CHP’li Gülcan Kış: “Asgari ücret kiraya yetmiyor, emekli barınamıyor” | Güney Gazetesi Mersin

CHP’li Gülcan Kış: “Asgari ücret kiraya yetmiyor, emekli barınamıyor”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’nin dört bir yanında derinleşen kira krizine dikkat çekerek, “Bu ülkede kirada oturan bir vatandaşın tek maaşla geçinebilmesi artık imkânsız hale geldi. Asgari ücret ev tutmaya yetmiyor, emekli ise hayatta kalmaya çalışıyor” dedi. Türkiye genelinde ortalama kiraların 25 bin lirayı aştığını hatırlatan Kış, “Barınmak artık bir insan hakkı değil, lüks tüketim haline geldi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

CHP’li Gülcan Kış: “Asgari ücret kiraya yetmiyor, emekli barınamıyor”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, derinleşen yoksulluğa dikkat çekti. 2025 yılı itibarıyla asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğunu hatırlatan Gülcan Kış, “Türkiye genelinde ortalama kira 25 bin lirayı geçti. İstanbul gibi büyükşehirlerde bu rakam 30 bin liraya dayanmış durumda. Yani bir çalışan, maaşının tamamını kiraya verse dahi ay sonunu getiremiyor. Bu tablo sosyal devlet iddiasının çöktüğünün resmidir” dedi.

 

 “VATANDAŞI DEĞİL RANTI TERCİH ETTİLER”

 

Kış, CHP Grubu olarak Meclis’e sundukları araştırma önergelerinde kira krizinin derinlemesine incelenmesini, sosyal konut politikalarının geliştirilmesini ve piyasadaki spekülatif hareketlerin denetlenmesini talep ettiklerini belirterek, “Ama iktidar her defasında bu önergeleri AKP ve MHP oylarıyla reddetti. Çünkü onlar için öncelik halk değil, rant düzeni” ifadelerini kullandı.

 

“MECLİS KAPANMADAN MAAŞLARA ARA ZAM ÇAĞRIMIZI YAPTIK”

 

CHP’li Gülcan Kış, Meclis kapanmadan önce hem asgari ücret hem de emekli maaşlarına ara zam yapılması yönünde çağrı yaptıklarını hatırlattı. Kış, “Dedik ki, bu barınma krizinin yükünü hafifletmenin en acil yolu maaşlara zam yapmaktır. Asgari ücretli maaşının tamamını kiraya veriyor, emekli ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ama iktidar bu öneriyi de reddetti. Ne sosyal konut dediklerine kulak verdiler, ne de halkın geliriyle ilgili bir adım attılar. Bu, halkı göz göre göre yalnızlığa ve yoksulluğa terk etmektir” diye konuştu.

 

“MERSİN’DE EN DÜŞÜK KİRA, BİR MAAŞA DENK GELİYOR”

 

Mersin özelinde de kira krizinin günden güne derinleştiğini vurgulayan Gülcan Kış, “Bugün Mersin’de en düşük kira 20-22 bin TL arasında. Merkez ilçelerde, özellikle Yenişehir ve Mezitli’de bu rakam 25-30 bin TL’yi aşıyor. Yani bir asgari ücretli tüm maaşını kiraya verse bile geçinmesi mümkün değil. Kirada oturan bir emeklinin bu rakamlarla baş etmesi ise imkânsız” dedi.

 

“BARINMA ANAYASAL HAKTIR, PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ”

 

Kış, Türkiye genelinde 300 bini aşkın boş konut bulunduğunu ancak sosyal konut politikalarının neredeyse rafa kalktığını söyledi. Barınma krizinin yalnızca ekonomik değil, sosyal adalet açısından da büyük bir tehdit olduğunu belirten Milletvekili Kış, çözüm için kamusal müdahale gerektiğini vurguladı. Kış, “Barınma hakkı, devletin en temel yükümlülüklerinden biridir. Bu hak piyasanın, fırsatçıların, spekülatörlerin insafına bırakılamaz. Sosyal konut üretimi acilen artırılmalı, kira piyasası denetlenmeli ve boş konutlara düzenleme getirilmelidir. Aksi halde bu kriz sadece ekonomik değil, toplumsal bir yıkıma dönüşür.  Saraydan bakınca bu kriz görünmeyebilir ama biz sahadayız. Vatandaşla, emekliyle, kiracıyla konuşuyoruz. Çocuğuyla sokakta kalan bir aileye sırt çevirecek durumda değiliz. CHP olarak bu adaletsiz düzene karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Halkın barınma hakkı bizim önceliğimizdir” şeklinde konuştu. (GÜNEY)