Silifke’de kültür ziyaretleri ve konser

En az 50 milyon insanın yaşamını yitirmesine, milyonlarca insanın yaralamasına bütün dünyanın acı ve kötü günler yaşamasına yol açan II. Dünya Savaşı’nın sona erdiği 9 Mayıs Zafer Bayramı günü dolayısıyla konserler vermek için Türkiye’deki Rus Yurttaşları Dernekleri Koordinasyon Konseyi Temsilcisi Yulia Zholobova başkanlığında turneye çıkan şarkıcı Svetlana Trapeznikova, Sergey Trapeznikov, şarkıcı, tiyatro ve sinema oyuncusu Aleksandr Sakharov İstanbul ve Antalya’dan sonra Silifke’de konser verdi. Konsere Kemancı Iulila Yüksekler, Gitarcı Ksenila Muzalkova, opera sanatçısı Elvira Lefimenkova, Avangart Derneği Yıldızstars Dans topluğu eşlik etti. 

Silifke’de kültür ziyaretleri ve konser


Silifke’de kurulan Rus Kültürü Bilim, Eğitim Derneği Başkanı Aleksandra Çelik rehberliğinde konser öncesi kenti gezmeye çıkan sanatçılar önce Silifke Kaymakamı Abdulah Aslaner’i makamında ziyaret etti. Abdullah Aslaner’e sanata verdiği destekten dolayı teşekkür eden sanatçılar Türkiye’yi çok beğendiklerini, tarihi, doğası ve insanıyla kendilerine çok yakın hissettiklerini söylediler. Bilim, sanat ve kültüre elden gelen her türlü desteği vermeye çalıştıklarını belirten Silifke Kaymakamı Abdullah Aslener sanatçılara yöre tarihi ve doğal güzelliğini barındıran yerleri anlattı.

Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut’u da makamında görmeye giden heyet öncelikle Silifke Belediye Kültür Merkezi’nin tahsis edilmesinden dolayı teşekkür etti. Silifke’yi çok beğendiklerini Türkiye’de üç büyük ilde konser verdiklerini buna ek olarak tek ilçe olarak Silifke’yi seçtiklerini belirtti.  Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut hiçbir ayrım gözetmeksizin kentte yaşayan Rus vatandaşlara da hizmet sunulduğunu, kültür ve sanat konusunda öncelikli işler yapmaya özen gösterdiklerini söyledi. Yakın bir zamanda 700 kişilik bir salonla daha görkemli etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayacaklarını açıkladı.

Taşeli Eğitim ve Kültür Vakfı’nı ziyaret eden sanatçılar Vakıf Kurucusu ve Başkanı Rifat Karaduman’ı yok olmaktan kurtardığı Silifke ve yöresine ait somut ve somut olmayan kültürel değerler için kutladılar. Bu eserlerin altın değerinde olduğunu söylediler. Vakıftaki etnografik eserleri tek tek inceleyip gezen ve Rifat Karaduman’dan bilgi alan sanatçılara Silifke ve çevresini anlatan Celal Taşkıran’ın yazdığı kitaplar ve broşürlerden armağan etti. Rıfat Karaduman Avangart Derneği’ne Silifke halk kültürünü, gelenek görenek ve yemeklerini anlatan Mustafa İnceoğlu’nun kitaplarından hediye etti.

Silifke Kalesi’ni gezen sanatçılar Silifke ve çevresinin dünyanın önemli turizm ve arkeoloji merkezi olacağına inandıklarını söyledi. Silifke yoğurdunu Türkiye ve dünyaya tanıtan Yoğurtçu Zekeriya’ya konuk olan sanatçılar Yoğurtçu Zekeriya’dan yoğurdun nasıl yapıldığını dinledikten sonra Silifke müziği eşliğinde yoğurdu test ettiler. Çok beğendikleri yoğurdu dönerken yanlarında da götüreceklerini, Silifke’nin bir lezzet durağı olduğunu da öğrendiklerini söylediler. Yöredeki balcılığı merak eden sanatçılar Arıcılar Kooperatifi’ni Fatma Eyce’yi ziyaret edip bilgi aldılar.  Taşucu’nda Doğal Hayatı Koruma ve Eğitim Vakfı, Aslan Eyce Amphora müzesini ziyaret eden sanatçılar bir daha ki gelişlerinde burada da konser verebileceklerini açıkladılar. Vakıf Başkanı Mustafa Eyce’nin rehberliğinde müzeyi gezen ve bilgi alan sanatçılara Mustafa Eyce Rusça, İngilizce broşürler ve kitapçıklar verdi. 

Akşam konserde Avangart Derneği Başkanı Aleksandra Çelik Rusya’da birçok insanın büyükbabasını, büyükannesini İkinci Dünya Savaşı’nda yitirdiğini, kan ve gözyaşına boğan bu savaşın sone erdiği 9 Mayıs’ın Zafer Bayramı olarak dünyanın her yanında kutlandığını anlattı. Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner’in de katıldığı Silifke Belediyesi Kültür Merkezi Sinema salonu dolduran Rus Türk konuklara şarkılar, müzik şöleni, dans sunan sanatçılar Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner’i sahneye davet edip konuklar önünde ona, Silifke Belediyesine, Silifke halkına konukseverliklerinden dolayı teşekkür etti. Sanatçılara dalından meyve, çiğköfte, börek ve çok sevdikleri Türk çayı ve kahve verildi. (Haber Merkezi)