“Emekliler gözden çıkarıldı” | Güney Gazetesi Mersin

“Emekliler gözden çıkarıldı”

Mersin’de emekliler Yargıtay’ın aldığı emekli aylıklarına blokaj konulabileceği kararını protesto etti.  Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Temel yaşam hakkının doğrudan gaspı olan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararı, finans sermaye- iktidar iş birliği ile alındığından şüphe yoktur. Anlaşılan emekliler tamamen gözden çıkarılmıştır” dedi.

“Emekliler gözden çıkarıldı”


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin’de emekliler Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu’nun, emekli maaşlarına bloke konulabileceği kararına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, 2025 yılının emekliler için yine açlık yılı olduğunu söyledi.

Canpolat, “Emeklilerin çok büyük bir kesimi derin yoksulluk içinde boğuşmaktadır. Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte yaklaşık 17 milyon emeklinin 2 milyon 100 bini kayıtlı çalışıyor ve bunlar SGK'ya destek pirimi ödüyorlar. Bir o kadar emeklinin de kayıtsız çalıştıkları sır değildir. Emeklilerimiz ucuz iş gücü olarak piyasanın insafına terk edilmiştir.  Bizler geçinemiyoruz. Piyasanın ucuz iş gücü sömürü çarkına girmek de istemiyoruz. Alnımızın teriyle çalışıp, insanca yaşamak istiyoruz. O nedenle yaşımıza uygun bir işin tarafımıza verilmesi için İŞ-KUR'A başvuruyoruz. Bu bir ayıpsa, o ayıbın müsebbibi biz değil, emeklisini çalışmak zorunda bırakan siyasi iktidardır. Bir noktayı açıklamak istiyoruz. Açık olan bir iş için, işsiz ve gençlerin başvurusu durumunda, önceliğin işsizlere ve gençlere verilmesini kabul ettiğimizi beyan ediyoruz” dedi.

 

“ALINAN BLOKE KARARI SGK KANUNU'NUN 93. MADDESİNE AYKIRIDIR”

 

Emeklilerin büyük çoğunluğunun 16 881 lira aylık aldığına dikkat çeken Canpolat, aylıklarının bir ev kirasına dahi yetmediğini söyledi. Canpolat, “Bu nedenle, emeklilerin ekseriyeti ya kredi kullanıyor ya da kredi kartlarını döndürüp döndürüp kullanıyor.  Şimdi de Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu, emekli maaşlarına bloke konulabileceği kararını verdi. Bu kurul kararı, yargıtayın en üst karar organıdır. Dolayısıyla yargının hiçbir aşaması, hatta yargıtayın farklı daireleri bu içtihata aykırı karar veremez. Yani yargı; finans sermayeyi en üst düzeyde koruma altına almış, 3 kuruş aylık alan emeklinin bütün aylığına el konulmasına olanak sağlamıştır. Bu karar 5510 sayılı SGK Kanunu'nun 93. maddesine aykırı olduğu halde, finans sermaye korunmuştur. Oysa bu kanunda SGK borcu ve nafaka dışında emekli aylıklarına dokunulamayacağı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİ YOK SAYANLARI BİZ DE GÖZDEN ÇIKARACAĞIZ”

 

Alınan kararın kaldırılması TBMM'nin yeni bir yasal düzenlemeye gitmesini istediklerini belirten Canpolat, “AYM'ne gidilme durumunda seçenekler arasında olsa da siyasetin bu denli gölgesinde kalmış kararlar için umutlu olamıyoruz. Zaten açlıkla boğuşan ve ödeme güçlüğü çeken emeklilere bir darbe de finans sermayeye hizmette sınır tanımayan yargının en üst mercisinden, YİBGK' dan gelmiştir. Bu kararın ne vicdanla ne de insanlığın yaşam hakkıyla ilgisi yoktur.  Temel yaşam hakkının doğrudan gaspı olan Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararı, finans sermaye- iktidar iş birliği ile alındığından şüphe yoktur. Anlaşılan emekliler tamamen gözden çıkarılmıştır.  Bizi yok sayanları, biz de gözden çıkaracağımızdan şüphe olmasın. Kendi gücümüz ve mücadelemizle sermayenin bu saldırılarına pirim vermeyeceğiz. Eninde sonunda biz kazanacağız” şeklinde konuştu.