TBMM Başkanlığına araştırma önergesi veren Talat Dinçer, deprem sonrası Mersin’de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle toplam 114 okul hakkında yıkım kararı alındığını kaydederek “Milli Eğitim Bakanlığı bu okulların yerine 138 yeni okul yapılacağını açıklasa da şu ana kadar yalnızca 65 okul tamamlanabildi. Kalan 73 okulun inşaatı ise hâlâ devam ediyor” dedi.
“TÜRKİYE GENELİNDE TABLO DAHA VAHİM”
Deprem bölgesindeki 11 ilde toplamda 12 bin 119 derslikli okulun yıkıldığına işaret eden Dinçer, “Milli Eğitim Bakanlığı, bunun yerine 22 bin 39 yeni derslik yapılacağını duyurdu. Ancak bugüne kadar yalnızca 3 bin 100 derslik tamamlandı. Bu rakamlar, yapılanın yapılması gerekenin yanında ne kadar yetersiz kaldığını açıkça gösteriyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı 2025-2026 eğitim öğretim yılına da belirsizlik içinde girecek. Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçte şeffaf ve hesap verebilir bir tutum sergilememiştir. Okulların yıkılması kolay oldu, ama yapılması bir türlü gerçekleşmiyor. Kaynak mı yok, irade mi yok? Çocuklarımızın geleceği konteynerlere, vaatlere sığdırılamaz” ifadelerini kullandı.
“YENİ EĞİTİM YILINA YETİŞECEK Mİ?”
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de şu sorulara yanıt istedi:
“Mersin’de yıkılan 95 okuldan neden sadece 40’ı yeniden yapıldı? Türkiye genelinde yıkılan 12 binden fazla derslik için neden yalnızca 3.100 derslik tamamlandı? Okul inşaatları neden hâlâ temel aşamasında? Çocuklar neden hâlâ geçici yapılarda eğitim görüyor? İhaleler yapıldı mı, yapıldıysa hangi firmalara verildi, teslim tarihi nedir? 2025-2026 eğitim yılına kadar bu okullar yetişecek mi, yoksa yine ertelenecek mi? (Haber Merkezi)