ELVAN PEHLİVAN
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri Mersin Defterdarlığı önünde bir araya gelerek ‘vergide ve gelirde adalet’ talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamayı BES Şube Başkanı Kemal Göçmen okudu.
Göçmen, “İçinde bulunduğumuz yıl 36. yılı kutlanacak olan vergi haftasında da ülkede yaşanan vergi adaletsizliğine ilişkin tek kelime edilmeyecek ve hatırı sayılır mükelleflerin katıldığı resmi konuşmalar, maliye emekçilerine idare tarafından kısa mesaj atma ve artık idarenin bir rutini haline gelen ve maliye emekçilerini Kızılay’a kan vermeye davet eden bir içerikte kutlanmaya devam etmektedir. Bugün başta biz kamu emekçileri olmak üzere toplumun büyük çoğunluğu derin bir yoksullaşma yaşadığımız gerçeği ortadayken, bizlerin elde ettiği gelirlerin önemli bir kısmı gerek doğrudan kazanç vergisi kesintisi yoluyla, gerekse dünyanın en adaletsiz vergisi olan; yoksulla servet sahiplerini aynı oranda vergilendiren dolaylı vergiler yoluyla yaşadığımız yoksulluk derinleştirilmeye devam edilmektedir. Bizler, iktidar tarafından vergi adaletsizliğinin bir servet transferine dönüştürüldüğü ve vergi adaletsizliğinin konuşulmadığı vergi haftalarını kutlamayı kabul etmiyoruz” dedi.
“GELİR VERGİSİ YÜZDE 10’A İNDİRİLEREK SABİTLENSİN”
Büro emekçileri olarak vergi adaletsizliğinin ortadan kaldırılması için mücadele ettiklerini belirten Göçmen, “Bizler biliyoruz ki, bu ülkenin emekçileri ve yoksulları OCED ülkelerinde uygulanan dolaylı vergilerin iki katından daha fazla vergiyi biz zaruri ihtiyaçlarımızı karşılarken öderken, yine kazanç üzerinden alınan vergilerin üçte ikisini de yine biz emekçiler ve bu ülkenin yoksulları ödemeye devam etmektedir. Bu haksızlığın bir an önce son bulması için iktidarı daha fazla gecikmeden adım atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Vergide adaletin sağlanması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için mücadele edeceklerini dile getiren Göçmen, büro emekçilerinin talepleriyle ilgili şu şekilde konuştu:
“Adil bir ek gösterge sistemi düzenlensin ve 5510 sayılı Yasaya göre işe giren memurları kapsasın.
Vergi dilimi adaletsizliğine son verilsin. Gelir Vergisi yüzde 10’a indirilerek sabitlensin.
Açlık sınırı altındaki ücretlerden vergi, sigorta vb. kesintiler kaldırılsın.
Emekçilerin zorunlu tüketim maddelerinde dolaylı vergi oranı sıfıra indirilsin.
İlave ek ödeme dahil tüm ödemeler taban maaşa eklensin!
Seçim vaatleri yalan olmasın. 3600 ek gösterge tüm kamu emekçilerine verilsin. Mülakat derhal kaldırılsın!
Merkez/Taşra ayrımına son verilsin. Vergi Dairelerinde personel eksikliği giderilsin. Nitelikli çalışma ortamı yaratılsın!
Bütün emekçilere 20 bin TL kira yardımı yapılsın.
Bütün emekçilere ücretsiz yemek ve ulaşım hakkı tanınsın.
Kapanan gider birimlerinde çalışan personellerin hak kayıpları giderilsin.”