Mersin için planlı büyüme çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Mersin için planlı büyüme çağrısı

Önümüzdeki 10-15 yılda İstanbul’un ardından Mersin’in Türkiye’nin ikinci büyük ekonomisi konumuna gelme potansiyeli olduğunu kaydeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, bu büyümenin doğru planlanması için akademisyenlerden destek istedi. Çakır, “Bir dalga geliyor, görüyoruz. Önlem alarak bu dalganın bir tsunamiye dönüşmesini engellemeliyiz. Buna doğru hazırlanmalıyız” dedi.

Mersin için planlı büyüme çağrısı


Uluslararası Katılımlı Ekonomi Araştırmaları ve Finansal Piyasalar Kongresi’nin (IERFM) 8’incisi Mersin’de düzenlendi. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi ev sahipliğindeki Kongre, ekonomi ve finans alanında çalışan akademisyenler, piyasa profesyonelleri ve finans medyasını bir araya getirdi. Verimlilik ve mikro perspektif bakış açısıyla düzenlenen Kongre’nin açılış oturumunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun sorularını yanıtladı.

 

“İŞ ARAYAN 50 BİN KİŞİYE ODAKLANDIK”

 

Verimlilik odaklı oturumda Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun işletmelerde verimin artması için öncelikle ne yapılması gerektiği sorusunu yanıtlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, firmaların dijitalleşmeye öncelik vermesi, ardından kalifiye personele ulaşması gerektiğini söyledi. Fason üretimin işçilik maliyeti düşük ülkelere yönlendirilmesinin önemine değinen Çakır, Türkiye’de katma değerli ürün üretimine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Dijitalleşmenin firmanın mali gücüyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Çakır, bu nedenle Oda olarak ilk etapta firmalardaki verimin artması için doğru personelin doğru işletmeyle buluşmasına ve kümelenme çalışmalarına odaklandıklarını söyledi. İŞKUR verilerine göre Mersin’de 50 bin kişinin iş aradığını, fabrikaların ise çalışacak personel bulamadığını hatırlatan Çakır, “Müşteri hazır, siparişler geliyor, firmalarımız bu talebe yanıt vermek için kapasitelerini artırmak istiyor ama personel bulamıyor. Bu sorunu çözmek için iş arayan 50 bin kişiyi işe yerleştirecek çalışmalara yöneldik” dedi.

 

“MERSİN BÜYÜK BİR EKONOMİYE DÖNÜŞECEK”

 

Çakır, Mersin’in olanakları nedeniyle hızla büyüdüğünü ve yapılan tüm analizlerin önümüzdeki 10 yılda büyük bir ekonomiye dönüşeceğini gösterdiğini söyledi. Ancak bu büyümenin doğru kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Çakır, “Şu anda kent bu büyümeye hazır değil. Nasıl hazır hale gelmemiz gerektiğini akademisyenlerle, iş dünyasıyla, yerel yönetimlerle, Kalkınma Ajansımızla, STK’larla iş birliği içinde şimdiden çalışmalıyız” dedi. Nükleer Santral yatırımını örnek gösteren Çakır, “Bu yatırım sırasında bölgeye talep artınca o dönem herkes evini, arazisini yüksek olduğunu düşündüğü rakamlarla yabancılara sattı. En bakir alanlarımız kötü yapılaşmayla bozuldu. Çevremizi bozmadan, zenginliğimizi koruyarak büyüyebilmeliyiz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)