“Her 100 liranın 26 lirası faize gidiyor”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye ekonomisindeki borç ve faiz yüküne ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kış, vatandaşın giderek ağırlaşan borç yükü altında ezildiğini belirterek, “Vatandaşın ödediği her 100 liralık verginin 26 lirası faize gidiyor.Bu ülkede insanlar yaşamıyor, borçla ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.

“Her 100 liranın 26 lirası faize gidiyor”


Türkiye’de bireysel borçların ulaştığı seviyeye dikkat çeken Kış, vatandaşın bankalara olan borcunun 6,5 trilyon lirayı aştığını vurguladı. Sadece bir haftada 38 milyar liralık yeni borçlanma yaşandığını belirten Kış, icra dosyalarındaki artışın da tabloyu ağırlaştırdığını ifade etti. Kış, “Son 90 günde icra dairelerine 3 milyondan fazla yeni dosya geldi. Toplam dosya sayısı 24 milyon 699 bini geçti. Artık bu ülkede borçlu olmak bir istisna değil, hayatın kendisi haline gelmiş durumda” diye konuştu.

 

“VATANDAŞA DEĞİL, FAİZE BÜTÇE AYRILIYOR”

 

İktidarın ekonomik tercihlerini de eleştiren Kış, bütçeden faiz ödemelerine ayrılan payın büyüklüğüne dikkat çekti. “Sadece 3 ayda 876 milyar lira faiz ödendi. Vatandaşın ödediği her 100 liralık verginin 26 lirası faize gidiyor. Bütçeden çıkan her 100 liranın 20 lirası yine faiz ödemesine ayrılıyor” diyen Kış, bu kaynakların toplumsal ihtiyaçlar yerine finansal yükümlülüklere aktarıldığını söyledi.

 

“BU PARAYLA OKULLARDAKİ EKSİKLER GİDERİLEBİLİRDİ”

 

Faiz ödemelerine ayrılan kaynakların alternatif kullanımına da dikkat çeken Kış, “Bu parayla okullara güvenlik görevlisi koyarsınız, çocukları korursunuz. Okulların temizliğini sağlarsınız, öğretmen atarsınız. Ama bunların hiçbiri yapılmıyor. Çocukların hayatını kaybettiği bir ülkede bile öncelik hâlâ faiz ödemek oluyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde 239 milyar dolar dış borç ve 25 milyar dolar faiz ödemesi var. Toplamda 260 milyar dolarlık bir yükten bahsediyoruz. Üstelik bu borcun yüzde 45’i sadece bir yıl içinde ödenecek. Bir tarafta devlet borç ödüyor, diğer tarafta vatandaş borçlanıyor. Ortada tek kazanan var: faiz düzeni. Bu ekonomi büyümüyor; borçla dönen, faizle yaşayan bir sistem haline gelmiş durumda. Ve bu sistemde kaybeden hep aynı: milyonlarca vatandaş” diye konuştu. (Haber Merkezi)