreküp/gün kapasiteli atık su arıtma tesisi, 2 bin 500 metrelik derin deniz deşarj sistemi ve Terfi Merkezi inşa edilecek. Yatırım bedelinin 305 milyon 532 bin TL’lik kısmı kanalizasyon şebekesi, 872 milyon 614 bin TL’lik kısmı ise atıksu arıtma tesisi ve deniz deşarjı için kullanılacak olan projenin toplam maliyeti ise 1 milyar 178 milyon TL. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 21 bini yerleşik olmak üzere yaz aylarında 70 bin kişiye varan nüfus hizmetten faydalanmış olacak. (Haber Merkezi)


