İLKAY ADALIOĞLU
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Mersin Üniversite Hastanesi önünde açıklama yaparak sözleşme taleplerini duyurdu. Açıklamayı SES Mersin Şube Eşbaşkanı Sevgi Başkavak okudu.
‘Üniversite hastaneleri sağlık hizmetlerinin önemli parçası ve nitelikli sağlık hizmeti üretiminin de en belirleyici unsurlarından olmasına rağmen sağlık sistemimiz içerisinde üvey evlat olarak görülmektedir’ diye konuşan Başkavak, mevcut düzende görüşmelerden bir sonuç elde edilmeyeceğinin farkında olduklarını belirterek tüm sağlık emekçilerini birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Üniversite hastanelerine özel bazı önemli taleplerini paylaşan Başkavak, şu şekilde konuştu:
“Üniversite hastanelerinde çalışanlara tayin hakkı verilsin. Bu gerçekleşinceye kadar üniversite hastanelerinde çalışan personelin kurumlar arası tayin talebi karşılandığı durumda bağlı bulunduğu üniversite rektörünün muvafakat verme şartı iptal edilmelidir.
Bir an önce mazerete bağlı atama ve yer değiştirme yönetmeliği çıkarılmalıdır.
Döner Sermaye Komisyonu oluşturulsun.
Üniversite hastanelerinde görev yapan asistanların günlük çalışma saatleri ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmamalıdır.
Asistan hekimlerin nöbet süresi 24 saat ile sınırlandırılmalıdır.
Asistan hekimlerin aylık en fazla 120 saat çalıştırılması sağlanmalıdır.
0-3 yaş çocukları da kapsayacak şekilde ücretsiz, 7/24 hizmet veren, nitelikli ve anadilinde çocuk bakım merkezleri ve kreşlerin oluşturulması güvence altına alınmalıdır. Kreş hizmeti sağlanamayan yerlerde günün ihtiyaçlarına uygun şekilde kreş ödeneği sağlanmalıdır.
İşe gidiş gelişlerde zorunlu servis sağlanmalıdır. Servis olmayan birimlerde gündüz için aylık abonman bedeli, gece çalışması için de taksi ücreti ödenmeli,
Hukuksuz OHAL/KHK’leri sonuçlarıyla birlikte iptal edilmelidir. İhraçlar işlerine iade edilmelidir.
Tüm emekçilerine 3600-7200 arası ek gösterge uygulamasına geçilsin.
Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın
Tüm sağlık emekçilerine 3600-7200 arası ek gösterge uygulamasına geçilsin.”