Van protestosu | Güney Gazetesi Mersin

Van protestosu

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve DEM Parti Mersin İl Örgütü,  Van Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesini Özgür Çocuk Parkı’nda protesto etti. Eyleme, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Aslan, DEM Parti İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan da katıldı.

Van protestosu


ABİDİN YAĞMUR


'Van halkının iradesi gasp edilemez' yazılı pankartın açıldığı eylemde 'baskılar bizi yıldıramaz', 'direne direne kazanacağız', 'faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan İsmail Şimşek “Van halkı kesin ve net kararla Dem Parti’ye destek vermiş, 14 belediyede üstünlük sağlamıştır. Van halkı AKP’ye karşı bir tane bile belediye vermemiştir. Van halkının seçimde verdiği mesaj antidemokratik güçler tarafından görülmek istenmiyor.  Bu saldırı sadece Van’da değil Türkiye’nin dört bir yanında demokrasiye ve halkın iradesine darbedir. Abdullah Zeydan Van halkının iradesiyle seçilmiştir. AKP’nin demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırıları kınıyoruz” dedi.

DEM Parti Mersin İl Eş Başkanı Reşat Aşan da  “Biz halklarımızın gücüne, ferasetine inanıyoruz. Demokrasiden, adaletten, özgürlükten yana tutum ortaya koyanlara inanıyoruz. Bu kayyım rejimini ortak mücadele hattı ile bertaraf edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“EN TEMEL İNSAN HAKKI İHLALİ”

 

Açıklamaya katılan İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Hakkı Demir, “Van’da yaşanan en temel insan hakkı ihlalidir. İnsanların seçme ve seçilme hakkına müdahale edilmiştir. İnsanlar demokratik haklarını kullanıyorlar, oy veriyorlar ama muktedirler bunu tanımıyorlar. Bu iktidar bu halkın ne yapmasını istiyor. Bu iktidar bu ülkenin beka problemi olmuştur” dedi.

 

SOL PARTİ: BU DEMOKRASİ MESELESİDİR

 

Sol Parti temsilcisi Mehmet Antmen de “Bunun yeni bir kayyım politikası olduğunu düşünüyorum. Van halkı da Türkiye halkı da AKP’yi sandığa gömmüştür. Ama bunu hazmedemeyen AKP iktidarı yeni bir kayyım politikasıyla Van halkının iradesine el koymak istemektedir. Bu bir hukuki mesele değildir. Bu demokrasi meselesidir” ifadelerini kullandı.

 

EMEK PARTİSİ: HALKIN İRADESİNE ENGEL KONULMAMALI

 

Emek Partisi İl Başkanı Sedat Başkavak da “Memnu hakların iadesiyle ilgili dosyaları yeniden açılan, hakkı gasp edilen, gasp edilmeye çalışılan belediye başkanlarıyla ilgili dosyalar kapatılmalıdır, halkın iradesinin önüne engel konulmamalıdır” dedi.

Açıklamanın ardından eyleme katılanlar DEM Parti Mersin İl Binasına kadar yürümek istedi ancak polis parkın girişini kapatarak yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine eyleme katılanlar beş dakika oturma eylemi yaptıktan sonra sloganlar eşliğinde parti binasına döndü.