Sömek, ‘Akdeniz’in Sessiz Çığlığı’ oldu | Güney Gazetesi Mersin

Sömek, ‘Akdeniz’in Sessiz Çığlığı’ oldu

Silifke Sömek Ortaokulu’nun 7 ülkeden toplam 30 proje içerisinden hibe almaya hak kazandığı ekolojik ve biyoçeşitlilik temelli Sömek Projesi, ilk etkinliğiyle büyük bir farkındalık yarattı.

Sömek, ‘Akdeniz’in Sessiz Çığlığı’ oldu


Akdeniz'in Sessiz Çığlığı başlıklı program, sunuculuğunu öğretmen Emine Urfan’ın yaptığı, Sömek Köyü Muhtarı Cengiz Ünver’in, köy halkının ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik, Akdeniz'in karşı karşıya olduğu çevresel sorunlara dikkat çekerek, katılımcılarda derin bir etki bıraktı.

Etkinliğe, deniz ekosistemleri ve biyoçeşitlilik üzerine yaptığı önemli araştırmalarla tanınan Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayas konuşmacı olarak katıldı. Biyosfer Doğa Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı ve Slow Fish Mersin Üyesi olan Ayas, Akdeniz'deki canlıların sürdürülebilirliği ve ekosistem dengesinin önemi konularında görsel sunumlar eşliğinde değerli bilgiler paylaştı. Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Devrim Eyce, SÖMEK Projesi'nin paydaşı olarak etkinliğe katılarak destek verdi. Eyce, vakfın çevre bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalarına vurgu yaparak, projenin önemine dikkat çekti.

Çevre konularındaki aktivist çalışmalarıyla tanınan Musa Türkmen de etkinliğe katılarak SÖMEK Projesi'ne katkı sağladı. Türkmen, çevre sorunlarına karşı duyarlılığın artırılması ve toplumsal farkındalık oluşturulması konularında projenin önemine vurgu yaptı. Türkmen, projenin uygulama programı planlama aşamasında başlayan katkılarının, projenin devam eden her aşamasında sürdürüleceğini belirtti. Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Yakar da etkinliğe katılarak projeye destek veren bir diğer önemli isim oldu. Yakar, deniz ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilirliği konularında akademik bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Sömek köyü halkı ve Sömek Ortaokulu öğrencileri, ‘Akdeniz'in Sessiz Çığlığı’ programına yoğun ilgi gösterdi. Ortaokul yaş grubu öğrenciler ve yetişkinlerden oluşan köy halkı olmak üzere iki ayrı sunumla gerçekleşen programda katılımcılar, uzman konuşmacıların sunumlarını dikkatle takip ederek, Akdeniz'in karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında bilinçlendi.

Program, Akdeniz'deki kirlilik, aşırı avlanma ve iklim değişikliği gibi sorunlara dikkat çekerek, katılımcılarda derin bir farkındalık oluşturdu. ‘Akdeniz'in Sessiz Çığlığı’, sadece bir etkinlik olmanın ötesinde, Akdeniz'in korunması için atılan önemli bir adım oldu. (GÜNEY)