“Üretenin gücünü örgütleyeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Üretenin gücünü örgütleyeceğiz”

Toroslar Belediyesinin, Çelebili ve Musalı Mahalle Muhtarlıklarıyla birlikte düzenlediği 2. Geleneksel Üzüm Hasadı Etkinliği, üreticiler ile vatandaşları bir araya getirdi. Çelebili Mahalle meydanında gerçekleştirilen etkinlikte, üretimin gücü, tarımın geleceği ve dayanışmanın önemi vurgulandı. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Ziraat Odası ile birlikte kendi örgütlerimizi, kendi gücümüzü yaratmak zorundayız. Ürettiğimiz ürünler üzerinde söz, yetki ve karar sahibi olabileceğimiz, ürettiğimiz ürünlerin değerini tespit edebileceğimiz bir örgütlü yapıya kavuşmamız lazım” dedi.

“Üretenin gücünü örgütleyeceğiz”


Toroslar’ın bereketli topraklarında yetişen mahsuller, büyük beğeni topladı. Belediyenin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün koordinasyonunda oluşturulan jüri ise, yöredeki üreticilerin yetiştirdiği üzümleri titizlikle inceledi ve en iyi üzümü belirledi. “En iyi üzüm” yarışmasında da dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller verildi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın ev sahipliği yaptığı etkinliğe CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Mersin Gençlik Kolları Başkanı Okan Süleyman Kaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlik, halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçıların konserleriyle renkli anlara sahne oldu.

 

“KOOPERATİFLER SİZİN OLACAK”

 

Yaptığı konuşmada üreticinin kendi gücünü örgütlemesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Geçen yıl burada yine tarımın sorunlarını konuşuyorduk. Aradan bir yıl geçti biz yine tarımın sorunlarını konuşmaya devam ediyoruz. Kentimizde don, buzlanma, dolu felaketi yaşadık. Ürünlerimiz de maalesef geçen sezona göre çok daha az, ama ürünü yetiştirirken yaptığımız masraf geçen seneden çok daha fazla. Tarımla ilgili alanların tümünde bizim muhatap olduğumuz kesimler örgütlü. Dernekleri, birlikleri ve odaları var. Bizim de Ziraat Odamız var. Ziraat Odası ile birlikte kendi örgütlerimizi, kendi gücümüzü yaratmak zorundayız. Ürettiğimiz ürünler üzerinde söz, yetki ve karar sahibi olabileceğimiz, ürettiğimiz ürünlerin değerini tespit edebileceğimiz bir örgütlü yapıya kavuşmamız lazım. Bunun için mutlaka ve mutlaka tarımsal üreticiler olarak kooperatiflerimizi kurmamız lazım. Toroslar Belediyesi olarak bununla ilgili bir çalışma yapmaya başladık. Hasat mevsimi bittikten sonra köylerin hepsine geleceğiz, bu mevzuları konuşacağız.  Bu kooperatif, belediyenin bir kooperatifi olmayacak. Öz gücünüz, öz sesiniz olan, sizin ürettiğiniz, sizin yönettiğiniz bir kooperatif olacak. Sizin kooperatifiniz olacak” dedi.

 

YENİ TARIM POLİTİKALARI: SALEP, KORUNGA, TUZAKLAR

 

Başkan Yıldız, tarımsal denemeler ve destek projeleri hakkında da bilgi verdi. İlçe merkezinde yer alan 20 dönümlük belediye arazisinde çeşitli ürün desenleri üzerinde denemeler yapıldığını belirterek, “İklim krizi nedeniyle su kaynaklarımız azalıyor. Bu da ürün tercihlerimizi değiştirmemizi zorunlu kılıyor. Bu yıl salep ektik ve başarılı olduk. Siz üreticilerimizin de bu alanda küçük denemeler yapmasını istiyoruz. Çünkü gelecekte önemli ürünlerden bir tanesi haline gelecek. Ayrıca Tırtar Mahallemizde ve çevre mahallelerimizde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza korunga tohumu desteği verdik” ifadelerini kullandı.

Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede önemli bir adım attıklarını da açıklayan Yıldız, “Akdeniz Meyve Sineği diye bir bela var başımızda. Toroslar Belediye Meclisimiz bu konuda bir çalışma yaptı ve karar aldı. Toroslar'da 30 bin hektarlık ekili, dikili bahçe olduğunu tespit etti. 30 bin hektarlık tarım alanı için 120 bin feromon tuzağı temin ettik ve dağıttık. Lütfen bu tuzakları mutlaka kullanın. Belediyemiz bu tuzakları piyasadaki fiyatın dörtte birine mal etti. Belediyemizin mühendisleri, Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasından arkadaşlarımız bu konuyu takip ediyorlar. Yıl sonunda verimlilik durumunu tekrar değerlendireceğiz. Akdeniz meyvesi sineği belasını hep birlikte mücadele ederek ilçemizden, kentimizden def edelim” dedi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da kooperatifleşmenin önemine dikkat çekerek, “Değerli Toroslar Belediye Başkanım Abdurrahman Yıldız, tarım konusunda heyecanını sürekli bizimle paylaşıyor. Üretim alanlarımızda, çiftçilerimize sürekli desteklerde bulunmak istiyor. Kooperatifleşmek zorundayız, ürettiğimiz ürünlere sahip çıkmak zorundayız. Bize, bizden başka kimse sahip çıkmaz. Tarımsal kooperatiflere destek olmalıyız. Bu kooperatiflere üye olmalıyız. Bu kooperatiflerin yönetimlerinde görev almalıyız” şeklinde konuştu. (GÜNEY)