İLKAY ADALIOĞLU
Geçtiğimiz aylarda Mersin, Adana, Hatay, Antalya şeridi başta olmak üzere yurdun birçok bölgesinde tarım alanlarına ciddi oranda zarar veren don felaketinin araştırılması amacıyla kurulan TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu saha gezilerine Mersin’de devam etti.
AKP Burdur Milletvekili Adem Korkmaz başkanlığındaki komisyon ilk olarak Suphi Öner Öğretmenevinde Tarım Müdürlüğünce yapılan sunumu izledi.
Toplantıya Mersin Valisi Atilla Toros’un yanı sıra komisyon üyesi Mersin milletvekilleri Gülcan Kış, Havva Sibel Söyleme ve Ali Kıratlı, Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, ihracatçı temsilcileri, oda ve borsa temsilcileri katıldı.
Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Mersin’de 2 farklı tarihte yaşanan don felaketinin narenciye, şeftali, erik, kiraz, üzüm, kivi bahçelerinde yarattığı tahribatı ayrıntılarıyla anlattı.
Komisyon üyeleri daha sonra Akdeniz ilçesine bağlı Burhan Mahallesindeki narenciye bahçelerini gezdi. Ağaçların kuruduğunu, dalındaki limon ve mandalinanın ayazdan kuruduğunu gözleriyle gören komisyon üyesi milletvekilleri şaşkınlıklarını gizleyemedi.
ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMESİ VE KREDİ BEKLİYOR
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu toplantısına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adına katılan Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, zirai dondan etkilenen üreticilerin Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesini talep ederken, üretime yeniden dönüş için ihtiyaç duyulan gübre, budama ve zirai ilaç gibi temel girdilerin temininde kullanılmak üzere ek kredi limiti sağlanmasının önemine dikkat çekti.
İklim değişikliğiyle birlikte don riskinin her dönem yaşanabileceğini vurgulayan Bucuge, çiftçilerin don pervanesi, sis makinesi gibi teçhizat yatırımlarına yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu alandaki yatırımların Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibeyle desteklenmesini önerdi.
Konuşmasında ihracatçı ve hal komisyoncularının da yaşanan don nedeniyle ciddi ürün tedarik sıkıntısı yaşadığını hatırlatan Bucuge, bu sektör temsilcilerine özel kredi destek paketleri oluşturulması talebinde bulundu.