Kadınlardan adalet çağrısı! | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlardan adalet çağrısı!

İntörn Dr. Nida Nur Nergiz’i pompalı tüfekle vurup sakat kalmasına neden olan tutuklu Ersin Karakuş’un yargılandığı davayla ilgili kadınlar adalet çağrısında bulundu. Duruşma öncesi Mersin Adliyesi önünde biraraya gelen kadınlar, ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’, ‘Erkek adalet değil gerçek adalet’ şeklinde sloganlar attı.

Kadınlardan adalet çağrısı!


ELVAN KONUK

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İntörn Doktor Nida Nur Nergiz’i vuran tutuklu sanık Ersin Karakuş’un yargılandığı dava devam ediyor. Davanın ikinci duruşması öncesi Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu üyeleri adliye önünde bir araya gelerek “Şiddete uğrayan hiçbir kadını yalnız bırakmayacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız” yazılı pankart açtı.

Kadınlar adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Birsel Tutuş, “23 Ekim 2023 tarihinde bir erkeğin pompalı tüfekle 6 el ateş etmesi sonucu 23 yaşındaki İntörn Dr. Nida Nur Nergiz vücudunun birçok yerinden ciddi yaralar alıp hayati tehlike yaşadı ve saldırı günü ameliyatla bir bacağı diz üzerinden ampüte edildi. Diğer bacağını kaybetme riski yüksek olduğundan görev yaptığı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde birçok ameliyat geçirdi. Bugün 2 Nisan 2024 ve biz kadınlar, Intörn Doktor Nida Nur Nergiz'in vurulmasının ikinci duruşması İçin Mersin Adliyesi önündeyiz” dedi.

 

“CEZASIZLIK ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR”

 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından bu yana geçen 3 yıl içinde 1639 kadın cinayeti işlendiğine dikkat çeken Tutuş, hukuksuz çıkış kararının potansiyel failleri cesaretlendirdiğini ve şiddet olaylarının arttığını söyledi. Tutuş, “Yargı felç, adalet rafta, cezasızlık normalleşti, şiddetle mücadele gücü devre dışı bırakıldı. Kadınlara karşı işlenen suçların yargılanmasında faile uygulanan iyi hal, haksız tahrik gibi ceza indirimlerinin, şiddetin artarak devam etmesindeki etkisini yüzlerce örnekle yıllardır anlatıyoruz. Cezasızlık politikalarının özellikle son 3 yılda getirildiği durum ise failleri değil, mağdurları cezalandırmaya dönüştü. Şiddet failleri yakalansa da mahkemelerde verilen ceza Meclis'te infaz düzenlemesi adı altında affedildi. Kadın katilleri ve tecavüzcüler salıverildi, cezasızlık bu suçları körüklüyor” ifadelerini kullandı.

Haksız tahrik indirimlerine, cezasızlığa tahammülleri kalmadığını vurgulayan Tutuş, “Haksız tahrik indirimlerine, cezasızlığa tahammülümüz yok. Failleri cezasızlıkla ödüllendirmeyin. Fail indirimsiz cezalandırılana, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede caydırıcı ve etkili bir yargı kararı alınana kadar sürecin takipçisi olacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız. Dayanışmamızla karşınızdayız” şeklinde konuştu.

 


  Kadınlardan adalet çağrısı!