Rusya’ya bir taviz de nükleer<br>atıklar konusunda mı verilecek? | Güney Gazetesi Mersin

Rusya’ya bir taviz de nükleer
atıklar konusunda mı verilecek?

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, AKP hükümetinin meclis gündemine getirdiği Maden Kanunu tasarısında yer alan bir maddenin, Akkuyu Nükleer Santralinden nükleer atık taşınması konusunda yeni belirsizliklere yol açacağı uyarısında bulundu. Yasa tasarısında, nükleer madde taşınması işinin üçüncü taraflara verilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Kış, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin atıklarının yönetimi konusu bile hâlâ belirlenmemiştir. Akkuyu Nükleer Santral A.Ş’nin ve Rosatom’un bu konudaki yükümlülükleri belirsizken, nükleer madde taşıma işinin üçüncü kişilere devri kabul edilemez. İşleten, hukuki sorumluluktan kaçmaktadır” dedi.

Rusya’ya bir taviz de nükleer<br>atıklar konusunda mı verilecek?


İLKAY ADALIOĞLU


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Maden Kanunu üzerine CHP Grubu adına söz aldı.

Türkiye haritasına bakınca 22 yılda ülkenin her yerinde doğanın, enerji yatırımları adı altında tahrip edildiğini ve kanunla da amaçlananın bu olduğunu belirten Kış, Çevre Bakanı Özhaseki’nin kısa süre önce yaptığı "Her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik. Ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel hale getirdik" sözlerini hatırlattı.

Kış, “Sayın Bakan 22 yıllık AKP hükümetinin özetini yapmıştır. Yani Türkiye’nin dört bir yanı talan ediliyor. Kanun teklifinin bütününe baktığımızda şunu görüyoruz: Apar topar hazırlanmış, sadece belli bir amaç doğrultusunda Meclise getirilmiştir. Birilerine verilmiş sözlerin yerine getirilmesini hedeflemektedir. Ne enerji sektörü temsilcilerine ne de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin fikirlerine başvurulmadığı çok açık şekilde görülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ BEKLEYEN TEHLİKE

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış konuşmasına şöyle devam etti: “Düzenleme ile, imar planı yapılmaksızın doğal alanlar üzerine enerji tesisi kurulmasının önü açılmaktadır. Kamu kurumları ve ilgili belediyelerin yetkisi altında olması gereken imar planı yetkileri, ortadan kaldırılıyor. Kamuya ait kaynakların verimsiz kullanılması ve denetimin yapılmamasının önü açılıyor.  Yine teklifte sakıncalı bulduğumuz bir diğer madde de nükleer maddelerin taşınması işine ilişkindir. Nükleer maddelerin taşınması işine dair sigortalama ve teminat yükümlülüğünün, taşımayı yapacak üçüncü tarafa yükletilmesi istenmektedir. Bilindiği üzere, nükleer maddelerin taşınması süreci ciddi riskler barındırmaktadır. Seçim bölgem Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin, atıklarının yönetimi konusu bile hala belirlenmemiştir. Akkuyu Nükleer Santral AŞ’nin ve Rosatom’un bu konudaki yükümlülükleri belirsizken, nükleer madde taşıma işinin üçüncü kişilere devri kabul edilemez. İşleten, hukuki sorumluluktan kaçmaktadır. Nükleer madde taşınması sırasında doğacak zararlarla ilgili Türkiye, işletenden bir hak talep edemeyecektir. 14. Madde kanun teklifi metninden çıkarılmalıdır.”