“Kamu hizmetinden tasarruf edilemez” | Güney Gazetesi Mersin

“Kamu hizmetinden tasarruf edilemez”

Mersin’de ‘kamuda tasarruf tedbirleri’ne tepki gösteren kamu emekçileri Maliye Binası önünde eylem yaptı. ‘Sermayeye değil emekçiye bütçe’, ‘insanca yaşamak istiyoruz’ şeklinde slogan atan yurttaşlar, ‘Tasarruf tedbirleri adı altında emekçiler ve yoksullar açlığa mahkûm ediliyor’ yazılı pankart açtı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül, “İktidarın açıkladığı sözde ekonomik tasarruf paketiyle; bir yandan emekçilerin kazanılmış hakları gasledilmek istenirken öte yandan halkın nitelikli, parasız kamusal hizmet alma hakkının tasfiyesi planlanmaktadır” dedi.

“Kamu hizmetinden tasarruf edilemez”


ELVAN KONUK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı tasarruf tedbirleriyle ilgili tepkiler sürüyor. Mersin’de Maliye Binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri, kazanılmış haklarının tasarruf adı altında gasp edileceğini söyleyerek eylem yaptı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamak için seçimlerin geçmesini beklediği sözde kamu tasarruf ve verimlilik paketi ekonomik krizin bedelinin emekçilere ve yoksul halka fatura eden bir saldırı paketidir” dedi.

 

PAKETTE NELER VAR, NELER YOK?

 

Kamu tasarruf paketiyle birlikte güvencesiz istihdamın artacağına dikkat çeken Sümbül, “Zaten yetersiz olan kamu yatırımlarını daha da azaltma; yeni hastane, okul, lojman, sosyal tesis yapımını sınırlama var. Mevcut sosyal tesislerin “ekonomiye kazandırılması” yani satılarak elden çıkarılması var. Kamuya personel alımını emekli olanlarla sınırlama, destek Personel sayısının azaltılması dolayısıyla iki, üç personelin işini bir personele yıkma, angarya çalışma var. Esnek ve uzaktan çalışma modellerini geliştirme; yani kadrolu güvenceli istihdam yerine güvencesiz istihdamı büyütme, lojman kiralarının ve sosyal tesis ücretlerinin piyasa koşullarına göre arttırılması var. Mevcutta sınırlı sayıdaki personelin yararlandığı servis hizmetinin dahi kaldırılması var.

Kamuda tasarruf paketinde ne yok? Bütçenin en az dörtte birinin vergi harcaması adı altında istisna, muafiyet ve indirimlerle sermayeye, patronlara ayrılmasından vazgeçme, vergide adaleti sağlama yok. Yandaşlara, beşli çetelere hazineden yapılan döviz garantili projelere son verme, en azından TL üzerinden ödeme yok. Kur korumalı mevduat soygununun faturasını halka yıkmaktan vazgeçme, bir dakikalık masrafı 2 emeklinin maaşından fazla olan sarayın harcamalarını kısma yok. Kamu idarecilerinin kullandığı mevcut lüks uçak ve makam araçlarının sayısını azaltma yok. Halk yoksullukla mücadele ederken 81 ile Hükümet Konağı yapmaktan vazgeçme yok. Personel alımında liyakati ortadan kaldıran, torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakatta, siyasal kadrolaşmaya son verme yok” ifadelerini kullandı.

 

“ZENGİN ETTİKLERİNİZDEN TASARRUF EDİN, HALKTAN DEĞİL”

 

İktidarın açıkladığı ekonomik tasarruf paketiyle; bir yandan emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edileceğini söyleyen Sümbül, öte yandan halkın nitelikli, parasız kamusal hizmet alma hakkının tasfiyesinin planlandığını belirtti. Sümbül, “Kamunun yarattığı istihdam olanaklarını liyakatten uzak, mülakat adı altında yapılan sınavlarla emek hırsızlığına dönüştürerek yandaşlarına peşkeş çekerek dolduran iktidar, açıkladığı sözde tasarruf programıyla kamu emekçilerinin kazanılmış haklarına göz dikmektedir. Eğer samimi iseniz mülakatı kaldırın liyakati tesis edin, kamu kaynaklarını heba eden kamu yöneticilerinden kurtulun çok daha fazla kamu tasarrufunun sağlandığını göreceksiniz. 

İktidarı uyarıyoruz. Kamu hizmetinden tasarruf edilmez. Eğitimden, sağlıktan, sosyal güvenlikten tasarruf edilmez. Halkın kamusal hizmet alma hakkı engellenemez.  Uyguladığınız ekonomi politikalarıyla kamu özel iş birliği projeleri adı altında yaptırdığınız döviz garantili yol, köprü; hasta garantili hastane, yolcu garantili hava limanı gibi işler sonucunda zengin ettiklerinizden, kur korumalı mevduat tasarrufu ile köşeyi dönenlerden tasarruf yapın, biz emekçilerden, emeklilerden ve yoksul halktan değil” şeklinde konuştu.