Kamu işçilerinden sosyal adalet çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Kamu işçilerinden sosyal adalet çağrısı

Mersin’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir araya gelen kamu işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi için ses yükseltti.  1 Mayıs Bildirisini okuyan HAK-İŞ Konfederasyonu Mersin İl Başkanı Mehmet Yüce, “Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Ücretlerdeki vergi yükünün azaltılmasını ve az kazanandan az çok kazanandan çok anlayışıyla vergi alınmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ olarak biz, daha fazla dayanışma, daha çok refah, güvenceli istihdam, iş güvencesi ve sosyal adalet için mücadele veriyoruz” dedi.

Kamu işçilerinden sosyal adalet çağrısı


ELVAN PEHLİVAN

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun çağrısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen kamu emekçileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Hak-İş Konfederasyonu Mersin İl Başkanı Mehmet Yüce okudu.

Kamu emekçilerinin taleplerini sıralayan Yüce, “Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir anlayış ile yeniden düzenlenmelidir. HAK-İŞ olarak, toplu sözleşme düzenini bozmayacak, güçlendirecek bir asgari ücret düzenlemesini talep ediyoruz. Çalışamayan veya geliri yetersiz vatandaşlarımıza bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sistemi kurulmasını talep ediyoruz. İşsizlik sigortası ödeneği tüm çalışanların çalışmaları ile orantılı olarak faydalanabileceği bir modele dönüştürülmelidir. Kriz dönemlerinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 10 olarak sınırlandırılmasını istiyoruz. Ücretlerdeki vergi yükünün azaltılmasını ve az kazanandan az çok kazanandan çok anlayışıyla vergi alınmasını talep ediyoruz” dedi.

 

“SENDİKAL HAKLARIN KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

 

Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunan Yüce, “Sendikalı İşyerlerinin teşvik edilerek sendikal hakların kullanımının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz. Sendikal örgütlenmenin temel taşlarından biri olan toplu iş sözleşmesi yetki tespit sürecinin, hızlı ve şeffaf bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. İşe iade davalarının mutlak bir güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz. Özellikle sendikal nedenle yapılan fesihlerde işçilere, işyeri sendika temsilciliği güvencesi gibi mutlak bir iş güvencesinin getirilmesini verilmesini istiyoruz. İş akdi sona eren işçinin bütün alacaklarının herhangi bir pazarlık yapılmaksızın ödenmesi yasal ve ahlaki zorunluluktur, doğmuş haklar ve alacaklar üzerinde yeniden bir pazarlık yapılması evrensel bütün ilkelere de aykırıdır” ifadelerini kullandı.

 

“HER EMEKÇİ SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞMALI, HİÇBİR İŞÇİ GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILMAMALIDIR”

 

Tüm kamu emekçilerinin ortak sesi olarak meydanlardan seslendiklerini belirten Yüce, “HAK-İŞ olarak, tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak, adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modelin oluşturulmasını talep ediyoruz. Her emekçi sosyal güvenceye kavuşmalı, hiçbir işçi güvencesiz çalıştırılmamalıdır. Kayıt dışı çalışmanın son bulduğu, herkesin emeğinin karşılığını alabildiği bir Türkiye mümkündür. Biz bunun için buradayız, meydanlardayız. Tüm kamu işçilerinin sesi olarak meydanlardan sesleniyoruz. HAK-İŞ olarak, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının hiç yaşanmadığı bir çalışma hayatı istiyoruz. HAK-İŞ olarak biz, daha fazla dayanışma, daha çok refah, güvenceli istihdam, iş güvencesi ve sosyal adalet için mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.