İLKAY ADALIOĞLU
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, sağlık alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi görüşmelerinde konuştu. Kocamaz, “Teklifin 15’inci maddesiyle özel hastaneler ve sağlık kuruluşlarının yanıltıcı reklam yapmaları yasaklanmakta ve yapan kurumlara verilecek maddi cezaları düzenlemektedir. AKP iktidarı tarafından izlenen politikalar nedeniyle devlet hastanelerindeki sağlık hizmetlerine ulaşım iyice zorlaşmıştır. Artık hastalar merkezi hekim randevu sisteminden randevu alamamakta ya da aylar sonrasına muayene randevusu alabilmekte ve ameliyat olabilmek için aylarca sıra beklemektedir. Hastanelerden aynı gün randevu alabilmek neredeyse imkânsız hale gelmiştir” dedi.
“ŞEHİR HASTANELERİ İSTENİLEN TALEBİ KARŞILAYAMAZ HALE GELMİŞTİR”
Hastanelerde belli dallardaki doktor sayısındaki azalmaya dikkat çeken Kocamaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorlara yönelik ‘Gidiyorlarsa gitsinler’ sözleriyle birlikte yurtdışına yapılan hekim göçünün büyük bir hız kazandığını söyledi.
Kocamaz, “Türk Tabipler Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre 2012 yılında sadece 59 olan yurtdışına giden doktor sayısı 2024 yılında 3 bin 25’e yükselmiştir. Baskı, şiddet ve düşük ücret gibi nedenlere bağlı olarak doktorlar ya Türkiye’yi terk etmekte ya da özel sektöre geçmektedir. Yaşanan bu durum hem hastaları hem de hastalıkların seyrini tehlikeye atmaktadır. Sadece hasta randevusu konusunda değil eczaneler bulunamayan belli ilaçlar konusunda da hastalar sorun yaşamaktadır. Kapatılan hazır devlet hastanelerinin yerine şehre uzak yerlerde açılan hasta garantili şehir hastaneleri hekim, yatak ve yoğun bakım hizmetleri bakımından yetersiz kalmış ve istenilen talebi karşılayamaz duruma gelmiştir. Bütün bunlara rağmen şehir hastanelerine hazineden ve milletin cebinden ayrılan kaynak her geçen yıl artmıştır. Şehir hastanelerine bütçe gelirlerinden 2017-2023 döneminde 102 milyar 206 milyon lira ödeme yapılmışken sadece 2024 yılında 83 milyar 697 milyon lira, 2025 yılında ise 105 milyar lira bütçeden ödenek ayrılmıştır. Halbuki şehir hastaneleri için bütçeden ayrılan bu önemli kaynak birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, kamu hastanelerinin altyapısının iyileştirilmesi, temel sağlık hizmetleri, SMA’lı ve DMD’li çocukların tedavisi için kullanılabilirdi” diye konuştu.
ÖZEL HASTANELERE PARA YETİŞTİREMEYEN YURTTAŞLAR KAPATILAN DEVLET HASTANELERİNİN YENİDEN AÇILMASINI İSTİYOR””
Kocamaz, Mersin’de kapatılan devlet hastanesiyle birlikte hastaların Şehir Hastanesine ya da özel hastanelere mahkûm edildiğini dile getirdi.
Kocamaz şu şekilde konuştu:
“Hastalar şehir hastanelerinde muayene olabilmek için randevu alamazken, randevu alabilen hastalar ise reçeteye yazılan ilacı bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalmaktadır. Hastaların daha önce yürüyerek ya da tek bir araçla rahatlıkla ulaşabildikleri şehir merkezlerindeki devlet hastaneleri, şehir hastaneleri işletmecilerine verilen hasta garantisi kapsamında birer birer kapatılmış ve çürümeye terk edilmiştir.
Mersin’de de şehir hastanesinin hizmete açılmasıyla birlikte Mersin Devlet Hastanesi kapatılmış ve çürümeye terkedilmiştir. Aynı durum Tarsus için de geçerlidir. Böylece Mersin’de hastalar adeta Şehir Hastanesine ya da kent merkezindeki özel hastanelere mahkûm edilmiştir.
AKP iktidar geldiği 2002’den bugüne kadar kamu hastanesi sayısındaki artış yüzde 18 olarak gerçekleşirken özel hastane sayısındaki artış yüzde 111 olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2002 yılında 12 bin 387 olan özel hastanelerdeki yatak sayısı 55 bin 69’a yükselmiştir. Bu durum karşısında kamu hastanelerinde muayene randevusu alamayan ya da ameliyat olamayan hastalar ceplerinden büyük ücretler ödeyerek özel hastanelere yönelmiştir. Özel hastanelere para yetiştiremeyen hemşerilerimiz kapatılan devlet hastanelerinin yeniden açılmasını, en azından poliklinik hizmeti vermelerini talep ediyor.”