İlyas Halil Öykü Ödülü’ne ‘Kimlik’ damga vurdu

Mersin Sanat Edebiyat Derneği tarafından Mersinli yazar ’İlyas Halil’in adını yaşatmak ve edebiyata yeni yazarlar kazandırmak amacıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ’İlyas Halil Öykü Ödülü’ sonuçlandı. Birincilik ödülü “Kimlik” isimli öyküsüyle Alihan Demir’in oldu.

İlyas Halil Öykü Ödülü’ne ‘Kimlik’ damga vurdu


Mersin Sanat Edebiyat Derneği’nin düzenlediği IV. İlyas Halil Öykü Ödülü’ne değer bulunan öyküler belirlendi. Başvuruları 15 Ekim 2025’te tamamlanan yarışmada katılma şartlarına uygun 252 eser; Nursel Duruel, Ali F. Bilir, Orhan Özdemir, Ferhat İşlek ve Sabahattin Özkan’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.  Sadece birincilik ödülü verileceği duyurulmuş olmasına karşın ayrıca iki özendirme ödülü de verildi.

 “Kimlik” öyküsüyle Alihan Demir birincilik ödülüne; “Spor Ayakkabıları” öyküsüyle Habibe Şenol İnan seçici kurul özendirme ödülüne ve “Kabarmış Hamur ve Süt” öyküsüyle Esra Çakır seçici kurul özendirme ödülüne değer bulundu.

Birincilik ödülü olan 25 bin lira ve seçici kurul özendirme ödülleri olan 12 bin 500 lira önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan ödül töreninde sahiplerine verilecek. Ayrıca ödüle değer bulunan yazarların özgeçmişleri ve öyküleri Mersin Sanat Edebiyat dergisinin Ocak 2026 sayısında yayınlanacak.

 

‘İLYAS HALİL ÖYKÜ ÖDÜLÜ GENÇ YAZARLARI ÖZENDİRİYOR”

 

Mersin Sanat Edebiyat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özaydın, İlyas Halil Öykü Ödülü’nğn ortaya çıkış süreciyle ilgili bilgi verdi. Özaydın, şunları söyledi:

“23 Nisan 2025 tarihinde, Kanada’da aramızdan ayrılan İlyas Halil, 1930 yılında Adana’da doğmuş. Çocukluğu ve gençliği Mersin’de geçmiş. Pek çok edebiyatçımız gibi yazmaya şiirle başlamış, kısa zamanda şair olarak ünlenmiştir. Şiir kitapları; Hâl ve Hayal (1951), Öpücük (1953), Mürdüm Dalı (1954) ve Yalandır Herhalde (1959) yıllarında yayımlanmıştır.

İlyas Halil 1964 yılında ailesiyle Kanada’ya göç etmiştir. İlk öykü kitabı Doyumsuz Göz 1983 yılında yayımlanmıştır. Ardından Çıplak Yula (1985), İt Avı (1987), Boyansın Ramazan (1989), İskambil Evler (1991), Kiralık Mabet (1993), Sarhoş Çimenler (1995), Gâvur Memur Aranıyor (1999), Körler bahçesi (2004), Agap Çiçeği (2006), Gâvur Aşevi (2007), Changall Yıllarım (2008), Plaza Dona Elvira (2009) ve Ebel’in Duası (2011) okurlarla buluşmuştur. Ünlü ressam Nuri Abaç, gençlik arkadaşı İlyas Halil’in bütün kitaplarına kapak resmi hazırlamıştır. Kitaplarında Abaç’ın desenleri de yer almıştır. Kırk yıldan fazladır günde yirmi dört saat şiir ve öykü düşünen yazar, rüyalarını hâlâ Türkçe gördüğünü belirtmiştir.

Yazar Orhan Özdemir, İlyas Halil’in 1960’lı yılların ortasından 1977’nin sonuna kadar Nuri Abaç’a gönderdiği mektupları, yazarın isteği üzerine kitaplaştırmıştır. Ressam Doğan Akça, ‘Akkahveli Sanatçılar’ı bir dizi olarak yayınlamış, Nuri Abaç ve İlyas Halil’i 1956-1959 yıllarındaki ‘Üçüncü Kuşak Akkahveliler’ diye tanıtmıştı. Akkahve, Mersin’in kültür-sanatında ilk kuşakların buluştuğu yer olarak bilinmektedir. Günümüzde Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hizmet vermek üzere onarılmaktadır.

2020 yılında kurulan Mersin Sanat Edebiyat Derneği, ailesinin de desteği ile şair ve yazar İlyas Halil’in kişiliğini tanıtmak, Mersin’e olan tutkusunu gelecek kuşaklara aktarmak, edebiyatımıza yeni yapıtlar kazandırmak ve genç yazarları özendirmek amacıyla ‘İlyas Halil Öykü Ödülü’ vermeyi kararlaştırmıştır.”

 

GEÇEN YILIN BİRİNCİLERİNE YENİ ÖDÜLLER

 

Öte yandan önceki yıl İlyas Halil Öykü Ödülü’nü kazanan yazarlardan Esmahan Devran İnci bu yılki ‘Everest Roman Ödülü’nü, Necati Albayrak ise bu yıl ‘Tomris Uyar Öykü Ödülü’nü kazandı. Esmahan Devran İnci, 18 Ocak’ta Sokak Kitap Evi’nde ödül alan ‘Çemberi Kıran’ romanını imzalayacak. (Haber Merkezi)