Genç ve mutsuz! | Güney Gazetesi Mersin

Genç ve mutsuz!

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramında Türkiye’de gençlerin durumuna dikkat çekti. Tekin, “Dünya Mutluluk Raporu’na göre 147 ülke içinde Türkiye’deki gençler mutluluk endeksine göre 101. sırada yer almış, sosyalleşme oranı konusunda sondan 3. Sırada, sosyalleşme kalitesi açısından ise en sonda yer almıştır” dedi.

Genç ve mutsuz!


ABİDİN YAĞMUR


Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, sendika tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. İşte Tekin’in açıklamalarından bazı satırbaşları:

 

“ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMANIN GETİRİSİ DÜŞÜK”

 

*OECD tarafından ülkeler bazında yapılan fayda maliyet analizi sonucuna göre Türkiye, üniversite okumak için katlanılan maliyete karşı mezun olduktan sonra elde edilen gelirin yani üniversite mezunu olmanın net getirisinin en düşük olduğu 2. ülkedir.

 

“BURS TUTARI ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 13’Ü”

 

*2002-2025 döneminde belirlenen burs tutarlarının net asgari ücrete oranına bakıldığında 2002 yılında yüzde 27,61 olan oranın, 2025 yılında yüzde 13,57’ye gerilediği görüldü. Bu durum öğrenci burslarındaki artışın düşük oranlarda gerçekleştiğinin bir kanıtıdır.

 

“ÜNİVERSİTE TERKLERİ ARTIYOR”

 

*Mezunlar hariç üniversiteden ayrılan öğrencilerin sayısı 2015-2023 döneminde 2 milyondan fazla olmuştur. Üniversite terklerinde yaşanan artışın kuşkusuz birçok nedeni bulunmaktadır fakat ekonomik olanaksızlıkların bu nedenlerin başında geldiği bilinen bir gerçektir.

 

“4 MİLYON 676 BİN GENÇ NE OKUYOR NE ÇALIŞIYOR”

 

*OECD ülkeleri arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 27,93 ile Türkiye’dir. 15-29 yaş arası gençlerin dikkate alınmasıyla hesaplanan oranın yüksekliği aslında Türkiye’deki gençlerin her fırsatta dile getirdiği umutsuzluklarını açıklamaktadır. TÜİK tarafından açıklanan verilerde de görüldüğü üzere 2024 yılında nüfusu 18 milyon 83 bin olan 15-29 yaş arası gençler içinde 4 milyon 676 bini yani yaklaşık dörtte biri ne eğitimde ne istihdamdadır.

 

“412 BİN GENÇ İŞ BULMA UMUDUNU KAYBETTİ”

 

*ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) verilerine göre Türkiye iş bulma ümidini kaybeden gençlerin sayısının en yüksek olduğu ülkedir. Ülkenin 2019 yılında 87 bin 933 olan iş bulma ümidini kaybeden gençleri sonraki yıllarda önemli artışlar göstermeye devam etmiştir. 2019 yılından 2023 yılına kadar geçen süreçte iş bulma ümidini kaybeden gençlerin sayısı 412 bin 729 olmuş yani yüzde 369 artmıştır.

 

“GENÇLER İŞ BULSA BİLE KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR”

 

*OECD tarafından hazırlanan rapora göre işini kaybetme riski yaşadığını beyan eden gençlerin oranı en yüksek Yunanistan’a ikinci olarak Türkiye’ye ait olmuştur. 27 ülke arasında yapılan analiz sonucu Türkiye’de son dönemde gençlerin iş bulsalar da aslında kendilerini güvende hissetmediklerinin haliyle iş sahibi olsalar da gelecek planları konusunda çekimser kaldıklarını ortaya koymaktadır.

 

“GENÇLER MUTSUZ, GENÇLER SOSYALLEŞEMİYOR”

 

*Dünya Mutluluk Raporu’na göre 147 ülke içinde Türkiye’deki gençler mutluluk endeksine göre 101. sırada yer almış, sosyalleşme oranı konusunda sondan 3. sırada sosyalleşme kalitesi açısından ise en sonda yer almıştır.