Mersin’de e-ihracat zirvesi | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de e-ihracat zirvesi

Katma değeri yüksek tarımsal üretimin yanında tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde Akdeniz bölgesinin gücünü küresel pazarlarda en yüksek değerlerde yansıtan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Mersin e-İhracat Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Mersin’de e-ihracat zirvesi


Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin, Tarsus, Çağ ve Toros Üniversiteleri iş birliğinde düzenlenen zirvede Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) bağlı e-ihracat yetkilileri, alanında önde gelen sektör temsilcileri, Türkiye’nin e-ihracat politikaları, devlet destekleri, e-ihracatta gümrükleme işlemleri, e-ihracatın getirdiği fırsatlarla bu alandaki en iyi uygulamalar, dijital pazarlama ve satış stratejileri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

 

“KÜRESEL E-TİCARET HACMİNİN 7 TRİLYON DOLARA YÜKSELMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

 

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, konuşmasında Türkiye’de yürütülen e-ihracat çalışmalarını ve rakamsal verileri değerlendirdi.

Küresel e-ticaret hacminin 2022 yılında 5,7 trilyon dolara ulaştığını, bu rakamın 2023’de 7 trilyon dolar olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiğini kaydeden Başkan Gürüz, her yıl yüzde 10 oranında büyümenin devam ettiği bir ortamda Ticaret Bakanlığı’nın girişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gürüz, “Wallmart ile Türk firmaları arasında bu ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantılar, üreticilerimizin ürünlerini yurt dışı pazaryerlerine taşıyarak daha fazla alıcıyla buluşturmasını sağlayan konsorsiyumların katılımıyla ilk defa Çin'e yönelik düzenlenen e-ihracat heyeti ve yine uluslararası olarak ilk defa 4-5 Eylül tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek E-İhracat Zirvesi, heyecanla takip ettiğimiz organizasyonlar arasında yer almaktadır.” dedi.

 

“ÜYELERİMİZİ HER AY DÜZENLEDİĞİMİZ E-İHRACAT GÜNÜ’NE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ”

 

Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı 2024-2028 Yılı Stratejik Planı'na göre, e-ihracatın genel ihracattaki payının bu yıl itibariyle yüzde 3,3'e yükselmesinin öngörüldüğünü, bu oranın 2025’te yüzde 5, 2028’de yüzde 10 olmasının hedeflendiğini kaydeden Başkan Gürüz, şöyle konuştu: “Bu hedeflerimize Bakanlığımızın öncülüğünde hepimizin çalışmalarıyla kolaylıkla ulaşabileceğimize yürekten inanıyorum. Ülkemizin tüketim malları üretiminin güçlü olmasını ve ciddi üreticilerin bulunmasını bizim açımızdan büyük bir fırsat olarak görüyorum. Kaliteli üretim yapan markaları ve hammadde ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak tedarikçileriyle ülkemiz diğer ülkeler arasında bir adım öne çıkmaktadır. Bakanlığımızın firmalara, konsorsiyumlara, e-ticaret perakende sitelerine verdiği destekler ve E-İhracat Sekreteryasıyla birlikte ihracatçılar için hazırlanan kılavuzlar bizim için bu süreçte büyük bir avantaj olmaktadır. AKİB olarak yapılan bu çalışmaları yakından takip ediyor ve tüm gücümüzle destekliyoruz. Ticaret Bakanlığımızın çalışmalarından üyelerimizi haberdar etmek ve üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim faaliyetlerini düzenlemek amacıyla her ay E-İhracat Günü düzenliyoruz. Tüm üyelerimizi bu E-İhracat Günü etkinliğine davet ediyorum.” (Haber Merkezi)