AKKUYU’DA İŞÇİLER İŞ BIRAKTI | Güney Gazetesi Mersin

AKKUYU’DA İŞÇİLER İŞ BIRAKTI

Akkuyu Nükleer Santralinde çalışan yüzlerce işçi, 2 aydır maaş alamadıkları için iş bıraktı. Santral sahasında toplanan işçiler “Yönetim istifa” diye slogan attı. İşçiler, maaşlar ödenene kadar iş başı yapmayacaklarını yüklenici firmaya iletti.

AKKUYU’DA İŞÇİLER İŞ BIRAKTI


ABİDİN YAĞMUR

 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yüzlerce işçi iş bıraktı.

Santralin Türkiye tarafının genel yüklenici firması olan İçtaş bünyesinde çalışan işçilerin ocak ve şubat maaşlarını alamadıkları, günlerdir oyalanan işçilerin bu sabah da maaşlar yatmayınca iş bırakma kararı aldığı öğrenildi.

Sabah saatlerinde şantiye alanına giren ancak iş başı yapmayan işçiler, yönetim binasına yakın bir alanda toplanınca jandarma ekipleri sahaya alındı ve işçilerin önünde barikat kuruldu.

İşçiler, iş başı yapmayacaklarını, barınma kamplarına dönmeyeceklerini ve eylemi sürdüreceklerini bildirince İçtaş yönetiminden “Maaşlarınızı 14.00’e kadar yatıracağız” açıklaması geldiği ancak işçilerin “Maaşlar yatmadan iş başı yapmayız” dediği öğrenildi.

 

MAAŞLARIN GECİKMESİ YENİ DEĞİL

 

Mersin Barosu avukatlarından Derya Demir, nükleer santral sahasında iş yapan çok sayıda taşeron firmanın, işçi maaşlarını geciktirme, bir maaşı içerde bırakma gibi uygulamalar yaptığını belirterek “İşçilerin zaman zaman bu uygulamalara tepkisi oluyordu. Bu sabah büyük bir iş bırakma eylemi oldu. İçtaş’ta çalışan işçi sayısının 5 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Görüştüğümüz işçiler, ocak ve şubat maaşlarının yatırılmadığını, 2 aydır mağdur edildiklerini dile getirdiler. Daha öncede aynı firmada maaşların gecikmesi durumları yaşanmış. Yani ilk kez olmuyor. Sürekli benzer sorunlar yaşandığı için işçiler iş bırakma kararı almışlar” dedi.

Derya Demir, nükleer santral sahasındaki iş bırakma eyleminin ancak işçilerin fotoğraf ve görüntüleriyle dışarıya duyurulabildiğini, jandarmanın işçileri “Görüntü çekeni gözaltına alırım” diye tehdit ettiğini de söyledi.

 


  AKKUYU’DA İŞÇİLER İŞ BIRAKTI