Emekliler Tarsus mitinginde haykırdı: <br>Geçinemiyoruz | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler Tarsus mitinginde haykırdı: 
Geçinemiyoruz

Tarsus’ta mitingde buluşan emekliler

Emekliler Tarsus mitinginde haykırdı: <br>Geçinemiyoruz


ABİDİN YAĞMUR

2017 Tüm Emekliler Sendikasının çağrısıyla Mersin'in Tarsus ilçesinde "Emekliyiz, Geçinemiyoruz" mitingi düzenlendi.

Mitinge Sendikanın Mersin, Tarsus, Mezitli, Mut, Adana, Kayseri ve Gaziantep şubelerinin yanı sıra Eğitim-İş, TİP, TKP, Sol Parti, EMEP, CHP ve Dem Parti de destek verdi.

Yarenlik Alanında bir araya gelen emekliler, "Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar", "Bu ülkenin tarlalarında, fabrikalarında emeğimiz var" yazılı pankartlar taşıdı. Emekliler,  "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Saraya değil emekliye bütçe", "Emekliyiz haklıyız kazanacağız" sloganları eşliğinde Kurtuluş Meydanına kadar yürüdü.

Burada bir konuşma yapan 2017 Tüm Emeklilerin Sendikası Tarsus Şube Başkanı Hüseyin Pala, "Bugün bize dayatılan öğretilmiş çaresizliğe hayır deme günüdür. Bugün dayanışma günüdür.

Bugün yaşamımızı başkalarının, yani bir avuç vicdansızın insafına bırakmayacağımızı ilan ettiğimiz gündür. Bugün kulluk değil, özgür yarınlar için dayanışma günüdür. Bugün açlığa ve sefalete hayır deme günüdür. Bugün ölüm sınırında bir yaşam değil, insanca yaşam için ayağa kalkma günüdür" dedi.

 

AÇLIK SINIRININ YARISI KADAR MAAŞ ALAMAYANLAR VAR

 

"10 milyon insanın açlık sınırının yarısı kadar bile maaş alamadığı vicdansız bir iktidarla karşı karşıyayız" diyen Pala sözlerini şöyle sürdürdü:

" Yaklaşık 2,5 milyon memur emeklisi, daha bir yıl önce emekli olduğunda maaşının yüzde 75’ni alırken, iktidar yasaların arkasından dolaşarak emekli memurları devre dışı bıraktı. Şimdi memur emeklileri çalışırken aldığı maaşının yüzde 50’sini dahi alamıyor. EYT'li arkadaşlarımızın bir bölümü güya emekli edildi. Onlar da en dipten maaş alıyor. İşe bir gün sonra giren, bir gün önce girenden 17 yıl sonra emekli oluyor. Bu nasıl adalettir? Her statüde emeklisini mağdur etmekte sınır tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidarı defalarca uyardık. Bu maaşlarla yaşanmaz. Birileri beyler, paşalar gibi yaşarken, aklımıza hayalimize gelmeyecek kadar lüks hayatlar sürerken, bu ülkenin her karış toprağına ter dökmüş emeklileri açlıkla sınamak, ne vicdanidir,  ne ahlakidir, ne de insanidir. Sosyal devlet de bu değildir."

 

12 BİN LIRA SEYYANEN ZAM

 

Pala, tüm emeklilere 12 bin lira seyyanen zam yapılması, en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşı seviyesine getirilmesi, yılda 4 kez asgari ücret tutarında ikramiye verilmesi taleplerini de dile getirdi.

Konuşmaların ardından emekliler türküler eşliğinde halay çekti.