Arsakay “Son yıllarda yangınların artmasında başlıca etkenler kuraklık ve iklim değişikliğidir. İklim değişikliği hava sıcaklıklarının artmasına, kuraklık ise ortamın kuru kalmasına neden olmakta; bu iki unsur orman yangınlarının çıkmasında en önemli sebepler arasında yer almaktadır. Bir diğer önemli neden ise insan kaynaklı bireysel ihmallerdir. Piknik ateşi, anız yakımı, sigara izmaritleri yangına sebebiyet verebilir. Bir diğer önemli nokta da ormanlarda bulunan cam ve plastik parçaları. Bunlar, yangının ilerlemesine neden olabilir” dedi.
“ORMAN YANGINLARI İÇİN KRİTİK ZAMAN ARALIĞIMIZ 30 DAKİKADIR”
Yangın anında yapılacak en doğru davranışın hızlı hareket etmek ve doğru kararlar vermek olduğunu belirten Arsakay, “Orman yangınları A sınıfı yangın türüne girmekte ve A sınıfı yangınlarda en iyi söndürücüsü sudur. Tabii orman yangınlarıyla mücadele bir savaş organizasyonu gibidir. Ve çok hızlı müdahale gerektirmektedir. Orman yangınları için kritik zaman aralığımız 30 dakikadır. Eğer vatandaşlarımız küçük bir yangın görmüşlerse hemen müdahalede bulunabilirler. Bu noktada kullanacakları şey etraflarında varsa su veya toprak olabilir. Müdahalede bulunurken bir diğer önemli nokta da rüzgârı arkalarına almaları. Yangın anında çabuk ve hızlı doğru müdahale oldukça önemlidir. İlk yapılacak iş tabii ki yangın görüldüğünde 112 acil çağrı merkezine veya Alo 170’e haber verilmesidir. Bunun yanı sıra eğer küçük bir yangın var ise suyla söndürebiliriz. Su yok ise toprakla üzerine örtü yaparak havasını boğarak bunu söndürmeyi gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.
“RÜZGARI KARŞIMIZA ALARAK UZAKLAŞMALI VE PROFESYONELLERİN GELMESİNİ BEKLEMELİYİZ”
Karşılaşılan büyük orman yangınlarında yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler veren Arsakay, “Yangın, bir şekilde ortam koşulları, yanıcı madde faktörleri ya da rüzgârın etkileriyle büyümeye başlamışsa derhal ortamdan uzaklaşarak işi profesyonellere bırakmalıyız. Büyük yangınla karşı karşıya kaldığımızda rüzgârı arkamıza alarak rüzgârın tersi yönünde ortamdan uzaklaşmak ve profesyonellerin gelmesini beklemek gerekiyor. Dumandan korunmak için ağzımızı, burnumuzu ıslak bezle ya da giysiyle kapatarak ve eğilerek ilerlemek gerekiyor” ifadelerini kullandı. (GÜNEY)