Mersin’in markalaşma yolculuğunu çok boyutlu şekilde ele almayı amaçlayan ve iki gün sürecek olan program, marka kent kavramı, kent kimliği, kentin hafızası ile KOBİ’ler için markalaşma stratejileri gibi başlıkları gündeme taşımak için düzenleniyor. Program kapsamında ilk gün, kentin markalaşmasının geleceği ve Mersin’in sahip olduğu marka değerleri uzman isimlerin katılımıyla değerlendirildi. Öte yandan program, kentin ekonomik, kültürel ve ticari potansiyelinin markalaşma perspektifiyle geliştirilmesine katkı sunmayı da hedefliyor.
TOROS: MERSİN; KÖKLÜ BİR GEÇMİŞİN, ÜRETKEN BİR BUGÜNÜN VE İDDİALI GELECEĞİN KESİŞTİĞİ BİR İLDİR
Mersin Valisi Atilla Toros, programın Mersin’in markalaşma yolculuğunda güçlü bir rehberlik sunacağını belirtti. Artık şirketler ve ülkelerin yanı sıra kentlerin de rekabet içerisinde olduğunu söyleyen Toros, bu yarışta en güçlü aracın marka olduğunu ifade etti. Markalaşmanın vizyoner bir bakış açısıyla olabileceğine vurgu yapan Toros, Mersin’in de markalaşma yolunda güçlü hikâyeleri olduğunu vurgulayarak, “Çünkü Mersin köklü bir geçmişin, üretken bir bugünün ve iddialı geleceğin kesiştiği bir ildir. Biz, Mersin’in sahip olduğu potansiyele yürekten inanıyoruz. Bu şehrin küresel ölçekte adından söz ettirecek bir kapasitesi var. Yeter ki birlikte hareket edelim ve aynı hedefe odaklanalım. Mersin anlatacak çok şeyi olan bir şehir. Şimdi mesele bunu doğru bir dil, doğru bir vizyon ve güçlü bir birliktelikle dünyaya anlatabilmek” dedi.
BAŞKAN SEÇER: MERSİN, DÜNYAYA BERABER YAŞAMA HUKUKUNUN DERSİNİ VEREN BİR KENT
Düzenlenen organizasyonun Mersin’in kent kimliği için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Seçer, toplantıdan çıkacak sonuçların sürdürülebilir olmasını temenni etti. ‘Mersinliyim’ diyebilmenin kentin marka değerine çok büyük katkılar sunacağını belirten Seçer, 2 asırlık bir şehir olan Mersin’in; barındırdığı çeşitlilik sayesinde çok iyi anıldığını söyleyerek, “Mersin, dünyaya beraber yaşama hukukunun dersini veren bir kent olarak anılıyor, bu çok değerli. İstediğiniz kadar açık hava mecralarına, reklamlara çıkın, ledlere ya da havaalanlarına reklam verin, öyle marka olunmuyor” sözlerine yer verdi.
Mersin’in tanıtımı için yapılan etkinliklere tüm dünyadaki Mersinlilerin sahip çıkması çağrısı yapan Seçer, “Mersin’in bir cazibesi olacak ki yatırımcı ve turist buraya gelecek. Bu yüzden ‘Mersinliyim’ meselesi çok önemli. Türkiye’nin ve dünyanın her yanında Mersinliler yaşıyor. Bu insanların Mersin’in fahri elçisi olması gerekiyor” diye konuştu.
“MERSİN HER YIL DAHA DA İYİ ANILAN BİR KENT”
Mersin’in büyüyüp, geliştiğini söyleyen Seçer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) araştırmasına göre Mersin’in 10 yılda 12 basamak birden yükseldiğini ve 13. sırada yer aldığını belirtti. Bu yükselmenin yapılan yatırımların sonucu olduğunu söyleyen Seçer, “Bu hem merkezi yönetimin buraya yaptığı yatırımların hem yerel yönetimlerin ve hem de özel sektörün yaptığı yatırımların bir sonucudur. Eğer sosyal gelişmişlik endeksi hesaplanacaksa onlarca, belki yüzlerce kriter üzerinden gidiyor. Oradaki refah, oradaki sektörlerdeki gelişme, çevre sorunları, oranın yeşil alan miktarı gibi gibi bunu çoğaltabiliriz. Demek ki; Mersin’de bir iyileşme var, bir ileri gidiş var” diyerek, Mersin’in her yıl daha da iyi anılan bir kent haline geldiğini söyledi.
“KENT AKTÖRLERİ KENTE SAHİP ÇIKMALI”
Mersin’in tanınırlığının sağlanabilmesi için birçok değeri ve tarihi, kültürel birikimi olduğunu kaydeden Seçer, kent olarak hikayeleştirilebilecek çok konu olduğundan söz ederek, markalaşma konusunda da her alanda olduğu gibi bilimsel yöntemlerle ilerlemek gerektiğini kaydetti. Seçer, “ ‘Devlette devamlılık esastır’ prensibi vardır ve hangi yönetici gelirse gelsin, şehirlerde de çalışmalar da devlette devamlık esas olmalı. Elbette bu bizim asli görevimiz, buna belediye başkanı, Sayın Valimiz ya da diğer yöneticiler sahip çıkacaklar ama kent ve kent aktörleri de sahip çıkacak” dedi.
Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) ile Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) yapılarını kurduklarından bahseden Seçer, kenti ilgilendiren organizasyonları bu yapılar üzerinden yaptıklarını ve talepleri de yine bu yapılar üzerinden aldıklarını ifade etti. Seçer, “Taş Bina’yı restore ediyoruz, ‘Nasıl bir müze olsun ki Türkiye’nin, hatta dünyanın her tarafından insanlar buraya gelme gereği duysunlar?’ diye bu kurullardan görüş aldık. İşte markalaşma budur. Dünyaca ve Türkiye’ce tanınan müzeniz varsa insanların buraya gelme nedenidir. Dünyaca ve ülkece tanınan gastronominiz varsa buraya gelme nedeni olur” diye belirtti.
Mersin’in iş dünyasına da çok cazip imkânlar sunan, alt yapısının çok mükemmel ve lokasyonunun da uygun bir kent olduğunu kaydeden Seçer, “Çukurova Uluslararası Havalimanı kente çok büyük değer kattı. Hızlı tren çalışmaları da çok hızlı bir şekilde devam ediyor ve kente çok önemli bir değer katacak. Karayolu güzergâhımız ile dünyaya ve ülkenin her tarafına açılabiliyorsunuz. Ülkenin üretimini dünyaya buradan gönderebiliyoruz. Lojistiğimiz çok güçlü. Bu şehirde yok yok” ifadelerine yer verdi.
ÇAKIR: “ARTIK BU GÜCÜ DAHA DOĞRU BİR HİKÂYE İLE ANLATMA ZAMANI”
Günümüzde şehirlerin sadece ne ürettikleriyle değil kendilerini nasıl anlattıklarıyla öne çıktıklarına dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise, “Mersin çok güzel bir şehir ama bu güzelliğin ve bu gücün çok daha geniş kitleler tarafından bilinmesi gerekiyor. Çünkü biz çok çalışıyor, çok üretiyor ve gerçekten çok güçlü bir potansiyele sahibiz. Bu kadar değerin, bu kadar üretim gücümüzün artık sadece kendi içimizde kalmaması gerekiyor. Bugün şunu net görüyoruz; biz lojistikte güçlü bir merkeziz, tarımda lideriz ve ihracatta önemli bir oyuncuyuz. Yani ortada bir eksiklik yok, aksine çok güçlü bir temel var. Artık bu gücü daha doğru bir hikâye ile anlatma zamanı. İnanıyorum ki gerçekleştirdiğimiz Marka Rotası Konferansı bu uzun yolculuğun en önemli adımlarından biri olacaktır” diye konuştu.
Programda ayrıca; Marka Konseyi Derneği Başkanı Ramiz Bülent Fidan, ARED Açıkhava ile Endüstriyel Reklamcılar Derneği Başkanı Şahin Acar da birer konuşma gerçekleştirdi. (Haber Merkezi)

