Saray’da kaç kişi, hangi maaşla çalışıyor, bilinmiyor! | Güney Gazetesi Mersin

Saray’da kaç kişi, hangi maaşla çalışıyor, bilinmiyor!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapan personel sayısını, danışman kadrosunu ve bu kişilere ödenen maaşları sordu. Meclis’e verilen önergeye henüz cevap verilmezken, CİMER’e yapılan resmi başvuruya da kaçamak bir cevap verildi. Gülcan Kış, “Bu, şeffaflıktan kaçan bir iktidarın açık itirafıdır” dedi.

Saray’da kaç kişi, hangi maaşla çalışıyor, bilinmiyor!


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde ve CMER başvurusunda “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplam kaç kişi görev yapmaktadır? Bu kişilerin görev dağılımı nedir?  Cumhurbaşkanlığı’nda görev yapan danışman sayısı kaçtır? Bu personele ne kadar maaş ödenmektedir? Hangi unvanlar altında ödeme yapılmaktadır?” sorularına yer verdi

CİMER’in verdiği resmi yanıtta, personel sayılarına ilişkin verilerin “ayrı bir analiz gerektiren bilgi” olduğu ileri sürülerek kamuoyuna açıklanmayacağı bildirildi.

Böylece Cumhurbaşkanlığı’nda kimlerin hangi görevlerde istihdam edildiği yine karanlıkta bırakıldı.

Gülcan Kış, CİMER’in bu yaklaşımına tepki gösterdi. Gülcan Kış, “Bu cevap değil, devlet yönetiminde şeffaflıktan resmen vazgeçildiğinin ilanıdır. Saray artık anayasal denetime kapalı, halktan bilgi kaçıran bir yapı haline gelmiştir. Milletin vergisiyle dönen bir yapıda kimin çalıştığını bile öğrenemiyorsak, ortada ciddi bir yönetim krizi var demektir” dedi.

 

 

“EN PAHALI SORU”

 

 

CHP’li Gülcan Kış, “Saray’da kaç kişi çalışıyor?” sorusunun bu ülkede cevapsız bırakılan en pahalı soru olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Milletin vergileriyle dönen bir yönetim mekanizmasında, kaç kişinin görev yaptığı, hangi maaşların ödendiği halktan sır gibi saklanıyor. Şeffaflık değil, sır esas alınmış; demokrasi değil, gizlilik işletiliyor. Devlet, organize sanayi bölgelerine ve hallerin girişine zabıta dikerek vergi denetimi kurduğunu söylüyor ama Saray’ın kapısına perde çekiyor. Halkın sofrasına göz diken iktidar, Saray’daki danışmanlar ordusunu koruma altına almış durumda. Milletin cebinden çıkan paranın nereye gittiğini sormak ise neredeyse suç sayılıyor. Oysa biz bu soruları halk adına, halkın hakkını savunmak için sormaya devam edeceğiz. Sarayda kaç kişi çalışıyor sorusu, bu ülkede cevapsız bırakılan en pahalı soru.”

 

 

“BU ARTIK DEVLETİN DEĞİL, İKTİDARIN SARAYI”

 

 

Gülcan Kış, CİMER’in yanıtının yalnızca bir veri reddi olmadığını, halkın bilgi alma hakkına yönelik açık bir ihlal olduğunu vurguladı.

Gülcan Kış, “Saray’da kimlerin çalıştığını, ne kadar maaş alındığını bilmiyoruz. Bilmiyoruz çünkü bilmemiz istenmiyor. Bu yapı artık devletin değil, bir kişinin, bir iktidarın sarayı haline gelmiş durumda. Meclis’i işlevsizleştiren, Sayıştay denetiminden kaçan, soru önergelerine yanıt vermeyen bir anlayışla karşı karşıyayız” dedi.

 

 

 

“HALKIN SOFRASINI DENETLEYENLER, SARAY’IN MUTFAĞINA UĞRAMIYOR!”

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in organize sanayi bölgeleri ve şehir giriş-çıkışlarına kalıcı maliye memurları yerleştirme planını da eleştiren CHP’li Gülcan Kış, şöyle konuştu:

“Vergi adaleti diyerek OSB’lerin ve hallerin kapısına zabıta diken bir Maliye Bakanı var. Ama aynı iktidar, Saray’da kaç kişiye maaş ödendiğini açıklamaktan kaçınıyor. Madem şeffaflıktan söz ediyorsunuz, o zaman önce Saray’ın personel tablosunu halkla paylaşın. Halkın vergisiyle dönen bir sistemde, halkın bilgi alma hakkı yok sayılıyorsa, o ülkede yönetim şeffaf değil otoriterdir. Bu milletin vekili olarak soruyorum ve sormaya devam edeceğim: Kaç kişi çalışıyor? Ne kadar maaş alıyorlar? Hangi görevde, hangi yetkiyle bulunuyorlar? Bu sorular yalnızca bizim değil, halkın hakkıdır. Ve biz bu hakkın takipçisi olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.” (GÜNEY)