Kamu emekçilerinin ‘mülakat’ isyanı | Güney Gazetesi Mersin

Kamu emekçilerinin ‘mülakat’ isyanı

Mersin Adliye binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri mülakatın kaldırılması talebiyle ses yükseltti. İktidarın mülakat ile yandaşlarına ayrımcılık tanıdığına dikkat çeken yurttaşlar “Mülakat emek hırsızlığıdır, kaldırılsın” yazılı pankart açtı.

Kamu emekçilerinin ‘mülakat’ isyanı


ELVAN KONUK

Mersin’de kamu çalışanları mülakatın kaldırılması talebiyle eylem yaptı. Kamu çalışanları adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “Kendi etrafını kollama, parti yandaşlarından sermayedar yaratma anlayışıyla ülkeyi yöneten iktidar partisi toplumdaki adaletsizlik duygusunu derinleştirmeye devam ediyor. Kamusal hizmetlerin verilmesinde ayrımcılık yapılamayacağı ve kamusal hizmetlerde görev almanın liyakat esasına göre yapılacağı ve kamusal hizmetlerde kariyer yapmanın yine liyakat esasına göre yapılacağı belirlenmiş olduğu halde, iktidar kamunun yarattığı istihdam olanaklarını da tıpkı ekonomik kaynakların dağıtılmasında ki çökme anlayışıyla yandaşlarına rüşvet olarak dağıtmayı hak olarak görmektedir” dedi.

 

“MÜLAKAT YANDAŞLARINI KAYIRMA ARACINA DÖNÜŞTÜ”

 

2023 Mayıs seçimlerinde iktidarın mülakatın kaldırılması ile ilgili söz verdiğini hatırlatan Göçmen, bu sözün yerine getirilmediğine dikkat çekti. Göçmen, “Bu iktidarla birlikte görevde yükselme ve unvan sınavlarında uygulanmaya başlayan mülakat uygulaması, kamuya ilk işe girişler dahil, kamu kurumları tarafından yapılan bütün sınavlar liyakatten uzak bir anlayışla iktidar partisinin yandaşlarını bir kayırma, gönül alma ve rüşvet verme aracına dönüşmüştür. Televizyonlara dahi yansıyan birçok Bakanın, Milletvekillerinin cep telefonlarına gelen, referans adı altında masumlaştırılan mesajlar sınav komisyonlarında hak eden binlerce kamu görevlisinin elenmesi anlamına gelmektedir. On binlerce kamu emekçisi yıllarca emek verdiği kurumda hak ettiği görevlere gelemeyişinin verdiği moral bozukluğu ile mutsuz bir şekilde çalışma yaşamını sürdürmekte, bazen bu gönül kırıklığı onların erkenden emekli olmasına veya istifa etmesine nedeni olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“MÜLAKAT HAK YEMEKTİR, EMEK HIRSIZLIĞIDIR”

 

Kamusal görev ve unvanların hiç kimsenin ve partinin mülkiyetinde olmayacağını vurgulayan Göçmen, “Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak Anayasal hakkıdır. Bu sınav ve mülakatların toplumun bütün kesimlerine açık ve eşit olması gerekmektedir. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Mülakat kaldırılsın. Çünkü, mülakat emek hırsızlığıdır. Mülakat niteliksiz kamu hizmetidir. Mülakat eksik istihdamdır. Mülakat baskı aracıdır. Mülakat siyasal ayrımcılıktır. Mülakat iş barışının bozulmasıdır. Mülakat genç kamu emekçilerinin önünde engeldir. Mülakat sendikal ayrımcılıktır. Mülakat psikoloji baskı ve mobbing aracıdır. Mülakat hak yemektir” şeklinde konuştu.


  Kamu emekçilerinin ‘mülakat’ isyanı