Küçükbaş hayvancılık ve arıcılık yapan üreticilerin enerji ihtiyacını karşılamak, kırsalda yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen ‘Mobil Güneş Paneli Desteği Projesi’ kapsamında, Toroslar ilçesinden 21 üreticiye mobil güneş enerjisi sistemi desteği sağlandı. Bu yıl Toroslar’da, 76 adet, Mersin genelinde ise toplam 1160 adet mobil güneş enerjisi sistemi üreticilere ulaştırılmış olacak.
Doğal afetlerden etkilenen küçük ölçekli meyve üreticilerine yönelik proje kapsamında toprak sağlığını iyileştirmek ve ürün kalitesini artırmak hedefiyle yürütülen ‘Sıvı Gübre Desteği Projesi’ kapsamında, her üreticiye 40 litre sıvı azot gübre ve 20 litre organik gübre olmak üzere toplam 60 litre sıvı gübre desteği veriliyor.
Gerçekleşen törenle, Toroslar ilçesinden 1300 üreticiye toplam 78 bin litre sıvı gübre dağıtıldı. Mersin genelinde ise 6 bin 500 üreticiye 390 bin litre sıvı gübre desteği sağlanıyor.
‘Nergis Soğanı Desteği Projesi’ kapsamında ise alternatif ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek, üretici gelirini artırmak ve biyoçeşitliliği desteklemek amacıyla Toroslar ilçesindeki 27 üreticiye toplam 40 bin 500 adet kokulu katmerli nergis soğanı dağıtıldı. Destekten 12’si kadın, 15’i erkek olmak üzere 27 üretici yararlandı. Dağıtımlar Işıktepe, Yüksekoluk, Resul, Sadiye, Ayvagediği, Yeniköy ve Akbelen mahallelerinde gerçekleştirildi. Bu destek sayesinde, kışın üretimin durduğu araziler boş kalmayacak; üretici alternatif bir gelir kapısı aralamış olacak. Bu yıl Toroslar ilçesinde 266 bin 615 adet, Mersin genelinde ise 626 bin 336 adet nergis soğanı üreticilere ulaştırılmış olacak.
“DAHA ADİL DAHA GÜVENİLİR GIDA ERİŞİMİNİN YOLLARINI AÇIYORUZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, sadece fide ve fidan desteği ile yetinmediklerini üreticinin üründen verim alabilmesi adına gerekli tüm destekleri sağladıklarını aktardı. Şahutoğlu, “Bizler fide fidan desteklerinde bulunuyoruz bitkisel üretimi destekliyoruz ama biliyoruz ki sadece fide fidanı vermekle tarım olmuyor. Bu kapsamda üreticilerin bölgelerini suyla buluşturuyoruz, sulama boruları dağıtıyoruz. Birim alandan aldığımız ürünün miktarını arttırabilmek adına üreticiyi sıvı gübre ile destekliyoruz. Yaptığınız hasadı katma değerli ürüne çevirmek adına, makina ekipman destekleriyle destekliyoruz. Unutulmuş atalık tohumları tekrardan gün yüzüne çıkartarak daha sağlıklı daha adil daha güvenilir gıda erişiminin yollarını açıyoruz” sözlerine yer verdi.
“BİR ÜLKENİN GERÇEK BAĞIMSIZLIĞININ TEMİNATI TARIMSAL ÜRETİMDİR”
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldiği 2019 yılından itibaren bugüne kadar tarımsal üretim konusuna büyük önem verdiğini ve Mersin çiftçisini desteklediğini ifade etti. Mersin’de 12 ay boyunca üretim yapılabildiğine de dikkat çeken Başkan Yıldız, “Başkanımız da 12 ay boyunca tarım yapılan bu toprakların tamamına herhangi bir ilçe veya köy ayırt etmeksizin; ‘Şu köyden bana şu kadar oy çıkmadı, bu ilçeden bana bu kadar oy çıkmadı.’ demeden 7 yıldır tarıma kesintisiz destek veriyor” dedi.
Toroslar Belediyesi olarak da Mersin Büyükşehir’in desteklerini takip etmeye çalıştıklarını ve tarımsal üretim konusuna da stratejik bir önem atfettiklerini kaydeden Yıldız, “Hayatta kalabilmemiz ve çoğalabilmemizin birinci koşulu tarımsal üretim yapabilmemizdir. Bir ülkenin gerçek bağımsızlığı ve özgürlüğünün teminatı da tarımsal üretimdir. Kendi toplumunuzu kendi ürettiklerinizle doyuramıyorsanız, insanlarınız aç kalıyorsa emin olun bağımsızlığınız da özgürlüğünüz de tehdit altındadır” diye belirtti. Yıldız, Mersin çiftçisine de her şeye rağmen üretmek noktasında inat ettikleri için teşekkürlerini sunarken, “Bu toplumun bu ülkenin gerçekten bağımsızlığının ve özgürlüğünün teminatı siz üreticilersiniz. Bu bilinçle bundan sonraki üretimlerinizi devam ettirmeniz gerektiğini düşünüyorum” dedi ve verdiği desteklerden dolayı Başkan Seçer’e bir kez daha teşekkürlerini iletti.
“MERSİN ÇİFTÇİSİ ADINA SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz olmak üzere 4 merkez ilçeye bakan bir oda olduklarını kaydederek, “Büyükşehir Belediyemizin 4 ilçemizde yaptığı hizmetleri burada saatlerce anlatsam bitmez. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin, Başkanımızın, yöneticilerimizin ve personelin bu güzel emekleri için Mersin çiftçisi adına sonsuz teşekkür ediyorum, sağ olsunlar” dedi. (Haber Merkezi)
