İLKAY ADALIOĞLU
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İsmail Oğuz, Dünya Güneş Günü nedeniyle Oğuz Akar Tülücü Güneşpark Eğitim Kompleksi’nde düzenlenen etkinlikte konuştu. Oğuz, “Mersin; yılda 300’den fazla güneşli günüyle, antik çağda “Soloi” yani “Güneş Kenti” olarak bilinen kimliğiyle, güneş enerjisi yatırımları için adeta doğal bir merkezdir. Bu potansiyeli değerlendirmek için 1997 yılından bu yana başlattığımız ilk seminerden bu yana “Güneş Bize Yeter”, “Güneş Kenti Mersin”, “Güneş Bizim için çalışıyor”, “Güneş fatura göndermez”, “Sonsuz Enerji Güneş” gibi sloganlarla 8 adet sempozyum ve sergi düzenledik. Bu yıl 31 Ekim- 01 Kasım tarihlerinde Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde 9’uncusunu düzenlemek için çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
“ÜLKEMİZDE 34 BİN 10 ADET GÜNEŞ SANTRALİ VAR”
Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynağı kullanımında 2025 yılında bir artış olduğundan söz eden Oğuz, “Geçen yıl yüzde 13,6 olan güneş enerjisi oranı bu yıl yüzde 19’a yükselmiştir. Ülkemizde elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2025 yılı mayıs ayı sonu itibarıyla 36 bin 86’ya yükselmiştir. Mevcut santrallerin 771 adedi hidroelektrik, 71 adedi kömür, 34 bin 10 adedi güneş, 381 adedi rüzgâr, 66 adedi jeotermal, 329 adedi doğal gaz, 458 adedi ise diğer kaynaklı santrallerdir. Bu gelişmeler umut verici olsa da yeterli değildir” dedi.
“GÜNEŞ ENERJİSİ OLMAK ÜZERE YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPILMALI”
Makine Mühendisleri Odası olarak yıllardır temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını savunduklarının altını çizen Oğuz, Mersin’in güneş enerjisi bakımından potansiyeline dikkat çekti. Oğuz, “’Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz’ diyoruz ama öte yandan bizlere; Nükleer Santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösteriliyor. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilemezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir. ‘Nükleere inat, yaşasın hayat’ deyip temiz ve yerli enerji olan güneş enerjisini önermeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, yerel yönetimleri de temiz ve çevreci olan başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda daha fazla çalışma yapmaya ve kentimize katkı sunmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“4 BİN 500 ÖĞRENCİMİZE GÜNEŞ ENERJİSİ EĞİTİMLERİ VERİLDİ
Etkinliğin gerçekleştirildiği Güneşpark Enerji Kompleksinin Mezitli Belediyesi iş birliği ile gelecek nesillere güneş enerjisi bilinci kazandırabilmek amacıyla 2017 yılında açıldığını hatırlatan Oğuz, kompleksin Türkiye’de ilk ve tek olduğunu belirtti. Oğuz, “Bu kompleksin proje aşamasında ve yapımında büyük emeği ve katkısı olan 10. ve 11. Dönem Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Merhum Oğuz Akar Tülücü’yü saygıyla anıyorum. Onun özverili çalışmaları ve emekleri sayesinde 2017 yılında açıldığı günden bugüne 150 eğitim kurumundan toplam 4 bin 500 öğrencimize Güneş Enerjisi Eğitimleri verildi. Her öğrenci, geleceğe bırakılan bir ışık, bir bilinç meşalesidir. 1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi “Güneş Kenti Mersin” yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.